Нема страдалих држављана БиХ

Амбасада БиХ у Грчкој за сада нема информација да је било ко од грађана БиХ повријеђен у пожару који је захватио ту земљу, рекао је за БН ТВ амбасадор БиХ у Атини Бранко Докић.

Босна и Херцеговина 24.07.2018 | 13:54
Нема страдалих држављана БиХ
Докић је рекао да је ситуација у околини Атине стравична, да су људи узнемирени оним што се десило и упутио апел Црвеном крсту Републике Српске и Федерације БиХ да у овој ситуацији покажу дозу солидарности у границама могућности и да пруже неопходну помоћ грађанима Грчке. 

Он је навео да су се само двоје младих туриста из Бањалуке синоћ јавили конзуларном службенику, јер због обустављеног саобраћаја нису могли стићи у град Лутраки на Коринту зато што су враћени са ауто-пута Атина-Коринт. 

"Наш конзуларни службеник им је обезбиједио преноћиште, а јутрос су отишли и јавили се да су добро стигли у Лутраки", рекао је Докић. 

Он је навео да је до сада евидентирано да је страдало 54 људи, а више од 150 је повријеђено. "Сваки сат се мијењају извјештаји, а, незванично, очекује се да ће број жртава бити троцифрен", рекао је амбасадор. 

Докић је појаснио да су се пожари догодили синхроно са појавом олујног вјетра, 20-так километара западно и сјеверно од Атине. 

"Вјетар је разносио ватру и потпиривао нову. То је разлог због чега људи ни аутомобилима, али ни бјежећи нису успјели да се спасу од ватре", истакао је Докић. 

Он је додао да је било јако тешко ватрогасним службама да дјелују током олујног вјетра и то је резултовало трагичном ситуацијом која је задесила околину Атине. 

Амбасадор БиХ појаснио је да централни дио Атине није угрожен. 

Најмање 60 особа је изгубило живот, а више од 150 их је повријеђено у пожарима који је захватили Грчку. 

Пожари су избили у неколико дијелова земље, а ватра је уништила куће и пореметила саобраћајне везе. Многи су настрадали док су покушавали да побјегну од ватре. 

(БН/Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Буранија

24.07.2018 12:00

Из БиХ су парадајз туристи и они не добацују до тамо.

ОДГОВОРИТЕ