Сарајево: Протест због миграната

Испред зграде Институција БиХ у Сарајеву општински вијећници, начелници и градоначелници са подручја Унско-санског кантона одржали су протест због мигрантске кризе која је погодила овај кантон те позвали Савјет министара и Министарство безбједности БиХ да коначно реагује.

Босна и Херцеговина 26.07.2018 | 12:01
Сарајево: Протест због миграната
На мирни протест су стигли представници свих општина из УСК-а осим начелника Крупе, Санског Моста и Велике Кладуше.

Градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић је казао да већ мјесецима покушавају заинтересовати Савјет министара и Министарство безбједности БиХ да се почну бавити овим проблемом.

"Нажалост до сад нисмо успјевали. Ово је посљедњи покушај да скренемо пажњу на оно што се дешава код нас, колики је притисак и колико мигрантска криза утјече на живот у Бихаћу и Великој Кладуши", рекао је Фазлић.

Он је појаснио да становници УСК-а немају ништа против мигранта, али да је потребно ријешити њихов статус и смјештај.

"Осам мјесеци их хранимо, смјестили смо их, помагали цијели Рамазан. Али имамо локацију гдје живи 1.000 миграната без икаквих услова, а Савјет министара не жели да управља с тим. Ми тражимо да се то доведе у ред, јер нама дневно долази 30 до 50 миграната. Тражимо да Министарство безбједности ради по Закону о азилу. Нисмо против да тај центар буде на територији Бихаћа. Не желимо да људи живе на улицама већ на једном мјесту", додао је Фазлић.

Он истиче да су породице смјештене у шаторима, на улицама и по гробљима.

"Свако измјештање миграната с улице за нас значи пуно. Али то је кап у мору. Нас брине приступ. Министар Мектић води више рачуна како ће неутралисати Додика и полемише с њим него што показује жељу да ријеши проблем миграната. Желимо да се премијер Денис Звиздић и Предсједништво БиХ укључе. Тражили смо састанак са Звиздићем и министрицом Боровац која је рекла да ће нас примити", додао је градоначелник Бихаћа.

Он је казао да је нетачно како се начелници у УСК не могу договорити.

"Било која локација која је прихватљива за ЕУ као инвеститора, прихватљива је и за нас. Бихаћ ће хранити мигранте, али нека кажу да је то то. Сада их је 3.000, а бојимо се да ће у септембру број износити 13.000. Улазе у дворишта, проваљују у куће... Грађани чувају ноћну стражу као 1992. у рату. А то никоме у Вијећу министара и Министарству безбједности није сигнал за реакцију", говори Шухрет Фазлић.

Начелник Кључ Неџад Зукановић је казао да миграната у том мјесту још увијек нема, али да могу стићи сваког дана.

"Код нас у Кључу миграната још увијек, али сутра могу доћи. Зато смо дошли протестовати да би се нашла боља рјешења за Унско-сански кантон. Није нико против миграната, али ми немамо услова за прихват", рекао је Зукановић.

Представници општина и градова из Унско-санског кантона су поручили да је крајње вријеме да држава БиХ крене у рјешавање проблема миграната. Међу окупљенима је био и бх. парламентарац Сенад Шепић.

Извор: Клиx

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

репликар

26.07.2018 10:57

Мигранте потрпајте у воз и правац Сарајево

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.07.2018 11:08

Не, него у Лактасе.

Name

Цуца

26.07.2018 11:27

Ја би их у Бакунце на ранц и у то велелепно издање нек људи имају конфор. А сто не мозе стати у хеликоптер па на Пољице нека мало И код Бакета узимају а ако је гузва мало и Цовицу нек им мало по казе Стари мост и нек људи окусе смокве. То су нади дома цини нек угосте госте

Name

КОМЕ

26.07.2018 11:41

ОВО ДЕБЕЛО НЕКОМ ПУНИ ДЗЕПОВЕ А МИ У БиХ СИРОТИЊА ДА НЕМА ДАЉЕ,ЈОС НАМ САМО ФАЛЕ МИГРАНТИ-СВЕ МУСКАРЦИ БЕЗ ПОРОДИЦА,ПА ГДЈЕ СУ ИМ МАЈКЕ ЗЕНЕ ДЈЕЦА,КОМЕ СУ ИХ ОСТАВИЛИ И СТА КАД НАМ НАПУНЕ СЕЛА И ГРАДОВЕ КО ДА ИХ ХРАНИ....СТА ЦЕТЕ НАМ ЈОС НА ВРАТ НАТОВАРИТИ ДА НАС ДОКРАЈЦИТЕ, МАРС СА ВОЈСКОМ И ПОЛИЦИЈОМ НА ГРАНИЦЕ И СТОПИРАЈТЕ ОВУ НАЈЕЗДУ,НЕКА ИДУ ТАМО ГДЈЕ ИХ ДРЗАВНИЦИ ИЗГЛАСАСЕ...АЈМО САДА МЕРКЕЛ И МЕРКЕЛЦИЦИ ВОДИТЕ ИХ СЕБИ А НЕ ГУРАЈТЕ ИХ У ЗЕМЉЕ КОЈЕ ИХ НЕ ЗЕЛЕ И ГДЈЕ НАРОД НЕ МОЗЕ НИ СЕБЕ ПРЕХРАНИТИ!!! А О ТОМЕ ДА НЕМАМО ПОЈМА КО И ОДАКЛЕ СУ И НЕ МОРАМО-АЈМО И МИ У ЊЕМАЦКУ БЕЗ ПАСОСА И САМО ДАТИ ТЗВ ЛИЦНЕ ПОДАТКЕ И МИЛИНА... СТА МИСЛИТЕ СТА СВЕ МОЗЕ ПРОИЗАЦИ ОД ОВОГ, ЗАМИСЛИТЕ СЕ МАЛО ГОСПОДО,ВИ КОЈИ ОДЛУЦУЈЕТЕ И КОЈИ СТЕ ОДГОВОРНИ ЗА МНОГО ТОГА!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

26.07.2018 16:44

Неце се то ријесити слањем полиције и војске на границу.Видјели смо то у слуцају Мадзарске.Једино ограда.Какви ми и ограда.Ја не видим да цемо ми то знати(а мозда и хтјети) ријесити.

Name

Дарио

26.07.2018 12:32

Сву ту багру у Бакинце на имање лазног Србског возда тад це сва багра бити на једном мјесту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

26.07.2018 17:09

Деведесетих нису протестовали .Многи оф њих познају Сарајево само их у федерацију ста раде по западу силују дјецу фуј багра