Преко школства до владе једноумља

Кодекс облачења на Универзитету у Сарајеву, који је предложила Комисија у којој су били и представници Студентског парламента и академске заједнице, постала је ужарена тема протеклих дана.

Босна и Херцеговина 20.07.2018 | 20:25
Преко школства до владе једноумља
Многобројне реакције упућене су из академске заједнице, опозиционих политичких странака и цивилног сектора. На јавним расправама које су организовали факултети УНСА тражи се повлачење Кодекса из даљње процедуре због дискриминаторних, нејасних, недоречених одредби али и угрожавања основних људских права.

Академска заједница о овој теми била је јасна и гласна, али само неколико мјесеци прије била је тиха и успавана. Скоро у потпуности је заказала када је усвајан нови Закон о високом образовању КС, који је дао већа овлаштења Управном одбору у односу на Сенат УНСА.

Иако је Влада КС новим законом у УНСА повећала број чланова Управног одбора из академске заједнице, њих седам, а четири у име оснивача, дакле Владе, јасно је да политика управља најважнијим процесима на Сарајевском универзитету.

Тако је новим законом одузето право гласа проректорима, док УО може смијенити ректора, што је раније била надлежност Сената УНСА.

Међутим, на ове промјене академска заједница остала је без звучније реакције. Примјена закона је почела, тражене измјене никада нису усвојене, а почиње и процес преласка Универзитета на трезор и гашење правног субјективитета факултета и чланица УНСА.

Оно што је годинама уназад тапкало у мјесту, Влада КС на челу са премијером Елмедином Конаковићем (смијењен у марту 2018. године) спровела је у дјело. Посљедице за сам Универзитет у Сарајеву, али и систем високог образовања уопште, тек би могле испливати на површину. Политика је на овом примјеру показала потребу за управљањем у области образовања.

Таквог става је и Ивана Корајлић, в.д. извршног директора Транспаренси Интернешнела. На питање какве посљедице може изазвати сада и потпуно овладавање политике Сарајевским универзитетом, те шта је интерес политике у конкретном случају, она појашњава да се иде на уништавање образовања.

"Код нас се иде на уништавање образовање, да би завладало једноумље и да би се странке које су сада на власти одржале ту гдје јесу. С друге стране, имају интерес да управљају са свим, па и са јавним образовним установама, јер то омогућава и додатно запошљавање страначког кадра и управљање ресурсима, а да не говорим о утицају на омладину која се образује на тим образовним установама", каже она за агенцију Патриа.

Транспаренси Интернешнел редовно прати процесе у образовном систему Босне и Херцеговине. Корајлићева наводи и да се, осим Управног одбора на УНСА, сада политизују и студентска удружења у земљи.

"Имате ситуацију да се студентска удружења потпуно политизују, да владајуће странке управљају и њима. Та удружења учествују у раду Сената универзитета и имају право одлучивања па на тај начин додатно могу странци да осигурају политичке гласове", закључује Ивана Корајлић.

(Патриа)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

КРАХ ХУМБОЛТОВСКОГ УНИВЕРЗИТЕТА

20.07.2018 18:58

НА СЦЕНУ ДОЛАЗИ НЕОЛИБЕРАЛНИ КОНЦЕПТ УНИВЕРЗИТЕТА. ТО СЛИЈЕДИ И РЕПУБЛИКУ СРПСКУ. АУТОНОМИЈА УНИВЕРЗИТЕТА ЈЕ - ПРОСЛОСТ. КАПИТАЛ ОДРЕЂУЈЕ СВЕ ПА И ДРУШТВЕНЕ ВРИЈЕДНОСТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајевски Професор

20.07.2018 19:09

Постовани, у свим цивилизованим земљама има кодекс одијевања, студенти , а посебно студентице треба да се пристојније одијевају, а не да долазе полуголе, пијане, надрогиране, студенти с кријестама и миндјусама на усима, у сорцевима, професори такодје , поједини нису узор студентима, УНСА зели да од будуцих академских градјана направи и људе и струцњаке, то све нема везе с политиком, а иза свега стоје напади Фахрудина Радонцица који на перфидан нацин покусава да ситуацину исполитизира и има корист на предстојецим изборима. Много студената је досло са стране на сарајевски универзитет , вецина њих се понаса неадекватно у урбаној средини а посебно институцији какав је УНСА . Америцки коледји и универзитети имају кодекс да сви студенти облаце униформе с краватама и косуљама. Ста је у томе лосе? Студенти на предавањима пуцају звакацим гумама, типкају на мобилним, користе бубице, цесто вриједјају наставни кадар. Мора бити неки кодекс, пи узору на запад, ал код нас се од свега прави драма. Срамота.

ОДГОВОРИТЕ