Пожари: Ванредно стање у Атини

Регионалне власти прогласиле су ванредно стање у источним и западним дијеловима ширег подручја Атине, након што су пожари подстакнути снажним вјетровима захватили борове шуме и приморске градове с обје стране грчке пријестонице.

Свијет 24.07.2018 | 07:13
Пожари: Ванредно стање у Атини
Најмање шест особа задобило је опекотине у шумском пожару у близини Атине, саопштио је портпарол ватрогасне службе Ставрула Малири.

Са обје стране грчке пријестонице Атине бјесне шумски пожари у којима су спаљене куће, становништво бјежи, евакуисани су дјечији љетњи кампови, а над Атином пада пепео и небо је од дима прљаво наранџасте боје, наводи АП.

У оближњем граду Мати, обалска стража послала је патролни чамац да евакуише људе, који су због пожара заробљени на плажи.



Регионални гувернер Рена Дуру прогласила је ванредно стање у Источној и Западној Атици и обезбиједила аутобусе, цистерне и осталу машинерију за борбу против пожара.

Први пожар избио је јуче у боровој шуми у планинама Геранеја, близу обалског насеља Кинета, на 50 километара западно од Атине, на подручју између главног града Грчке и Коринта. Против ватре се на земљи бори најмање 150 ватрогасаца, док им пет авиона који испуштају воду и седам хеликоптера помажу из ваздуха.



Напоре ватрогасаца отежава јак ветар који често мијења правац. Због пожара су евакуисана три насеља и затворено скоро 20 километара одјељка два аутопута који повезују Пелопонез са централном Грчком. Због густог дима видљивост на аутопуту је сведена на само неколико метара.

Грчка телевизија "Скај" приказала је снимке на којима се види неколико кућа у пламену, као и људи који помоћу воде из баштенских црева покушавају да спасу имовину, док други бјеже аутомобилима и на мопедима. Неколико сати након избијања пожара, пепео је почео да пада по центру Атине.

АП наводи да је други велики пожар избио током поподневних сати у области Пентели сјевероисточно од Атине. Локалне власти саопштиле су да евакуишу дјечије љетње кампове, као и да је ватра уништила куће и аутомобиле.

Наводи се да је од дима поцрњело небо над грчком луком Рафина, одакле крећу трајекти ка неким од острва Киклада.



Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар