Душан Ристић: Звезда? Желим да комплетирам лијепу причу...

Нови центар Црвене звезде говорио је за наш сајт о новом поглављу у црвено-белом, повратку на место успеха, амбицијама, жељама, нападу на трофеје, разговору са тренером Миланом Томићем, центарској линији, као и припремама са репрезентацијом Србије, али и жељи да са Звездом направи успех и на сениорском нивоу. . .

Кошарка 22.07.2018 | 22:15
Душан Ристић: Звезда? Желим да комплетирам лијепу причу...
Повратак Душана Ристића на Мали Калемегдан после четири године усавршавања и школовања на престижном универзитету Аризона дошао је као потврда велике жеље да се клуб поново нађе на шампионској стази, као и да се закључи лепа прича отворена још у пионирским данима.

Као прво појачање на центарској позицији, једно од три у овом прелазном року, Душан Ристић имаће прилику да покаже своје квалитете у јакој конкуренцији и наметне се тренеру Милану Томићу кроз напорну сезону која долази. Од великих очекивања јавности не бежи, већ спремно дочекује повратак на паркет дворане Александар Николић и прилику да покаже све што је научио под будним оком тренера Шона Милера.

Ристић се ових дана налази на припремама кошаркашке репрезентације Србије у Београду и његов нови старт у црвено-белом дресу биће накратко одложен. Управо смо причом о изазову у националном тиму и започели разговор с потенцијалним репрезентативцем и новим играчем Црвене звезде.

„Много ми је драго што могу да будем ту са овим момцима и стручним штабом. После четири године тренирања у САД и играња с америчким играчима, када си странац у неком тиму - много је лепо када си овде и када видиш своје људе око себе, причаш својим језиком, добра је хемија у екипи. Много сам поносан што сам ту и што могу да упознам цео стручни штаб. Знам да селектор Ђорђевић тренутно није ту, али опет ту су сви његови помоћници и сви кошаркашки принципи којима се бавимо на тренинзима су везани за наш први тим“, отвара Ристић разговор за МОