Жестоки сукоби у парламенту РС

Девети сазив Народне скупштине Републике Српске обиљежили су турбуленције, напетости и свађе, сагласни су посланици и владајуће коалиције и опозиције.

Република Српска 23.07.2018 | 08:36
Жестоки сукоби у парламенту РС
Сви се слажу да је економска ситуација била тешка, а да је Република Српска била суочена с бројним изазовима. Оно у чему се, пак, не слажу јесу разлози и узроци усијане атмосфере у парламенту и жучних расправа понекад на граници сукоба.

Владајући сматрају да је опозиција користила сваку прилику да сруши већину у Скупштини и да су радили заједно с међународним факторима и партијама из Сарајева на слабљењу РС и урушавању њених институција. У опозицији, са друге стране, одговарају да је криза изазвана куповином народних посланика и послушничким изгласавањем свих закона које је тражила Влада.

Срђан Миловић, посланик СНСД-а, каже да је опозиција прижељкивала банкрот РС како би срушила њену власт, али да Влада, не само да није банкротирала већ је уложила сто милиона у пројекте у локалним заједницама, пензионерима повећала пензије, а радницима плате.

"Унаточ притисцима страног фактора и опозиције успјели смо сачувати стабилност и све институције РС. Најважније од свега, успјели смо сачувати економску стабилност", рекао је Миловић.

Слободан Протић, посланик социјалиста, рекао је да је парламент изгласао реферемдум о Дану РС, одбранио право РС на референдум, али и отворио питање рада судова и тужилаштава у БиХ.

"Ипак, најважније од свега је да смо подржали Владу, која је донијела нови закон о раду, увела већа примања мајкама родиљама, повећала пензије за 20 одсто, поправила положај борачке популације, почела велике инфраструктурне пројекте, од којих се аутопут Бањалука - Добој сад завршава, а бројни други, посебно енергетски, тек покрећу", рекао је Протић.

Снежана Божић, посланица СДС-а, каже да је овај сазив морао пуно више учинити, да није било толико турбуленција у раду.

"Али, једноставно, била је таква клима којој сте и сами свједочили како смо се ми као опозиција морали борити указујући на неке ствари које су се отимале контроли", рекла је она. Додала је да је скупштинска већина одлучивала како је хтјела једна партија или један човјек, а нападе на Савез за промјене оцјењује скретањем пажње с економије.

Драган Чавић, посланик НДП-а, каже да је мандат обиљежила слијепа послушност већине према Влади, а да је Скупштина дозволила да се повинује Влади, али и скандали од самог почетка.

"Мислим да је углед НС РС поприлично урушен. Реално, мало је било у овом сазиву посланичких активности да заслуже што су од народа добили мандат. Бројни људи нису проговорили ни ријеч. У овом сазиву има највише оних који примају плате по више основа", рекао је он. Као најупечатљивији тренутак истиче упад наоружане полиције у Скупштину и онемогућавање опозицији да присуствује сједници кроз кршење Пословника.

"Непримјерено је да полиција наоружана кратким цијевима овдје регулише ред. То нема ни у једном парламенту на свијету", рекао је Чавић.

Бранислав Бореновић, посланик ПДП-а, такође истиче да је Влада понизила парламент.

"Ово је једини парламент за који ја знам који је Владу изабрао на политичкој корупцији куповином народних посланика", рекао је он. Њему је најупечатљивији момент у мандату био предсједавање Анкетним одбором у вези са смрћу Бањалучанина Давида Драгичевића.

"Одбор је показао како једно парламентарно тијело може врло професионално одрадити свој посао. Одбор је показао да имамо велики проблем у раду институција", закључио је он.

Извор: Независне

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Трр

23.07.2018 06:38

Свадјају се они сто ниста не ради а и ови и они примају плате преко 2 хиљаде марака док сиротиња цркава са 400.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре трр

23.07.2018 07:02

А гдје је та сиротиња??? Незнам да има ико да ради за 400 КМ!

Name

а ти

23.07.2018 07:39

Хоћеш ли списак радника који су у Пореској управи пријављени на 300 марака иако је минималац 407!?

Name

подрска

23.07.2018 07:40

Подрска за Вукоту, будуцег предсједника РепубликеСрпске и СДС. У октобру или си ВУКота или остајес п......

Name

јаа

23.07.2018 09:00

Ту је стоко. Сваки радник у ланцу продавница ОНОГОСТ из Сокоца има олату 400 км. Ево и ја радим за дневницу која је 20 км..

Name

ре подршка

23.07.2018 09:11

Узивај са новим предсједником али кокошињца.

Name

КАКВА ЈЕ ОВО ГЛУПОСТ ДОДИКОВЕ КОАЛИЦИЈЕ

23.07.2018 10:43

"Слободан Протић, посланик социјалиста, рекао је да је парламент изгласао реферемдум о Дану РС, одбранио право РС на референдум, али и отворио питање рада судова и тужилаштава у БиХ." Ста овај Слободан Протић, посланик социјалиста с*ре? Засто на сајту Владе Р Српске не писе да који се дан слави као дан стварања Републике Српске. Какво је право на референдум усвојено, кад је Додик на ТВ "Фаце" код Хадзифејзовица рекао да је то "само била анкета градјана" Републике Српске. За то ВЕЛИКО НИИИСССТА потросена велика сума новца из будзета Републике Српске? Зар је Додик толико глуп да мисли да су сви градјани одреда најобицније будале? Засто баца прасину у оци свим градјанима Републике Српске, а онда сам вјерује у своје лази. Додик је одавно психијатријски слуцај, сто је и потврдјено у једном његовом спору за клевету! Замислите, људи моји, "прецедник" добио спор и судском одлуком порврдјено да је неурацунљив???!!!

