ЕП - Ватерполо класик: Судар двије школе!

Српски ватерполисти спремни дочекују данашње четвртфинале Европског првенства у Барселони са Мађарима (уторак, од 17 часова).

Остали спортови 24.07.2018 | 10:45
ЕП - Ватерполо класик: Судар двије школе!
Србија (некада Југославија) и Мађарска одувек су се сматрале највећим ривалима у ватерполу. 

Од како се распала бивша Југославија, још две земље су у врху европског и светског ватерпола - Хрватска и Црна Гора, али дуели Србије и Мађарске некако увек имају највећу драж. Такав ће бити и онај у уторак од 17 часова.

Од осамостаљења, односно од 2006. године, Србија је далеко успешнија од Мађарске. Србија је имала низ великих победа против Мађарске, два пута у финалу Европских првенстава у Београду и Будимпешти. Једино четвртфинале било је на СП у Риму 2009. године - 10:9 за Србију.

На овом Европском првенству у Барселони, у групној фази, Мађари нису играли у складу са својим реномеом. Али, то не заварава српске репрезентативце, који их одлично познају и свесни су да је тим ривала подмлађен.

Осморица наших играча игралу или су играли у Мађарској. У  мађарским клубовима играју: Бранислав Митровић, Сава Ранђеловић (ОСЦ Будимпешта), Никола Јакшић и Стефан Митровић (Ференцварош), Андрија Прлаиновић, МИлан Алексић и Виктор Рашовић (Солнок). Милош Ћук је неколико сезона играо у Машарској, а пре двадесет дана из Солнока је отишао у загребачку Младост.

"Одлично се познајемо. Млад су тим, пројектован за неколико година. Искористили смо паузу да останемо у тензији. Имамо раније искуства и верујем да ће све бити како треба. Они су расетерећени, али ми нисмо толики фаворити колико они тврде. Вамош и Заланки су највећа опасност. Леворуки шутери уз голмана какав је Виктор Нађи могу да буду опасан ривал. Увек форсирају шутеве тако да је кључ утакмице наша одбрана", каже голман српског тима Бранислав Митровић.

Две школе, две филозофије ватерпола. Са том констатацијом се слаже Милан Алексић.

"Нема Варге, Хошњанског, Хараија, али су јаки. До сада су били испод нивоа али то не сме да нас завара. Знамо добро какви су то играчи. Сећам се Шангаја, гублили смо три, четири гола разлике и на крају победили у полуфиналу Светског првенства. То је поука - борити се и играти до краја без обзира на резултат. Знао одлично голмана, клупски смо другови. Зна и он нас, па видећемо. Психологија...".

Српски ватерполисти су на тренингу одиграли неколико четвртина са Шпанијом.

"Добро смо то урадили јер три слободна дана могу да буду опасност. Нема изненађења у игри. Ако будемо на нашем нивоу, са нашим ритмом, речју ако буде 'наш ватерполо' ближи смо полуфиналу. Вамшо и Заланки преузимају одговорност на себе, али увек неко може да искочи из система. Када им крене имају невероватне потезе. У саставу нема неколико искусних играча али то не значи да се предају. У четрвфиналу нико не игра да изгуби. Немамо никакав притисак са стране, највећи је онај који дајемо себи", каже Стефан Митровић.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар