Шокантни призори борбе са ватром

Грчки медији и друштвене мреже преносе шокантне призоре борбе с ватреном стихијом у Атини. У дворишту једне виле нађена тијела родитеља са бебама.

Свијет 24.07.2018 | 17:01
Шокантни призори борбе са ватром
Најмање 70 особа погинуло је у пожару који је захватио дијелове грчког полуострва Атике. Више од 180 људи је повријеђено, а на стотине људи се води као нестало. Међу повријеђенима нема држављана Србије.

На подручјима захваћеним ватром уведена је ванредна ситуација, а премијер Алексис Ципрас прогласио је тродневну националну жалост.

Војска појачава контролу и дроновима прикупља податке због сумње да је пожар подметнут. У јутарњим часовима стишао се олујни ветар који је доприносио ширењу ватрене стихије.

Грчки медији преносе шокантан призор који су затекле спасилачке службе у одмаралишту Мати гдје је поред литице нађено 26 тијела. Вјерује се да су жртве трагично страдале покушавајући да побјегну од ватре и спусте се ка мору, али су нажалост остали заробљени на литици изнад мора.



Градоначелник Рафине Евангелос Бурнус изјавио је да су до сада пронашли тела 26 особа, међу којима је било и мале дјеце, али незванични извјештаји кажу да их је заправо преко тридесеторо.



Драматична сведочења ватрогасаца описују да су затекли тијела родитеља који су у загрљају преминули са својом дјецом. Литица на којој су нађена тијела нема лак приступ мору јер се копно завршава десетак метара изнад мора.



Бурнус је изразио своје страхове да ће укупан број мртвих превазићи тренутни број, а да је говорити о материјалној штети сувишно.



Село Мати је у потпуности збрисано пожаром, а преко хиљаду кућа и 300 возила је уништено.



Подсјетимо, преко 10 пожара у три фронта букти од ноћас покрај Атине. Спасиоци из минута у минут проналазе нове жртве на улицама, у аутомобилима, кућама. До сада 60 жртава, око 150 повријеђених.



Ватрену стихију јак ветар разноси великом брзином, а потпомаже и врућина, јер је јуче измерено 40 степени. На терену је преко 600 људи и 300 ватрогасних возила канадери, хеликоптери...



Грчка је затражила и помоћ од ЕУ, а одмах су је понудили из Турске, земље која је иначе "на ратној нози с Грчком". Наиме, министар спољних послова Турске Мевлут Цавусоглу контактирао је грчког колегу Никоса Котзиаса и понудио безусловну помоћ.



Извор: Агенције

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Харе

24.07.2018 12:02

Био сам једне године у Хрватској кад су били пожари невјероватно како се брзо шири и колико ти дим смета колико год далеко од тебе горило увијек си у опасности, Шишарике лете по 300 метара и шире пожаре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.07.2018 14:44

Доле додик, влада, министри и коалиција