Спаја “Мостарска повеља мира”


У организацији Центра за мир и мултиетничку сарадњу, а у поводу 14. годишњице обнове Старог моста у Мостару уприличена је традиционална манифестација "Мостар не заборавља пријатеље".

Босна и Херцеговина 23.07.2018 | 22:47
Спаја “Мостарска повеља мира”
У првом дијелу манифестације предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић те премијери Душко Марковић, Алеxис Тсипрас и Зоран Заев посјетили су Стари мост гдје су сви присутни, у знак мира, бацили цвијеће у Неретву.

Премијер Ципрас на Старом мосту је потписао и “Мостарску повељу мира", а након тога се хитно упутио у Грчку због ванредне ситуације са пожаром код Атине.



На уласку у атриј Коски Мехмед Пашине џамије, премијере Звиздића, Заева и Марковића је пригодним музичким колажом дочекао ансамбл „Мостарске кише“.

На овогодишњој манифестацији "Мостарску повељу мира" потписали су премијери Душко Марковић и Алеxис Тсипрас. Предсједавајући Звиздић повељу је потписао прије двије године, а премијер Заев прошле године.



"Најприје бих да честитам мојим пријатељима Ципрасу и Марковићу, као и осталим лауреатима и допитницима, на огроманој части која им је повјерења добијањем награде Мостарска повеља мира. Ја см прошле године добио ову награду и знам колико је вриједна и шта она означава – значи част, али и одговорност због повјерења и вјере организатора Центра за мир и мултиетничку сарадњу и грађана и лидера БиХ, регије и шире", поручио је премијер Заев и додао:

"Поруку коју шаљемо присуством на овој величанственој манифестацији која слави мир је јака. Ми промовишемо како један лидер може, треба и мора издигнути се изнад предрасуда и сам постати мост, повезујући се са другим лидерима који мисле добро својим грађанима.

Нико није успио сам. Ми лидери региона смо се међусобно повезали, показали смо достојно поштовање једни према другима, окренули смо леђа ономе што нас дијели и ухватили смо се онога што нас повезује. А оно што нас повезује је заједничка будућност наших грађана, регије и свијета. Оно што нас повезује је потреба за стабилношћу, сигурношћу и безбједношћу, а тиме и економске погодности за наше грађане и за наше земље". 



Премијер Црне Горе Душко Марковић је рекао да стојећи крај Старог моста у дивном граду, чију 14. годишњицу обнове данас обиљежавамо, не може да избјегне помијешана осјећање терета прошлости и свијести о људској патњи и издржљивости, али истовремено и наде и вјере у будућност.

"На Западном Балкану прешли смо дуг пут и напредак је неспоран у односу на онај дан прије 25 година када је скоро пет вјекова Стари мост срушен у трену. Сада је он поново и прије свега симбол обнове и спајања. По ријечима чувеног Менделе, који је био један од лауреата мостарске мировне награде, храбри људи се не плаше опраштања ради мира. То је једини пут напријед", рекао је премијер Марковић.



Предсједавајући СМ БИХ Денис Звиздић рекао је да су у га вечерас драги пријатељи, Заев и Марковић, као и премијер Ципрас обрадовали доласком у БиХ и у Мостар.

"Премијер Грчке морао се вратити због пожара који се приближио кућама близу Атине. То је разлог због чега је раније отишао.Наше вечерашње дружење представља поруку мира, стабилности, регионалне добросусједске сарадње, међусобног респекта, уважавања и поштивања.



То су поруке које требају нашем региону и вечерас ова манифестација, повеље које ћу додијелити мојим драгим пријатељима значи отварање још једних врата у будућности, будућност за младе генерације и просперитет и БиХ и комплетног региона Западног Балкана", рекао је Денис Звиздић.

У другом дијелу манифестације биће уручене међународне награде "Мостар Пеаце Цоннецтион" истакнутим појединцима за допринос миру и успостављању повјерења и сарадње међу људима.

БН/Центар за мир и мултиетничку сарадњу

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

И Хрвата

24.07.2018 05:21

А јесу ово пријатељи И Хрвата.

ОДГОВОРИТЕ