Поразни подаци: Разлог за бригу?

Британски седмичник Тхе Ецономист недавно је објавио специјални извјештај о Западном Балкану у којем се осврће на проблеме које имају Албанија, БиХ, самопроглашено Косово, Македонија, Црна Гора и Србија. Регион се описује као геополитички веома рискантан уз безбједносне ризике, а БиХ предњачи у неколико ствари.

Босна и Херцеговина 20.07.2018 | 19:23
Поразни подаци: Разлог за бригу?
Према Тхе Ецономисту и стању Демократије за 2017, Босна и Херцеговина је најниже рангирана земља региона и налази се на 101 мјесту.

Босна и Херцеговина се описује као земља у којој лидери владају од 1992. и у оквиру етничких и политичких подручја.

Економска ситуација у региону три деценије након почетка транзиције је веома лоша. Тако се наводи да је БДП у Босни и Херцеговини био већи 1989. него прошле године.

У времену када се говори о великој депопулацији и исељавању, Тхе Ецономист саопштава поразне податке. Босна и Херцеговина ће у наредне три деценије, до 2050. године, изгубити око пола милиона становника.

Када се говори о увозу и извозу и њиховом учешћу у БДП-у, Босна и Херцеговина је прије три године користила тек 66% својих извозних ресурса.

Тхе Ецономист такође закључује како су анти-демократски трендови у региону ојачани односном ЕУ у којем је ојачан однос са појединим индивидуалним лидерима.

То је ојачало појединаце на уштрб репрезентативне демократије, што се у коначници огледа у новом стању које се зове "стабилократија".

(Н1)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Лале

20.07.2018 19:11

Бога ми се у БиХ јако добро зиви, нек прица ко ста хоце, скупа аута, гардероба, куце, станови, пуне кафане, боље је многим него на западу

ОДГОВОРИТЕ