Раст цијена анулира повишице

Кућни буџети већине породица у Републици Српској добро су уздрмани поскупљењем горива и робе широке потрошње због повећања акциза, па ће им додатних 30 до 50 КМ, добијених повећањем плата добро доћи, али само да анулирају минус у који су запали посљедњих неколико мјесеци, оцјењују саговорници “Српскаинфо”.

Република Српска 22.07.2018 | 13:55
Раст цијена анулира повишице
Неопорезиви дио плате повећан је са 200 марака на 500, па ће радници, и у привреди и они на буџету, ускоро добити повишицу.

И пензионере очекују 2,5 одсто веће пензије. Око 600 бораца који до сада нису нимали никаква примања, а имају 65 и више година, имаће убудуће мјесечну накнаду у висини најниже пензије у Српској.

Плате ће, како је најављено из Владе Републике Српске, бити повећане за 30 до 50 КМ по раднику, док ће пензионери, како се процијењује, добити пензије увећане за неколико марака, па ће просјечно мјесечно примање најстаријих становника Српске бити веће од 360 КМ, док ће пензинерски минималац износити око 190 КМ.

Како ће се ове повишице, истина скромне, али масовне, јер је њима обухваћено више од пола милиона радника и пензионера у Српској, утицати на стандард становништва, а како на кретања на тржишту робе широке потрошње, питање је којим се ових дана баве представници радника, пензионера и потрошача, али и економисти и аналитичари.

У Удружењу пензионера Републике Српске кажу да још нису израчунали колико ће тачно марака бити у плусу поједине категорије пензионера, али им је већ сада јасно, да ни уз повишицу, најсиромашнији међу њима неће моћи саставити крај с крајем, нити мирно дочекати јесен.

-Ми у том правцу већ радимо на томе да дамо једнократну помоћ за оне са најмањим пензијама, мада још увијек не могу рећи колика ће та помоћ бити, ни кад ћемо је почети исплаћивати – каже предсједник Удружења пензионера Републике Српске Раде Ракуљ, додајући да је, ипак, за већину пензионера свака марка повећања добродошла.

Прецизним рачуницама и анализама још се баве и у Покрету потрошача Републике Српске. Кажу да ће ускоро имати егзактне податке о томе да ли ће и у коликој мјери повећање плата утицати на стандард становништва. Према првим грубим процјенама показало се да потрошачка корпа неће бити пунија, јер ће најављене повишице само анулирати посљедња поскупљења горива и робе широке потрошње, узрокована повећањем акциза.

-Процјењујемо да ће у просјеку сваки радник добити око 38 КМ већу плату, али кад се узме поскупљење горива због повећања акциза и друга са тим повезана поскупљења, те чињеница да ни поврће није јефтино како би требало да буде у ово доба године, резултат је јасан: повишице ће само покрити поскупљења – каже Драгован Петровић, аналитичар у Покрету потрошача Републике Српске и упозорава на “пузајући” раст цијена у трговинама робе широке потрошње, који траје већ мјесецима.

Тане Пеулић, потпредсједник Савеза синдиката Републике Српске за сектор привреде, каже да цијени добру вољу Владе Републике Српске, али да повишица, овако како је дефинисана, неће донијети значајније побољшање радницима са најскромнијим зарадама.

-Загарантована минимална плата од 440 КМ била би у реду, ако би се уз њу, додатно, плаћали прековремени рад, топли оброк и превоз. Овако, повећање плата раницима у привреди неће донијети неки значајнији помак, мада, наравно, онима који су социјално угрожени свака марка много значи – каже Пеулић.

Ни економисти не очекују од повећања плата и пензија никакво чудо. Премали је то новац, кажу, да би могао утицати на пораст потрошње и на кретања на тржишту.

– Без обзира на велики обухват, тридесетак марака по раднику заиста не може значајније утицати ни на обим потрошње. Једино ће уз помоћ те скромне повишице потрошачи можда мање улазити у минус и “пеглати картице” или рјеђе куповати “на теку” у локалним продавницама. Дакле, већина становништва ће се мање задуживати за куповину основних животних намирница – каже економиста Предраг Дудуковић.

И Муриса Марић, извршна директорка Удружења потрошача “Дон” из Приједора, оцјењује да повишице које је Влада Републике Српске најавила, неће битније утицати на стандард грађана, поготово оних најсиромашнијих.

-Шта значи пензионеру повећање пензије од пет или шест марака? Може купити за мјесец дана четири хљеба више, али му ти хљебови неће поправити живот, ни ријешити проблеме. Очигледно, ово је само куповина социјалног мира и порука стновништву да, ето, неко брине о нама и мисли на нас – каже Муриса Марић.

Предлаже да се они који имају плате веће од 3.000 КМ одрекну повишице од педесетак марака у корист најсиромашнијих и тако покажу солидарност према људима који већ годинама муку муче да плате струју и воду и купе храну.

(СрпскаИнфо)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

децко

22.07.2018 12:13

2,5 % је СРАМОТА! бтw у свабском дијелу еуропе висе од 190 КМ је мјесецни дзепарац основносколцу! Понизавају људе - требали су им послати пистољ са једним метком по постару умјесто пензије да схвате како их власт виси и скрате себи муке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

22.07.2018 12:22

Све су то криви похлепни нафтни дистрибутери.Боље да је власт доњела одлуку о контроли цијене бензина (марзе дистрибутерима)него да је повецала плате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Но

22.07.2018 13:17

Перо не сери! Дистрибутери ти узму око 20 фенинга а држава више од марке по литри. Укључи мозак и немој бити глуп

Name

@ре но

22.07.2018 14:36

Не може то Перо да схвати за њега је то виша математикаДржава од 2.30 фенинга узима 1.40 фен.

Name

Ре

23.07.2018 05:19

Има Пера колико хоћеш. Зато ће опет гласати за СНСД јер им није јасно ко их пљачка.

Name

цаци

22.07.2018 13:32

Дзаба је прицат и указиват. Баја је вец на ту фору повецања купио изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

22.07.2018 21:08

ОВО СВЕ ЈЕ СМИЈЕШНО.ЈЕДЕМО ХРАНУ КОЈА НАС ТРУЈЕ.ВИШЕ ЈЕ РОБА ПОКВАРЕНА НЕГО ИСПРАВНА.ЦИЈЕНЕ ХАРАЈУ.ИНСПЕКЦИЈА УЖИВА НИШТА НЕ РАДИ ИМА ПЕТ ПЛАТА ПОРЕД ЗАГАРАНТОВАНЕ.САМО ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ КАКО ЖИВЕ СВЕ ЋЕ ВАМ БИТИ ЈАСНО.НЕМАМО УРЕЂЕНУ ДРЖАВУ ,ШТА ТУ ЧОВИЈЕК ДА КАЖЕ.ЗНАЧИ НЕМА ОДГОВОРНОСТИ РАДЕ ШТА ХОЋЕ.ДАНАС ЈЕ НАЈУНОСНИЈИ ПОСАО ТРГОВИНА,ОДНОСНО ШВЕРЦ.ЊИМА ЈЕ СТАНДАРД ОДЛИЧАН.

ОДГОВОРИТЕ