Упознајте Мираитову и Сомеити...

Представљене су званичне маскоте за Олимпијске и Параолимпијске игре 2020. године.

Остали спортови 24.07.2018 | 12:30
Упознајте Мираитову и Сомеити...
Више од шест и по милиона јапанских школараца одабрало је крајем фебруара маскоте за Олимпијске и Параолимпијске игре 2020. године.

У избору су победили футуристички ликови уметника Рија Танигучија из Фукуоке.

Реч је о ликовима који подсећају на манге, у којима доминирају лица са крупним очима. Плава маскота је за Олимпијске игре, а розе за Параолимпијске игре.

Оне су и званично добиле имена. Маскота за Олимпијске игре у Токију названа је Мираитова, а за Параолимпијске игре Сомеити.

Мираитова је комбинација јапанских речи за будућност и вечност, а Сомеити потиче из популарне врсте пупољака трешњиног цвета "Сомеијошино" и подсећа на енглески израз "со мајти (со мигхтy) који значи тако моћан.

"Ове маскоте су ваши пријатељи, ви сте из целе земље помогли да се изаберу, верујем да је пет милиона деце помогло да се ово изабере, а и име смо заједно одабрали, тако да Олимпијада припада свима", рекао је на церемонији председник Токијског организационог комитета за Олимпијаду 2020. Јоширо Мори.

Уметник који је осмислио маскоте рекао је су оне спој традиционалне јапанске вредности са футуристичким изгледом, што је у основи и концепт Олимпијских игара.

Олимпијске игре у Токију биће одржаће се од 24. јула до 9. августа 2020. године, а Параолимпијске игре након тога - од 25. августа до 6. септембра 2020. године.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар