СПЦ слави данас Светог Прокопија

У неким српским крајевима сматра се да је овај дан погодан за свадбе, јер Свети Прокопије походи и благосиља младенце.

Република Српска 21.07.2018 | 11:25
СПЦ слави данас Светог Прокопија
Српска православна црква и верници данас прослављају Светог Прокопија, једног од огњевитих светаца. Његов дан се светкује као један од 18 "запречитих" дана у години када се одлажу сви тежи и важнији послови.

У појединим деловима Србије данашњи дан се посебно празнује ради здравља деце, док се у неким данас забрањује купање.

Прокопије је крсна слава појединих породица, а а каменоресци и рудари празновали су овај дан као славу својих заната. Избегавају се свађе и псовање.

Град на југу Србије који је име добио по Светом Прокопију данас обележава славу, на један посебан начин (ФОТО)

У неким српским крајевима сматра се да је овај дан погодан за свадбе, јер св. Прокопије походи и благосиља младенце. У старини су Срби рудари сматрали овог светитеља својим заштитником, а сматра се и заштитником деце. Славили су га каменоресци и бунарџије.

На Светог Прокопија се не ваља купати на реци, избегава се копање, чак и сахрањивање. Кажу на  данашњи дан "не ваља бости" ни земљу, ни платно, јер није добро због уједа змија.

На данашњи дан, 303. године, мученички је пострадао велики Христов следбеник, кога српски народ посебно слави. Св. Прокопије потиче из Јерусалима. Име му је било Неаније.

Када је порастао видео га је цар Диоклецијан и толико га је заволео да га је одмах узео у свој двор, где је био при његовој војси. Када је Диоклецијан одлучио да прогони хришћане, послао је Неанија у Александрију с једним војним одредом и наредио им да затру тамошње хришћане.

На том путу једне ноћи догодио се јак земљотрес и Неаније је чуо Божији глас. Тај доживљај потпуно је обрнуо и променио живот војводе Неанија. Тражио је да му направе онакав крст какав је видео.

Уместо да крене на хришћане он је с војском ипак кренуо против Агарјана, и као победник ушао је у Јерусалим где је мајци рекао да је сада хришћанин.

Након тога мучен је и бачен у тамницу где му се опет јавио Христ који га је крстио и дао му име Прокопије. Јавно је исповедио своју веру, знајући да ће бити погубљен. Упокојио је се 303. године.

У Нишу је пре Немањића постојао манастир Светог Прокопија, у ком се чувала рука светитеља. Светиња је касније, кад су Турци заузели Ниш, пренета у Прокупље, које је и добило име по овом мученику. Судбина моштију није позната од 18. века.



Извор: Телеграф

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

куку нама са нама

21.07.2018 09:57

Како смо изгубили Његову руку,тако цемо изгубити и све остало..нека нас Бог постеди превелике казне,кад смо вец огрезли у злу

ОДГОВОРИТЕ
Name

б

21.07.2018 12:19

Није вјера у реликвијама, вјера је много више од тога.

Name

!

21.07.2018 15:51

СЛАВА МУ И МИЛОСТ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђоле

21.07.2018 20:51

" Данас православна Црква слави светог Великомученика Прокопија. Данас се у много којој православној кући неће радити понеки посао или било какав посао, понеко ће пропостити данашњи дан (или ће, како то обично бива, женска "чељад" постити "за дом). Све из страха. Јер Прокоп може да "прокопа" а нерјетко се сачувало и памћење да је "Прокоп прокопао и Турке, па ни Муслимани данас не раде". Тужно је то наше сујевјерје, тужно јер заборављамо и самог Прокопија и Бога Кога је Прокопије свим срцем заволио. Тужно, јер Прокопије је мученички пострадао, својом вољом, е да би свједочио да хришћански Бог није попут паганским суревњивих, пргавих и прњкавих богова, који траже да их човјек умилостиви једнодневним церемонијама и формалностима, да им служи због страха од освете. Прокопије је пострадао да не бисмо данас причали сујевјерја о Прокопију. Успут, Прокопије, име које је као Хришћанин понио, долази од грчке ријечи "прокопи" - што значи "напредак". Каква тужна иронија за коју смо сами криви да Онај од Напретка бива Онај који прокопава! Али да не буде тако! Да о Прокопијевдану прочитамо нешто о Прокопију, али и да прочитамо понешто од Светог Писма. Да заволимо Бога како Га је он волио. Да се посветимо свједочењу вјере коју је он свједочио. Да будемо бољи,не један дан него од једног дана... Срећан празник Светог Прокопија - у знању и љубави а не сујевјерју и страху славили! " свештеник Дарко Ђого

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

22.07.2018 10:37

Свестенице,оце...ПРАЗНИК ознацава празнину,зар не,па према томе барем Вама не треба објасњавати да је празник 1.мај,а бозији угодник СВЕТИТЕЉ..зиви били