ЕП: Највећи успјех Србије у историји женског ватерпола!

Женска ватерполо репрезентација Србије заузела је девето место на Европском првенству у Барселони.  Девојке девете на ЕП. Браво! Нису успеле да уђу међу осам, али и освајање деветог места умеле су да прославе. Драма у мечу са Израелом!

Остали спортови 24.07.2018 | 10:30
ЕП: Највећи успјех Србије у историји женског ватерпола!
Ватерполисткиње су после бољег извођења петераца победиле Израел са 6:5 (3:1, 0:2, 1:0, 0:1 – 1:2).

Наше играчице су до највећег успеха на континенталном шампионату дошле после преокрета и бољег извођења петераца.

Најефикаснија у победничкој екипи била је Јелена Вуковић са четири гола, док се у селекцији Израела истакла Шунит Струго. 

Израелке су одлично почеле меч, стекле су три гола предности, док Србија ниједном није шутнула на гол. Од тог тренутка, голман репрезентације Србије Владана Клинцов је зауставила налет Израелки, да би на крају имала преко 80 одсто одбрана. 

Одбране Клинцове као да су подигле тим Дејана Јововића, а на сцену је ступила Вуковићева која је с три везана гола донела изједначене, па је после две четвртине било нерешено. 

У трећој четврити Израелске су дошле до нове предности, услед серије грешака српског тима, а чак су имале и петерац да поведу са 5:3, међутим, Клинцова је била расположена на голу. 

У самом финишу после тајма-аута 12 секунди пре краја Лара Лука је преузела одговорност и две секунде пре краја погодила за петерце. 

Уследили су петерци, а Србија је лоше почела непрецизне су биле Тијана Јаковљевић, Јована Пантовић и Нина Јосифовић. Израел је имао предност, али су и њихове ватерполисткиње почеле да промашују или је Клинцова бранила. У претпоследњој серији изједначила је Лара Лука, а гол вредан деветог места постигла је Вуковићева. 

Велика радост, скакање од среће. Ове сцене вам довољно говоре колико је женској ватерполо репрезентацији било стало да на првом Европском првенству на којем учествује ван територије Србије (претходна два пута је учествовала у Београду) забележи достојан резултат.

У драматичној утакмици за 9. место на ЕП у Барселони, Србија је победила Израел 6:5, после петераца.

Израел - Србија 5:6 (3:1, 0:2, 1:0, 0:1 - 1:2).

Први циљ је пропуштен против Немачке. Србија је остала ван осам али је жеља била девето место. До њега се стигло победама против Турске и данас са Израелом. Меч који ће бити упамћен у женском ватерполу јер се Србија буквално чупала.

Израел је одлично почео, стекао 3:0 а да наше девојке нису ни шутнуле на гол. На срећу Владана Клинцов је командовала одбраном имала више од 80% одбрана. Јелена Вуковић је прорадила са играчем више и после две четвртине било је нерешено. 

У трећем делу серија грешака нашег тима. Срећом Израелке су само једном то казниле. Клинцов је у том периоду одбранила петерац. Чекао се гол одлуке. Израел за 5:3, Србија бар за петерце. У самом финишу после тајм-аута 12 секунде пре краја Лара Лука је преузела одговорност и две секунде пре краја погодила за петерце. 

Код петераца нова драма. Три узастопна неуспеха у режији Тијане Јаковљевић, Јоване Пантовић и Нине Јосифовић. Израел је имао попетку предност али су онда и њима почеле да дрхте руке. Владана је бранила или нас је спасавала статива. У претпоследњој серији изједначила је Лара Лука а гок вредан деветог места постигла је Јелена Вуковић.

Председник Ватерполо савеза Виктор Јеленић честитао је девојкама и стручном штабу. 

"Наш највећи успех. Остварили смо га спортски, квалификацијама, ван Београда. Нисмо имали срећу против Немачке, али то је спорт. Женски ватерполо је запостављен у свим земљама бивше Југославије и нешто морамо да урадимо да буде боље", рекао је Јеленић. 

Селектор Дејан Јововић је оценио да је игра у одбрани била кључ победе. 

"Наша одбрана је пресудила. Тешко је било да се вратимо после 0:3, али смо успели. Петерци су лутрија. Сада ми је жао што онај меч са Немачком нисмо играли касније", казао је Јововић. 

Србија је у првом колу Европског првенства у Шпанији изгубила од Немачке после преокрета, а српске ватерполисткиње жале за тим, јер би их тада тријумф одвео у четвртфинале. 

"Да сада играмо са Немицама 'разбиле' бисмо их. Било је неизвесно, али ме радује што смо успеле да се вратимо у игру. Лара је имала невероватан шут, а после нас је срећа погледала. Треба да наставимо радимо, а не као после Београда 2016. године да станемо", рекла је Вуковићева. 

Клинцов је казала да се прибојавала исхода данашњег меча. 

"Плашила сам се исхода. Помишљала сам и на петерце. Требало је преживети Немачку и оне убедљиве поразе. Требало је наћи снагу, концентрацију и подићи се. Успеле смо, срећне смо, шта друго да кажем", рекла је Клинцова.

- СТАТИСТИКА -

Базен Пикорнел. Гледалаца 200. Судије:Мус (Немачка), Думас (Холандија). Играч више: Израел 5 (1), Србија 8 (3). Петерци:Израел 1 (0). 

ИЗРАЕЛ: Перес, Богаченко, Тал, Хехори, Ној, Футориан, Струго 2, Бен Давид, Барнеа 1, Моне, Хохберг, Феликс, Гева. 

СРБИЈА: Клинцов, Чегар, Пантовић, Ћоровић, Јосифовић, Прица, Лука 2, Мандић, Рудић, Вуковић 4, Новаковић, Јаковљевић, Петровић.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар