Закон о депозиту изазвао свађу

Представнички дом Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине разматрао је данас принципе Приједлога закона о осигурању депозита у банкама БиХ, чији је предлагач Савјет министара БиХ.

Босна и Херцеговина 26.07.2018 | 11:48
Закон о депозиту изазвао свађу
Посланик Мирсад Исаковић (СББ БиХ) је током дискусије казао да је то један од реформских закона, те да је он био у сету закона о акцизама, „али је неправедно запостављен“.

Истакао је како мисли да је ово један од закона који је неопходан овој држави и да је у многоме дефинисао многе ствари које нису биле регулисане.

- Важно је да се банке увезују, да своје депозите осигурају - сматра Исаковић.   

Посланик Душанка Мајкић (СНСД) казала је да је коначно дошао на ред посљедњи из сета закона о банкама „за које је руководство ове земље, ентитета, потписало ММФ-у“.

Навела је да ће подржати принципе предложеног закона, те појашњавајући шта су његове највеће вриједности казала је да је једна од новина да стране банке више неће моћи износити новац из земље, „као што су то чиниле до сада“.

- Свјесни смо тога шта се дешавало. С обзиром да су нам све банке углавном стране, сав новац је излазио из земље, значи из домаћих депозита ишао је ван земље - казала је Мајкић.

Предсједавајућа Клуба посланика СДС-а Александра Пандуревић је казала да је ријеч о закону „који је јако лоше преведен с енглеског језика, који очито није писан у овим институцијама“.

Навела је да се појединим одредбама предложеног закона „у потпуности преносе надлежности ентитетских агенција за банкарство на ову агенцију“.

Оцјенивши да је ово „један јако лош закон“, казала је да он неће имати подршку посланика СДС-а.

Посланик Никола Шпирић (СНСД) је предложио да се споје прво и друго читање те да се усвоји предложено законско рјешење.

- Не ради се ово ради ММФ-а, него ради сигурности депонената грађана БиХ - казао је Шпирић.

Посланик Александра Пандуревић је казала да они немају ништа против, „нека се изврши пренос надлежности, али у складу с Уставом, ако Народна скупштина двотрећинском већином каже да подржава овај закон“.

Посланик Лазар Продановић (СНСД) је казао да „уколико СДС сматра да је ово пренос надлежности, а ради се о изворној надлежности институција БиХ, нека покрене на овој сједници проједлог за измјену Устава БиХ“.

Нагласио је да је монетарна политика изворна надлежност институција БиХ, укључујући и овај закон.

Расправа о принципима Приједлога закона о осигурању депозита у банкама БиХ је завршена, а посланици ће се о њему изјаснити на крају сједнице, након што обаве расправу и о преосталим тачкама дневног реда.

Извор: Фена

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Трр

26.07.2018 09:51

И ови сто су против и сто су за имају плату по 4 хлијаде марака а народ 400 км

ОДГОВОРИТЕ
Name

децко

26.07.2018 10:16

Дузе од 5 дана за 400 КМ ја ти не бих радио

Name

ММФ

26.07.2018 10:23

Ма не да Снсд надлезности, нема сансе. Само их продају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

26.07.2018 10:25

Ево сад су мало замјенили улоге, сад ови из савеза за промјене, пардон за побједу.. СрБУЈУ, а ови из СНСДА тврде да нема преноса надлежности! Е мој глупи народе ! Докле ће да нас праве будалама и вуку за нос?? кад су банке редом у РС пропдала и кад је држава намиривала штету.. и то и из џепова грађана ФБиХ, тј. цијеле БиХ тад се нико није бунио !! Мене је мало срам, не знам за вас остале. На крају ће ипак испасти да сви ми имамо само једну државу, а то је БиХ, за Србе, Бошње и Хрвате

ОДГОВОРИТЕ