Како је Атланта у три сезоне са врха Истока пала на дно?

Много је грешака направила управа Хокса, али и неколико добрих потеза. А сада је време за нови циклус.

Кошарка 22.07.2018 | 10:30
Како је Атланта у три сезоне са врха Истока пала на дно?
Помало је чудна била НБА сезона 2014/15. Уочи њеног почетка Леброн је одлучио да се врати у Кливленд те се тако завршила ера доминаицје Мајами Хита, а у њој је коначно потврђен успон Голден Стејт Вориорса који су те године освојили свој први НБА наслов.  Бранитељ титуле, Сан Антонио испао је у првом колу доигравања, а екипа која је изненађујуће обиљежила сезону била је Атланта.

Нису Хокси успели да дођу до великог НБА финала, Кавси су их у финалу Истока пометлали са 4-0, али су освојили срца свих заљубљеника у кошарку. Сјајни тренер Мајк Банденхолцер је тој екипи уградио све постулате које је научио у својој дугогодишњој сурадњи с Грегом Поповићем у Спарсима – лопта је фантастично кружила до најбоље постављеног човека, играло се ангажовано у одбрани са мноштво преузимања, а све је кулминирало чињеницом да је Атланта са 60-22 била најбољи тим на Истоку у регуларном делу лиге.

Само су Вориорси са 67-15 били испред њих што се целе лиге тиче, а Хокси нису изгледали лоше ни у плеј-офу, барем док нису дошли до Кавалирса. Бруклин и Вашингтон су савладали са по 4-2 у серијама, а онда је дошао Кливланд који је са Краљем Џејмсом, Кајријем Ирвингом и Кевином Лоувом једноставно био прејак. Атланти су остале похвале за добре игре, чињеница да су имали чак четири играча на Ол стар утакмици (Ал Хорфорд, Џеф Тиг, Пол Милсап, Кајл Корвер) те нада да би у будућности могли доћи до новог искорака.

Но, нада је брзо почела да копни. Већ у лето 2015. Атланта је изгубила Демара Керола, јако важног играча за којег је Торонто платио 60 милиона долара на четири године. Хокси су ту направили прву грешку – Керола, за којег ће се касније установити да је најбољу сезону одиграо управо у овој Атлантиној сезони, покушали су да замени Тимом Хардавејем за којег су дали први пик. Није Хардавеј био скуп, али није био ни учинковит, па је можда било боље да су задржали свој пик којим су изабрали Келија Убреа и послали га у Вашингтон који је, заједно са Никса као треће екипе, учествовао у том трејду.

Сезона 2015./16. донела је Атланти солидне игре и четврто место на Истоку са однос победа и пораза 48-34, те је пораз у другом кругу наставка сезоне од Кливленда, тачније нова "метла" означила и крај ове екипе јер је свима било јасно како она не може да дође до неке коначне награде у виду освајања Конференције, а камоли титуле.

Почетна тачка распада тима била је одлука Ала Хорфорда да напусти Атланту и да за 113 милиона долара оде у Бостон. Уместо да иду у жестоке преговоре са Хорфордом, они су почетак "фрее агенцy" раздобља искористили да потпишу Двајта Хауарда (3 године/70,5 милиона долара) те преплате Кента Бејзмора (4 године/70 милиона долара). Ту Хорфорд практично није имао избора него да се прикључи Селтиксима.

Уследио је одлазак још једног члана петорке која је 2014/15. направила чудо – Хокси су се трејдовали са Индијаном и Јутом пославши Џефа Тига у Пејсерсе, а заузврат добили рукија Торина Принса. Није то био лош посао јер су њиме промовисали Дениса Шредера као стартног плејмејкера, те добили доброг младог играча. Током сезоне је отишао и Корвер у Кливленд, а иако је било јасно да ова нова Атланта не изгледа добро, ипак је екипа дошла до петог места на Истоку и испадања у првом кругу доигравања од Вашингтона. И то је била тачка у којој се све преломило.

Прошлог лета је Атланта и формално кренула у "ребилдинг". И посљедњи члан "оне" петорке, Пол Миллсап је отишао и потписао трогодишњи уговор са Денвером вредан 90 милиона. Хауард је послат у Шарлот, драфтован је Џон Колинс, клуб се очистио "саларy цапа" те је служио као помоћ у неким трејдовима других екипа и примао играче сз великим, али једногодишњим уговорима, а игра је, уместо борбе за врх, била усмерена на борбу за што бољи пик. На крају су са односом 24-58 завршили као најгора екипа на Истоку, односно трећа најгора у целој лиги, па су добили трећи пик на драфту. Њиме су изабрали Луку Дончића и одмах га послали у Далас за њихов пети пик Треа Јанг, те пик следеће године.

Завршни удар је одрађен данас – у Оклахому је послат Денис Шредер у замену за Кармела Ентонија кога ће Хокси одмах опустити. Тако се Атланта решила и последњег важног играча из сезоне 2014./15. и кренула у нову сезону са младим саставом који ће опет бити међу најгорима у лиги. Више их неће водити Банденхолцер који се прикључио Милвоки Баксима. Нови тренер је Лојд Пирс који ће тим слагати око рукија Треа јанга, Кевина Уретера и Омарија Спелмана, те нешто старијима Џоном Колинсом, Торином Принсом и Тајлером Дорсијем. Ту је и центар Дивејн Дедмон, а ако успеју да се реше и Кента Бејзмора, то ће бити потпуно чишћење "оне" екипе и окретању нове странице.

Од најбољег до најгорег тима Истока у три године. То је нова Атланта. И колико год се цео овај процес чинио лошим по Хоксе, толико је био и једини логичан с обзиром на потенцијал екипе који је пре три године имао уистину чудесну сезону. У НБА лиги се све врти у циклусима, овај Атлантим је готов и управа је добро схватила да је то тако. Сада треба видети може ли нови круг донети нешто добро навијачима Хокса.

А где су сада играчи који су са Атлантом уписали 60 победа у сезони 2014/15.:

Џеф Тиг – послат у Индијану у трејду пре почетка сезоне 2016./17. Тамо одиграо једну сезону и лане потписао за Минесоту на три године за 57 милиона долара

Кајл Корвер – послат у Кливленд у трејду прошле године у јануару на три године за 22 милиона.

Демар Керол – у лето 2015. потписао за Торонто на ћетири године за 60 милиона долара. Тамо је одиграо две сезоне, а прошле године су га Рапторси у трејду послали у Бруклин.

Пол Милсап – прошле године потписао за Денвер на три године за 90 милиона долара.

Ал Хорфорд – у лето 2016. потписао за Бостон на четири године за 113 милиона долара.

Денис Шредер – синоћ послат у Оклахому у трјду за Кармела Ентонија.

Мајк Скот – у лето 2017. потписао једногодишњи уговор са Вашингтоном, овог лета отишао Клиперсе.

Перо Антић – у лето 2015. вратио се у Европу и потписао за Фенербахче. Истекао му је уговор са Црвеном звездом.

Џон Џенкинс – у лето 2015. отишао у Далас, а затим у Финикс. Након 2016. више није играо у НБА лиги, а прошлу сезону је завршио у шпанском Сан Пабло Бургосу.

Шелвин Мек – у зиму 2016. трејдован у Јуту, алне одиграо у Орланду, тренутно је без клуба.

Табо Сефолоша – прошле сезоне потписао за Џез, уговор на две године за 10,5 милиона долара.

Кент Бејзмор – и даље у Атланти. Пре две године потписао је на четири године за 70 милиона долара.

Мајк Маскала – заједно са Шедертом отишао у Оклахому.

Остин Деј – од 2015. ван НБА лиге., ренутно у талијанском клубу Рејер Венеција.

Елтон Бренд – одиграо још једну сезону у Филаделфији па отишао у пензију.

Едријан Пејн – никада није потврдио велики талент. Већ у овој сезони је послат у Минесоту, касније био у Орланду, а прошлу сезону завршио је у Панатинаикосу.

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион ИМАГЕС

Коментари / 0

Оставите коментар