Пријетње ратом не воде рјешењу

Реагујући на изјаву Харадинаја да за њега подјела Косова значи рат, предсједник Србије каже да се нада да до рата неће доћи и да ће се наћи рјешење за Косово.

Србија 21.07.2018 | 07:28
Пријетње ратом не воде рјешењу
Ипак, како истиче, свако одуговлачење имало би негативне посљедице по остала питања.

Коментаришући изјаву Рамуша Харадинаја да ће доћи до рата, ако би дошло до подјеле територије, Вучић је рекао да му то није ни први, ни посљедњи пут и изразио наду да никада неће доћи до рата, већ до некаквог рјешења.

"Пошто видимо изјаве Хашима Тачија, немогуће је да говорите и тражите све и да кажете чекамо договор. Није договор ако нам кажете - све је наше, а ви нас само признајте. Ту договора неће бити", назначио је предсједник Србије.

Поновио је да је договор веома важан.

"Знам да је људима тешко, да највише воле да се никад ништа не договори, да се одуговлачи, али не може да се одуговлачи, јер ће нам по другим питањима бити у свему теже и слабијој ситуацији", рекао је Вучић. 

Он је подвукао да је у нашем интересу да се то питање ријеши, ако буде могуће, а ако не буде могуће - "ни први, ни последњи покушај да се до договора дође". 

Поновио је да ће одсуство договора значити неизвјесност у будућности и у више различитих области, да ће бити теже привлачити инвеститоре, јер они имају повјерење у претприступне преговоре и дијалог и очекују рјешење, али ће многи, ако остане замрзнут конфликт, размишљати да ли да улазе у такву земљу. 

"Али, то није ствар од јуче, то свако од вас зна. Можда не знате где је Качник или Штимље, то зна можда 0,1 одсто људи у Србији, а 0,001 одсто људи су икада тамо бити..., ово друго сви знате и ту нема тајни за вас", рекао је Вучић. 

Истакао је да је важно да Срби покушавају да чувају мир, да гурају земљу даље, да Србија иде напријед, али да траже рјешење које не би срушило образ Србије и задовољило државне и националне инетерсе, па макар било у јендом дијелу незадовољавајуће. 

"Јер кад постижете компромис, не можете да будете срећни свим решењима. Ту да буде грљење и љубљене и нека предивна решења - то је немогуће", истакао је предсједник Србије. 

Како каже, зна да је најлакше рећи да је Вучић крив за нешто и да, иако су ти критичари допринијели 100 пута више него он тешкој ситуацији, неко мора да преузима одговорност и рјешава проблеме, а не да их ставља под тепих. Указао је и на лошу деморгафску слику и додао да Срба, ако се не постигне договор, 2050. године неће бити више од 4,5 милиона. 

"Овако ће нас бити између 5,6 и 5,7 милииона, а ако нешто не променимо ни 4,5... Нико неће да остане у Србији, без перспективе, немања будућности, наде и то када нам је све економски кренуло и кад људи очекују бољитак, којег ће бити ако стигнемо до неког решења", рекао је Вучић. 

Договор би, наглашава, била велика ствар за будућност Србије.

"Да ли сам оптимиста - нисам, али ћемо се борити и не интересује ме шта ће да ураде и кажу ови који добацују и навијају за камен који неко гура ка врху брда. Немам страх. Ја размишљам о будућности, због тога сам изабран и зато је мени народ пружио онолику подршку на изборима", рекао је Вучић. 

"То су они који су нас довели довде и поставили најглупље питање Међународном суду правде", рекао је Вучић и упитао зашто Абхазија или Јужна Осетија или Русија или било ко други не иде са таквим питањем.

"Нико није блесав", рекао је предсједник Србије.

Упитан да прокоментарише изјаву косовског предсједника Хашима Тачија да не зна да Качаник није у Србији, Вучић је казао да зна да у Качанику нема Срба. 

"Међутим знам и шта мисле о свему. Мене много више плаши што Тачи мисли да северна Митровица и Лепосавић не припадају Србији", нагласио је он.

Вучић је казао да би било добро да се направи компромис. 

Рекао је, поводом Тачијеве изјаве након прошле рунде разговора у Бриселу да су били до сада најтежи разговори, да је са њим увијек тешко разговарати.

"Са мном је увек тешко разговарати, али ја увек разговарам. Није ни мени много пријатно да са њим разговарам", рекао је он.

Извор: Тањуг

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

реално

21.07.2018 06:26

Без рата нема рјесења!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

21.07.2018 07:12

Ма има, Србија је у процесу предавања Косова а за узврат тражи сјеверни дио. Но треба објаснити народу да је свака другачија опција немогућа. Сад Вучић и Харадинај трабуњају о рату а ствар је у томе што се обе стране ЦЈЕНКАЈУ као сељаци који пазарују краву на пијаци.

Name

Зоран

21.07.2018 08:05

Треба да се одржи референдум,да Србски народ одлучи о томе,а не Вучић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Зоран

21.07.2018 08:27

Шта да народ одлучи на референдуму? Да се Косово треба де факто вратити Србији? Да одлуку народа на референдуму морају спровести Американци и још 100 држава свијета?

Name

Бивси Војни Обвезник

21.07.2018 21:09

Ја сам због оваквих ствари вец ратовао,не видим ни један разлог да опет не ратујем,само би молио да ми овај пут мало прецизније објасне ста су циљеви рата(ипак,мало детаљније).

ОДГОВОРИТЕ