Приштина укинула додатне царине

Приштина је дјелимично укинуло заштитне мјере на увоз одређених врста воћа, поврћа и кукуруза, након притиска земаља ЦЕФТА-е и најављеног, министарског састанка који је овим поводом, данас одржан у Београду. Повучене су претходно донијете мјере додатних царина, за 30 одсто.

Регион 25.07.2018 | 16:33
Приштина укинула додатне царине
„Поздрављам ову одлуку али дјелимично укидање мјера апсолутно није довољно и очекујемо да наредних дана дође до њиховог потпуног укидања.

Приштинске мјере су у супротности са правилима ЦЕФТА-е и нанијета је штета и ЦЕФТА-и као зони слободне трговине, земљама појединачно али и привредницима који задњих дана нису могли да извозе у складу са правилима слободне трговине“, изјавио је након састанка министар Шаровић.

На састанку је затражено да се укину и друге раније донијете мјере: додатне акцизе на грађевинске блокове и брашно из Србије, на млијеко и млијечне производе из БиХ те техничке препреке за извоз пива из Црне Горе.

Министар Шаровић нагласио је да је данашњим закључцима састанка „дата шанса принципима слободне трговине, али и Приштини да изађе из једне врсте самоизолације у коју се ставила увођењем ових непотребних и спорних мјера.

Састанку у Београду су осим министра спољне трговине и економских односа БиХ Мирка Шаровића, присуствовали министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Македоније Љупче Николовски и шеф Директората за мултилатералну и регионалну економску сарадњу Министарства економије Црне Горе Горан Шћепановић.

(БН)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ДОXА

25.07.2018 14:59

Како Пристина мозе неста да укине па ваљда је то Србија.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрмак

25.07.2018 15:19

Јел то БиХ има трговинске односе са Косовом? Па ста моземо да увеземо са Косова, надам се не храну контаминирану радиоактивним материјалима? Али ме за Босну нисте не би цудило, јер насим политицарима, инаце корисним идиотима, скоди радиоактивно цезијум као сљива стара 3 године!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сарајлија

25.07.2018 16:21

Шути него погледај сваки производ из Србије,на сваком пише - извозник за Косово...

Name

Ре

25.07.2018 16:39

И Србија има трговинске односе са Косовом, односно, са самом собом:)

Name

Страсно!

25.07.2018 16:31

Ова наса Влада треба дати комплетну оставку! Да им је бар у глави ваздух умјесто вакуума!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈаПаЈа

25.07.2018 16:51

Босна и Херцеговина губи око 200 милиона евра које не може да извози на Косово због виза.Тих 200 мил. је преузела Србија.

ОДГОВОРИТЕ