Узимале "Виагру", па умрле бебе

Холандско медицинско истраживање хитно је прекинуто након смрти 11 новорођенчади чије су мајке у трудноћи узимале Виагру, јавља ББЦ.

Свијет 24.07.2018 | 19:46
Узимале "Виагру", па умрле бебе
Труднице које су учествовале у медицинском истраживању у Холандији узимале су таблете против импотенције које су требале побољшати раст њихових нерођених беба, чије су постељице биле недовољно развијене.

Чини се да је лијек који потиче крвоток узроковао смртоносну штету на плућима беба. Стручњаци су изјавили да је потребна свеобухватна истрага како би разумјели што се тачно догодило. За сада нема назнака о кривичном дјелу, преноси индеx.хр.

Ранија тестирања Виагре у трудноћи проведена у Великој Британији, Аустралији и Новом Зеланду нису показала могуће штетне утјецаје на бебе, али нису показала ни корист лијека. У 2010. научници су изјавили да би се лијек требао користити само у тестовима.

Ограничења у расту плода узрокована неразвијеном постељицом озбиљан су проблем за који тренутно нема лијека. Због овог стања бебе могу бити прерано рођене, с врло маленом килажом и малим шансама за преживљавање.

Холандско истраживање које је требало трајати до 2020. године провођено је у 11 болница широм државе. Укупно 93 труднице узимале су силденафил (Виагру), а 90 их је узимало плацебо. Двадесет новорођених беба патило је од проблема с плућима, три у групи с плацебом и остале у групи с Виагром.

Једанаест новорођених беба чије су мајке узимале Виагру је умрло. Професор Жарко Алфиревић са универзитета у Ливерпоолу водио је дио британског истраживања силденафила у трудноћи, које није показало никакве позитивне резултате за раст беба.

"Резултат холандског истраживања је неочекиван. Сада морамо бити опрезни и сазнати више о ситуацији. Потребна је детаљна истрага јер до оваквих компликација није дошло у друге двије сличне студије", рекао је Алфиревић.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар