Еквадор "пушта" Асанжа Британцима

Еквадор је све ближи повлачењу азила оснивачу "Викиликса" Џулијану Асанжу и избацивању из еквадорске Амбасаде у Лондону у којем борави задњих шест година, објавио је у суботу амерички истраживачки новинар Глен Гринвалд.

Свијет 22.07.2018 | 11:11
Еквадор "пушта" Асанжа Британцима
Еквадорски предсједник Ленин Морено у петак је посјетио Велику Британију и срео се с функционерима како би довршио споразум под којим би заштита Асанжа била укинута, након чега ће бити предат британским властима, пише Гринвалд на својој интернет страници "Интерцепт".

Асанж, аустралијски држављанин, у еквадорској Амбасади налази се 2012. године када је оптужен за сексуално напастовање у Шведској. Унутар амбасаде не смије бити ухапшен.

Шведска је у међувремену одустала од оптужнице, али Асанж вјерује да ће, ако напусти зграду, бити изручен Сједињеним Државама гдје ће бити испитан о активностима "Викиликса".

Извор близак еквадорском министарству спољних послова потврдио је "Интерцепту" да би договор око Асанжа требало да буде постигнут "у наредних неколико недјеља, ако већ и није дошло до њега".

Гринвалд је најпознатији по објави открића звиждача Едварда Сноудена о америчкој агенцији за националну безбједност.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар