Аларм: БиХ остаје без радника

Босна и Херцеговина остаје без радне снаге, показује најновији извјештај Европске комисије за земље западног Балкана и Турску. Алармантни подаци показују да је у поменутом периоду дошло до смањења незапослености, али је исто тако евидентиран и мањи број запослених.

Босна и Херцеговина 20.07.2018 | 19:30
Аларм: БиХ остаје без радника
"С обзиром на то да је смањење незапослености у апсолутним износима надмашило број новозапослености, може се закључити да је у првом кварталу радна снага смањена за један одсто, а у другом кварталу за 1,6 одсто у односу на исти период лани", закључено је у извјештају.

Ово показује да је огроман број људи који је, према тврдњама званичника, скинут са спискова Завода за запошљавање, нашао посао или отишао у иностранство. Представници пословне заједнице кажу да већ дуже вријеме упозоравају да ускоро неће имати ко да ради, али да је упозорења мало ко хтио да чује.

Европска комисија такође биљежи да је у истом периоду дошло до номиналног раста плата за 2,1 одсто у првом кварталу и три одсто у другом, што говори у прилог чињеници да БиХ губи радну снагу, па су послодавци присиљени повећавати плате. Економисти кажу да је сада већ питање да ли се ишта може урадити да би се дошло до спасавања домаћег тржишта рада, јер је тај проблем годинама запостављан.

Колико је проблем озбиљан са далекосежним посљедицама, упозоравају демографи, видимо тек када анализирамо структуру популације која напушта ове просторе.

Посљедице су већ видљиве, сматра Чавић. Тако се дешава да послодавци уопште не могу да пронађу радну снагу. Већ почиње да недостаје свих врста радника, од ИТ стручњака и љекара до медицинских сестара и свих врста заната.



(БН телевизија)

Коментари / 36

Оставите коментар
Name

орхидеја

20.07.2018 18:10

Па ко је луд да остане овдје, без обзира на плату коју прима ? Овдје се само звецка ножевима и оружјем. Највећи олош све преузео, од мјесне заједнице до предсједништва. Најгори командују најбољим. Све наопако да ти дође да повраћаш сваки дан кад се пробудиш. Корупција и непотизам на нивоу најлошије Афричке земље. Ма све у свему ФУЈ, ПУ, ФУЈ ФУЈ ПУ ПУ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

20.07.2018 18:40

Премијерка И предсједник су се ономад фалили како су смањили незапосленост. У лази су кратке ноге, за 15 Дана се открило да то није њихов успјех. Опростите мозда И јесте ако им је циљ да нас раселе. Ја сад сигурно нецу гласати за њих И ове њихове сто су на власти са њима. САМО СДС овај пут сигурно

Name

Ре

20.07.2018 18:40

Браво

Name

Зеки Пресс

20.07.2018 20:11

БиХ не требају радници, тамо се зиви ионако од ММФ-кредита. Сто мање радника веци БДП и плате онима сто остану!

Name

ре

21.07.2018 06:13

Слушам Бају 12 година, слушам немогућу и нереалну политику, а живот пролази...ко год може треба бјежати, највише ми је жао младих живота који узалуд завршише у гробу, завршише млади момци у гробу да би данас мафија, побјгуље, ратни профитери ,,,могли да уживају и пљачкају оно сиротиње што је остало, бјежати чим прије тим боље.

Name

Е Нека је И газдама Засвирало Јесу се Изивљавали

20.07.2018 18:14

И ови Сто су остали немају висе са ким да раде.Запосле новог радника а старог натерају да оде и онда овај сто осраје своје зивце губи са новима које и не занима да несто раде нити науце а газда оцекује исти уцинак.Отисло све у 3 пм.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дева

20.07.2018 18:18

Загарантована Плата од Августа,је у РС 440км,то је двије дневнице у њемацкој и то је крај србовању и бајкама Снсда и Ртрса и сателита.Остацеxсамо пензионери у српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма да

20.07.2018 19:13

Па није бас две ал 4 јесу

Name

АНГЕЛА М. за мада

20.07.2018 20:15

Лажеш!!,15-Еу,Је сатница Рада у СТУТТГАРТУ Па рачунај за 2 Дана зарадиш 300-ЕУ.Ако радиш као Зидар.

Name

За Ангела ма да

20.07.2018 22:01

Сањај, само сањај, није забрањено! Толико је добро у Њемачкој, да је пола Нијемаца побјегли у сусједну Швајцарску, а пошто су Пољаци, Словаци, и сви они који су у Европској унији већ 20 година, видјели да се ту љеба најести неће, па је сад и на вас дошао ред да покушате срећу! Па срећно!

Name

За ангела ма да...

21.07.2018 05:35

Њемачки радници масовно долазе у БИХ. Лоше им је тамо... Ја имам сатницу 12,5 евра. Па помножи... И не лупај глупости...

Name

Ре За Ангела ма да

21.07.2018 08:13

Имаш, имаш, видио ти Европе ниси, па ни Њемачке, можда само на телевизији, јер ко је тамо, и ко ради, нема времена по цијели дан сједити на компјутеру, и загађивати простор својим фекалијама?! Него сте ангажовани од власти да пласирате лажи по интернету, само да би људи повјеровали и отишли, јер се дотична господа боје бунта грађана, оправданог, наравно! Прије свега у иностранству се плата не обрачунава тако, и што овдје пишу да имају сатницу по 10-15 еура - ЛАЖУ! Ако и јесте бруто сатница рецимо 10 ЕУ, (а није), ви не можете нигдје на свијету добити бруто на руке, већ добијете НЕТО, јел тако? У стварном животу (да пусте снове овај пут оставимо по страни), та фамозна сатница је 5 еура?! Да, баш тако! Ево навешћу неке примјере - доктор хирург, мој добар пријатељ (25 година стажа), добије плату 2800 Еура (горе родјендан, школовао се горе, језик говори ко свој материњи, и ради по 10 сати дневно), у Болници, или Старачком дому плата је 1600 ЕУ, добар шофер такодје може добити 1600, макс 1800, зависи гдје упадне, али преко тога ништа, не залудјујте се, драги људи! Прије свега, не можете добити папире, а рачунајте да ни трошкови нису ни приближно исти као овдје, једино ако контакте јести само саламу, и од куће донијети врећу кромпира и пасуља...? И на крају свако сигурно има неког из окружења, ко је ишао на црно, па нек пита колико је зарадио мјесечно - у најбољем случају 1500 ЕУ, кад раде код блиског родјака, код њега станују и хране се, и све уштеде! Не насједајте на лажи и манипулације, није ни Запад што је некад био!

Name

Драга господо из власти

20.07.2018 18:20

Из свих банана држава, а које су настале из бивше државе Југославије, овај проблем није нерјешив, само изискује добре воље, добре организације, и наравно новчаних средстава! Морате отворити фабрике, да ли нове или оживјети оне старе, да вратите производњу, да потпомогнуте сељаке да ору њиве и сију, да једемо своје воће и поврће, а не да се само увози тудје! Овдје се све свело само на услужне дјелатности, ништа се не производи - провезем се данас Бањалуком након дужег времена, и на сваком ћошку се гради, питам моје домаћине шта се гради, а они ми кажу, Тржни центар! Уз оних хрпу,колико их већ има, ја мислим да ћемо бити град са највише Тржних центара. Значи код нас раде трговине и кафићи, а нико ништа не производи, па нисмо ми земље богате нпр нафтом, панда можемо себи дозволити, такав луксуз да ништа не производимо. Вратите производњу, осигурајте младима сигурну будућност, да се могу женити и оснивати породице, и већина ће се вратити, и тако је то што су тамо негдје добили, или привремени посао или рад на црно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

рациц

20.07.2018 20:17

Одлицно. Потпуно сте у праву и слазем се са свиме сто сте написали у васем коментару. Долази ново вријеме. Не треба нас бити страх да будемо храбри.

Name

Земљак

20.07.2018 21:00

То сто би ти производио,вјеруј у Кини је три пута јефтиније,зато мани паметовања и дрзи се своје фангле и мистрије у Клагенфурту.

Name

За Зему

20.07.2018 22:34

Јеси ли ти неко из власти кад си се нашао прозван? Или ти се једноставно не би свидјело да мораш ићи на њиву копати, или радити у фабрици? А шта си,, иначе заврио од школе, вјероватно неки од приватних факултета? Ако је тако, синко мој, онда разумијем твоју нетвозу, јер си сигурно свједтан,, да а том, твојом, назови дипломом, можеш једино овдје "радити", и то само док је ова Власт! Промијенили се Власт (што ће се, сигурно десити у октобру), сматрај то баченим парама!? Јане кажем,паметњаловићу, да нема у Кини , што ти рече три пута јефтиније, ал је квалитет тога и три пута (бар), лошији (знаш ону стару пословицу - јефтино месо, чорба за плот). Ал ето, ви паметњаковићи, и ваш паметни пРЕДСЈЕДНИК, мислите да сте покупили сву памет овог свијета, и да знате све, па тако ћете и завршити, гдје вам је и одавно било - на ђубришту историје!

Name

Купусар

20.07.2018 18:40

Е нека им је мечка заиграла,,чим завршиш основну,бјежи одмах у европу.Переш судје и плата три хиљаде франака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Купусар

20.07.2018 19:29

Да, тачно, плата је 3000 франака(бруто), ал то је у Швајцарској, као што је овдје плата од 500 марака - значи платиш стан, здравствено осигурања, карту за превоз, итд, итд, и за храну ти једва остане нешто мало,и то је то. 30 година сам у Швајцарској, није то обећана земља, а поготово данас, кад је криза закуцала на многа врата!

Name

Рагиб

20.07.2018 20:03

Ајд овдје са 500км плати стан, режије, осигурање превоз и остале ,,основне потребе". О пензији да не прицамо, ко је дочека, колика це бити. Мука ми је од ових из иностранства сто кукају. Па вратите се.

Name

Свица

20.07.2018 20:09

Врати се Брате доста си се патио

Name

Рагибе

20.07.2018 22:37

Не може ни тамо са 3000 Фр, о том ти управо говорим, али ти, изгледа ниси разумио!

Name

ре

21.07.2018 00:08

Ваздан исто од ових бауштелаца, све говоре да то није обећана земља, а нико да то напусти и врати се! Мука им од помисли да ће доћи људи који ће им створити конкуренцију.

Name

Зиле

21.07.2018 05:02

Како је кренуло мораце сви фукционери да раде у производњи јер народ одлази из ове земље због неимастине и биједе

Name

ја сам вани и да шутиш!!!

21.07.2018 05:56

Кад све платиш опет ти остане 1000 франака, доле сам радио 4 горине, и кад све платим контам како јос они 10 дана до плате да издрзим. Тек сам у словенији, али се далеко лакше дише...äли близу су аустрија и швица...

Name

За ја сам вани

21.07.2018 10:18

Имаш ти бајо, балави и неваспитани, годинама гулити у Словенији док не зарадиш њихове сталне папире, а да ти кажем отворено, најмање деценију, да би могао нос промолити у Аустрију, а камоли Швајцарску. Не лупетај да 1000 евра уштедиш, то не успије доктор, а ти по твојој причи си неки полуписмени идиот који приноси цигле на градјевини, или гура колица са малтаром, а у најбољем случају конобар, који је отишао ове године, ил' евентуално лани. Мој ти је савјет да мало спустише рогове, и смањиш доживљај, јер такве тамо не трпе, па би ти се могло десити да брзином свјетлости попушиш ногу! Не бахати се пуно, није ти то никакав успјех, отићи у Словенију!

Name

Биро Пале

20.07.2018 18:52

Ја повремено одлазим да радим, само да ми је папире средити никада се не би вратио! Најсиромаснији смо у Европи, сви треба да оду негдје гдје це им бити боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СПАС

20.07.2018 18:57

На жалост овакве мале плате поготово минималац су формиране и озакоњене због страних инвеститора да би они овде пренијели своје погоне из ЕУ, Турске, Азије и Русије јер им је овде припремљена јефтина радна снага. Тако је и у Хрватској, Србији и осталим земљама на Балкану. Наравно, то су максимално искористити и домаћи тајкуни. Али нису ни тајкуни ни странци предвидјели да ће та јефтина радна снага напустити своју земљу и отићи да ради код тог страног инвеститора у ЊЕГОВУ матичну државу. И шта сад? Због одласка радника директно трпи реални сектор а убрзо ће и нереални јер неће више бити за њих пара из реалног сектора. Ближи се тотални колапс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Спас

20.07.2018 19:53

Нека буде, да је тако како ти кажеш, само ја имам једно питање, који су то инвеститори из иностранства дошли у Републику Српску, и пренијели некакву производњу, извини, можда нисам добро информисан, ал ја их не знам много?

Name

ре СПАС

21.07.2018 00:09

Па гдје су ти силни погони? Ова правила су на снази само да би домаћи робовласници темељитије опљачкали своје робове, пардон, раднике.

Name

ДОДО ОТВОРИО ФАБРИКУ

21.07.2018 05:59

Зар није додо недавно код Србца отворио фабрику, а најавио и у Приједору....довели људи месаре и конобаре да раде послове техничара, па сад кукају како им радници незнају радити, а још их слали на обуку!

Name

Ибро

20.07.2018 21:10

Запослите сад мигранте од нас имате папа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цхристиан Сwеден

20.07.2018 22:31

Боље је вани, није само то сто ти зарадис 2000-3000Е, поента је сто те не опљацкају 2x у граду, поента је сто не ходају око тебе полубиједни људи. Или као на паприковцу у Мом Маркету, цекас у реду а омладина пола на дрогирана, цвених оцију сироких зијеница а друга пијана, локални криминалац зица Пиву на цоску улице и онда пустају музику из аута. А не смијес ниста реци, власник има кума у полицији, на улици је несигурно хоце ли те опљацкати свако веце, јос мало да глад висе завлада отимање це бити нормално а полиција це стити своје, неце градјане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђока

21.07.2018 04:32

Па ко ће да ради за редовну плату од 450КМ или за плату од 650 до 800 КМ која ко зна када ће бити исплаћена раднику? Није чудо што сви одоше.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миксер

21.07.2018 05:17

Није ни плата битна.све је наопако само бјезат .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.07.2018 06:23

Ја сањао да сам доле досао на одмор и из неког разлога не могу да се вратим. Кад нисам умро у сну од страха да морам остати доле. Зато цу прескоцити ово љето. Грцка, Спанија, Италија су близу, а и јефтиније продјем. Иако доле имам куцу. С пријатељима се и онако цујем цесто.

Name

Зока

21.07.2018 13:40

Ја сам хвала богу нагулио и породицу довео прије мјесец дана, сад Бања Луку погледам понекад преко слике и то је то.

ОДГОВОРИТЕ