Да ли ће га ико надмашити - Новицки рекордер НБА!

Немачки кошаркаш Дирк Новицки ушао је у историју НБА лиге потписавши нови уговор са Далас Мевериксима.  Један је "Диркенштајн"! Немачки ветеран потписао је нови уговор са Далас Мавериксима и тако постао апсолутни рекордер НБА лиге.

Кошарка 25.07.2018 | 22:15
Да ли ће га ико надмашити - Новицки рекордер НБА!
Новицки је договорио са "теладима" сарадњу на још једну сезону за пет милиона долара, а она ће му бити 21. у НБА каријери.

Тако се Новицки изједначио са Кевином Гарнетом, Кевином Вилисом и Робертом Перишем као играч са највише одиграних сезона у НБА.

Међутим, Новицки је једини од ове четворке који је целу НБА каријеру провео у само једном тиму – Даласу. Надмашио је Кобија Брајанта који је свих 20 сезона носио дрес Лос Анђелес Лејкерса. 

Новицки је био девети пик на НБА драфту 1998. године од стране Милвоки Бакса који су га у троструком трејду у којем су учествовали и Финикс Санси послали у Тексас. 

Немац је у дресу Мевса постигао 31.187 поена по чему је шести свих времена у историји НБА, а просек каријере му је 21,2 поена уз 7,7 скокова и 2,5 асистенција. 

Новицки је 2007. био МВП лиге, а 2011. је постао шампион НБА.



За Дирка Новицког је ово веома посебно лето.

Прво је 19. јуна прославио 40. рођендан, затим се 24. јуна навршило 20 година откако је изабран деветим пиком на драфту, а месец дана касније исписао је нову страницу НБА историје, потписивањем новог уговора са Далас Мавериксима.

Одлуком да одигра бар још једну сезону, његову 21. са Мавсима, постао је први играч који се толико дуго задржао у истом тиму. До сада је рекорд делио са Кобијем Брајантом, који је дрес Лос Анђелес Лејкерса носио од 1996. до 2016.

Новицки је у Тексас стигао захваљујући визији тадашњег тренера Даласа Дона Нелсона, који је Милвоки Баксима послао у том тренутку далеко цењенијег дебитанта Роберта "Трактора" Трејлора, у замену за дугајлију из Баварске.

И док је сада већ покојни Трејлор изгубио место у НБА лиги после седам година, лета 2005, популарни "Диркенштајн" и дан-данас игра на пристојном нивоу (12 поена и 5,7 скокова по утакмици прошле сезоне, уз шут из игре 46 одсто).

Практично сви највећи успеси Мавса везани су за Новицког, који је 12 година заредом биран у једну од три идеалне петорке лиге, а 13 пута био учесник Ол стар меча.

Издваја се, наравно, њихова једина шампионска титула, освојена 2011. године у финалу против Мајами Хита. Далас је био бољи у шест утакмица (4:2), а Новицки понео МВП звање, ускративши радост годину дана раније формираној "великој тројци" Вејд, Џејмс, Бош.

Новицки је 2007. био и МВП регуларног дела сезоне.

У НБА каријери је наступио на невероватних 1.616 утакмица, од тога 145 у плеј-офу.Просечан учинак у регуларном делу сезоне му је 21,2 поена и 7,7 скокова по мечу, а у плеј-офу 25,3 поена и 10 скокова.

Ако здравље настави да га служи, један од најбољих, по многима и најбољи Европљанин свих времена у НБА лиги, већ у новембру ће потиснути Вилта Чемберлена са петог места "вечне" листе стрелаца.



Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

констатација

25.07.2018 22:48

Лако му је кад због неправедних и скоро ницим изазваних санкција Додицки не мозе у америку да показе ста зна. Конто је он да додје прије док није био под санкцијама ал није имо кад неке цигаре је требало продат а послије исо мало са Вељом Илицем у Мадјарску по лову а у Будимпести тад давали висе него у Лејкерсима па му се није исплатило.Е сад кад се треба доказат не дају му само да Новицки и остали не би били угрозени у својим рекордима.Дзаба им све један је играц најбољи у лиги сјевернобацког округа а то није Ноwицки

ОДГОВОРИТЕ