Name

ОДГОВОР

23.07.2018 06:54

Мени се чини да је тамо свих 82 папка било а не само ових 2, 3 или 5, 6 колико опозиција помиње. Међутим кад се све сабере они су много добро сви прошли а нас који смо или за опозицију или позицију ма ко *ебе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.07.2018 07:02

Позиција тј. власт је катастрофа они раде ста хоце нема одговорности према народу а ипак се крију иза народа тако да многи то не разумију.

Name

Ре те

23.07.2018 09:03

Ти си типицан примјер бота цовјек казе сви исти а ти позиција а та иста опзиција у РС влада на нивоу БХ у висе опстина Рс и кад то све погледаш сви су исти.

Name

Реалан

23.07.2018 06:57

Нажалост и СДС је почео да купује гласове заједно са ДНС по сарајевској романијској регији , уствари раде заједно поједини тако сто кажу подржите појединог кандидата из ДНС за посланике ,а ви Говедарицу и Иванића . Тако да све је у суштини исто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ккк

23.07.2018 08:16

Оно сто је вазно да ми одраније знамо да це на неким мјестима ДНС подрзати Говедарицу и Иваница али исто тако знамо да це Добој и Бијељина подрзати Предсједника Додика и Гдју Цвијановиц!

Name

ре

23.07.2018 08:28

Потпуно си у праву! Ниста се неце промјенити, осим пар њуски на врху. Ова опозиција вец 12 година у комаду, а и прије тога није доказала да је способна за (иоле квалитетну) власт, јер би их народ вец изабрао и не би остао махом код куце током избора. Али, они би били у стању да наредних 50 година покусавају неуспјесно доци на власт, наравно сједеци у посланицким клупама и у неким нивоима власти.

Name

ккк

23.07.2018 13:54

Ниси ти добро информисан децко, Бијељина никада неце СНСД гласати. НИКАДА. Бијељина нису Бакинци

Name

Надја

23.07.2018 07:07

Највећа грешка опозиције је прихватање да уопште раде у НСРС, након куповине "папака". Ниједан посланик позиције (осим Милаковића, који је то тек некидан испољио) нема своје ја! Прејадно и пребиједно изгледају посланици позиције кад као папагаји понављају ступидне ставове владе, који вријеђају здрав разум!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

23.07.2018 07:24

Мени само није јасно зашто РУДОЊИН режим оптужује опозицију. Зашто би по њима опозиција радила "на слабљењу РС и урушавању њених институција." и који би мотив за то имала? То је најслабија тачка у оптужбама од стране РУДОЊИНОГ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ккк

23.07.2018 08:20

Зато сто су мислили да це након неколико мјесеци Влада г-дје Зељке Цвијановиц бити приморана да поднесе оставку. Све су урадили да на нивоу БиХ стопирају новац намјењен Републици Српској. Медјутим ова Влада је у најтезим условима, када имамо кризу не само на овим просторима него и сире успјела да одрзи стабилну финансијску ситуацију и да повеца пезније за 20 % у овом мандату. Надам се наставку рада Владе Републике Српске и убједљивој побједи СНСД-а на свим нивоима!

Name

Ре ккк

23.07.2018 09:17

И зато по теби опозиција ради на слабљењу РС и урушавању њених институција!? Која си ти будала, све што си набројао о "успјесима владе" је ТОТАЛНА ГЛУПОСТ!!! зашто се стално задужујемо са новим кредитима ако је финансијска ситуација стабилна? зашто су милионски дугови за доприносе од стране државних институција? Зашто људи напуштају РС? Зашто је запослено десетине хиљада режимских ухљеба у државне институције и како се они плаћају? Зашто нико не одговара за штету од наплатних кућица у Гламочанима и ко плаћа укупну штету од 4 милиона марака? Зашто власт крије убице Давида Драгичевића? Зашто су грађена два тунела кроз Лијевче поље ? Зашто је режим купио два папка? Зашто је СНСД увео акцизе за гориво ? ....Малоумни БОТУ ИДИОТУ, Додикова власт је као тајфун, цунами, земљотрес, суша и поплава ЗАЈЕДНО!!! Опустошили су и унаказили су Републику Српску!

Name

ккк

23.07.2018 09:59

Бисерка се труди, али народ није наиван толико. Прикривају теско убиство , то знаци да су све главоње умијесане у криминал: Бисерка ,Рудоња, силедзија са крампом итд. итд. да не спомињемо приватно тузиластво. Могу они лагати, али народ види да се појединци богате преко ноци а постен народ нема ни за хљеба како треба. Зато це ова владајуца банда а буде смијењена у октобру, а мозда и прије.

Name

Стане

23.07.2018 13:59

Додин резим је за тв.серијал "Ватрене улице",све леро до лере,зива спрдацина са народом...

Name

Цоа

23.07.2018 09:05

''Зестоки сукоби'' представа за народ а мјесецно капље 4 или 5 хиљадарки нико не зна ни колико висе зарадјују док народ презивљава са 400,500км све су то дз..ради и олос.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тацно

23.07.2018 09:49

Сви сједе заједно пију кафу,пиву и једу јагњетину!Додик је сеф и то је то.Ко год додје на власт он је само име.А Додик је сеф.И најбоље за нас да тако и остане.

Name

Скy

23.07.2018 19:40

Ста су повецали? Ни накнаде које су обецали нису исплатили а лазу по медијима да јесу.

ОДГОВОРИТЕ