Бијељина: Ко броји комарце?

Бијељинско предузеће Еко заштита ових дана третман одраслих форми комараца проводи на критичним локацијама у неколико мјесних заједница, односно тамо гдје је мониторингом утврђена бројност комараца која захтијева третман.

Република Српска 20.07.2018 | 21:22
Бијељина: Ко броји комарце?
Савјетник за хемикалије у овом предузећу Бојана Петричевић каже да се не ради о подручју цијелих мјесних заједница, већ о оним дијеловима у којима има доста шуме и растиња и објашњава на који начин се врши мониторинг односно пребројавање јединки.

„У вечерњим часовима на критична мјеста се постављају ЦДЦ клопке и ујутро се посебним методама израчунава просјечан број комараца на подручју гдје је мониторинг обављен“, каже Петричевићева.

Она додаје да постоји и друга метода такозваног “убода на час” којом се биљежи број комараца који слети на надлактицу у року од пет минута, а даљом анализом се дође до просјечног броја комараца. Према њеним ријечима, у Еко заштити само повремено користе ову методу, јер имају довољан број ЦДЦ клопки. 

Према правилима Светске здравствене организације праг толеранције на бројност комараца је до 60 убода на час, а све преко тога захтијева активности на њиховом сузбијању. У Еко заштити третман одраслих форми комараца планирају и на подручју неких градски мјесних заједница.

“Те активности ће бити провођене до краја јула и почетком августа, а послије тога према оперативном плану активности биће настављени ларвицидни третмани, како би комплетан посао био квалитетно урађен до краја октобра, односно до окончања уговора са Скупштином града”, напомиње Петричевићева.

(ИнфоБијељина)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Скептик

20.07.2018 19:31

Комарци су се ненормално намножили и гризу! Треба их пидхитно потровати, какво бројање и отезање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зизи

21.07.2018 04:40

Сједните на раскрсницу па бројте као кад возила пролазе.Лаксе је гамад побити кад су у мањем броју.Изгледа да је боље цувати посао за слиједецу годину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Измјестите Депинију Комарци Су Супер

21.07.2018 07:40

Мени је веци проблем смрад депоније.Људи ово није нормално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РТ

21.07.2018 22:24

Проблем ми је и смрад,а и цијена воде већ 5 година плацам воду 60 до 70 км мјесечно.Колико јос година да плацамо.Колико то коста канализација?

Name

Лединци

21.07.2018 09:23

Ово што ради Еко Заштита нема везе са запрашивањем. Оно што они из аута раде не може отровати ни једног комарца. Али зато добро наплате.

ОДГОВОРИТЕ