Хамилтон помилован, навијачи бијесни!

ФИА није казнила Британца ни током трке, ни по њеном завршетку. Навијачи Ферарија, али и осталих тимова, љути су због третмана који има светски шампион.

Остали спортови 24.07.2018 | 09:30
Хамилтон помилован, навијачи бијесни!
Ни током трке, ни након трке.

Судије драматичне Велике награде Немачке, трке Формуле 1 вожене у недељу на Хокенхајмрингу, помиловале су првопласираног, возача Мерцедеса Луиса Хамилтона и изазвале незадовољство пре свих фанова Ферарија, а потом и осталих тимова у каравану.

Хамилтон се у пресудним тренуцима трке, након одлуке да не послуша позив екипе и уђе у бокс, вратио на стазу преко травнатог дела који раздваја циљни правац и улазак у пит, чиме је сачувао лидерску позицију у вожњи иза "сејтфи кара" и, испоставило се, забележио победу у преосталих десетак кругова вожених када је киша већ била престала.

Ово очигледно кршење правила није санкционисано у финишу трке, па се Британац попео на победничко постоље иако је стартовао као 14, казнивши велике грешке Ферарија и свог ривала Себастијана Фетела. Казна није уследила ни након што је церемонија одржана, већ је актуелном шампиону упућена - опомена.

Судије нису одмах разматрале ситуацију, већ су више од сата по завршетку трке позвали Хамилтона и представнике Мерцедеса да објасне због чега је енглески возач одустао од планираног заустављања у боксу.

Директор трка Међународне аутомобилске федерације (ФИА) Чарли Вајтинг објаснио је због чега судије нису почеле истрагу одмах по завршетку трке.

"Потребно је мало времена како бисте били сигурни да имате добар разлог за позивање екипе. Желели смо да сачекамо крај и анализирамо, пошто се то догодило у завршници трке и уз сву ту кишу, грмљавину и све остало, сачекали смо да се све смири, а судије су одлучиле да треба да разговарају са екипом", рекао је Вајтинг који није у судијској комисији, пренео је Скај.

Он је навео да Мерцедесов ривал Ферари није уложио протест због инцидента.

Упитан да ли прелазак линије која води у бокс доноси одређену казну, Вајтинг је рекао: "Мислим да не постоји конкретан преседан".

"Кими (Раиконен) је пре неколико година у Бакуу добио казну од пет секунди, али то је било другачије у датој ситуацији", навео је Вајтинг.

Судије су навеле да су после прегледа видео и аудио снимка, разговора са возачем болида број 44 (Луисом Хамилтоном) и представницима екипе, одлучиле да упозоре Хамилтона.

"Јасно је да је дошло до повреде правила, возач је очигледно прешао линију одвајања уласка у бокс. Приликом одлуке о казни узели смо у обзир олакшавајуће факторе, међу којима и то да су возач и екипа отворено признали грешку и чињеницу да је дошло до забуне у тиму да ли да остане на стази или да уђе у бокс, а то је довело до повреде правила", наводи се у саопштењу.

Такође, олакшавајућа околност је и то што се инцидент догодио током "сејфти кара" на стази и у то време није било опасности по другог возача, а промена правца изведена је на безбедан начин.

"Узимајући све у обзир, сматрамо да би у овој ситуацији одговарајућа казна за повреду правила била опомена", навеле су судије.

Хамилтон је после 66. победе у каријери преузео вођство у генералном пласману.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар