Балкан: Пут дроге поново активиран

Посљедња велика запљена 665 килограма сканка у цистерни дубровачких ознака показује да се балканска рута кријумчарења дроге поново активирала.

Босна и Херцеговина 21.07.2018 | 17:57
Балкан: Пут дроге поново активиран
Дрога милионске вриједности била је намијењена наркотржишту западне Европе, а БиХ била је само транзит. У нашој земљи било је још великих запљена, а марихуана у Босну и Херцеговину углавном долази из Албаније, преко Црне Горе и Србије, а хероин из Бугарске, пише Аваз. 

Превезао гориво

У акцији Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) код Неума је ухапшен возач цистерне Марио Вулетић (47) из Метковића, држављанин Хрватске и БиХ, за којег је Тужилаштво БиХ затражило притвор. Сканк је преузео у Црној Гори, што се може закључити из саопштења Даворке Бечић, портпарола Полицијске управе дубровачко-неретванске.

- Ради се о возилу за пријевоз опасних твари, дакле о цистерни, у власништву једног обрта из Метковића, зато су у питању дубровачке регистрацијске ознаке. То је возило стално у нашем надзору због учесталих прелазака државне границе. Јучер (у сриједу, оп. а.) у 1.40 сати изашао је у Црну Гору пун горива те се вратио око 17 сати. Приликом контроле царинских службеника на царинској ваги ни по чему није одступао од онога што стоји у царинској декларацији. Након 20 сати, особа је затечена на предјелу Неума с дрогом - изјавила је Бечић.

Балканском рутом у јулу прошле године из Бугарске је у БиХ стигла пошиљка од 82 килограма хероина, што је још једна од рекордних запљена у нашој земљи. Вриједност ове дроге процијењена је на 12 милиона КМ. 

Хероин су припадници Управе за индиректно опорезивање (УИО) пронашли у складишту једне зеничке фирме, а на документима је као друга врста робе увезен из Бугарске. Хероин је у БиХ био само у транзиту, а намијењен је, такођер, за тржиште западне Европе. До сада није било званичних информација о томе ко је увезао хероин нити је ли ико ухапшен.

Трава у торбама

Више од 739 килограма марихуане заплијењено је прошле године у полицијској акцији у Пелагићеву код Бијељине. Ријеч је о највећој запљени марихуане у БиХ у посљедњих 10 година, од чега је 41 килограм био спреман за продају. Марихуана је пронађена у кући власништво мртве особе, а коју је привремено користила друга особа.

Припадници Јединице Граничне полиције Требиње, у сарадњи са службеницима Полицијске управе Требиње, одузели су у јулу прошле године на подручју Гацка 86,5 килограма марихуане. Дрога се налазила у путничким торбама и јутеним врећама. Тада су ухапшена по два држављана БиХ и Црне Горе.

У Брчком чисти хероин

У Брчком је у августу прошле године у два наврата у акцији “Повратник” разбијена група која се бавила међународним кријумчарењем хероина, кокаина и марихуане, који су, најчешће из Србије, долазили у БиХ и Брчко дистрикт, одакле се вршила даљња дистрибуција. Заплијењено је укупно 2,7 килограма чистог хероина и два килограма смјесе за миксање ове дроге.

Дрога и оружје у Сарајеву

Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА) у Сарајеву је 2016. године заплијенила велике количине оружја и дроге, који су требали бити испоручени у Загреб ради продаје у земљама Европске уније. У акцији су ухапшене четири особе. Пронађени су десетак килограма експлозива, жива, пушке и муниција. Заплијењено је и 9,5 килограма марихуане, три килограма спида и 300 грама хероина.

Извор: Аваз

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Зиле

21.07.2018 16:54

Добра и сигурна полиција погледај само каква аута возе мозда су дигли кредите пасе возикају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пајо

21.07.2018 17:23

Браво за лоповску полицију снимци су бог зна одкада

ОДГОВОРИТЕ
Name

О

22.07.2018 05:28

ДРОГА.ОВА.СЕ.НАЛАЗИ.У.ВРХУ.МУПА.ЗНА.ЛУКАЦ.И.ОСТАЛИ.И.ДОДИК.ЈЕ.ТУ

ОДГОВОРИТЕ