Некажњен злочин над жетеоцима

У Старом Грацком код Липљана на данашњи дан прије 19 година убијено је 14 српских жетелаца, а за тај, један од највећих злочина над Србима који се догодио на Косову и Метохији послије доласка Унмика и Кфора, још нико није одговарао.

Србија 23.07.2018 | 08:20
Некажњен злочин над жетеоцима
Његово преосвештенство епископ рашко-призренски Теодосије служиће парастос српским жетеоцима код спомен-плоче у центру Старог Грацког.

На њиви током жетве 23. јула 1999. године убијена су четири члана породице Јанићијевић - Слободан, Миле, Момир и најмлађи Новица, који је имао само 17 година.

Рафалима су на лицу мјеста покошени и Андрија Одаловић, браћа Јовица и Раде Живић, Станимир и Бошко Ђекић, Саша и Љубиша Цвејић, затим Никола Стојановић, Миодраг Тепшић и Милован Јовановић.

Убице српских жетелаца до данас нису откривене.

Полиција Унмика је у октобру 2007. године ухапсила Мазљума Битићија, из села Велики Алас код Липљана, због сумње да је учествовао у том убиству.

Битићи је, усљед недостатка доказа, послије два мјесеца пуштен из притвора.

Породице убијених и даље чекају да злочинци буду приведени правди и увјерени су да се у албанској заједници зна ко је то урадио, али да се о овом, као и о другим послијератним злочинима према Србима на Косову, ћути. 

Извор: Агенције

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Драгутин

23.07.2018 09:40

Поента прице Србе је дозвољено убијати а злоцинци никада неце одговарати као и за вријеме НДХ-е.Сваки злоцин који су Срби поцинили је процесуиран а казне су дозивотне или максималне....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бакица

23.07.2018 12:14

Браво Драгутине и ја се употпуности слажем са вама само је жалосно сто смо ми усамљени у овом коментару.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милос 1389

23.07.2018 14:02

Нијесте сами ! Ниција није до зоре ‚ па ни за те крвнике сто су уцинили уз помоц ткз уније !

ОДГОВОРИТЕ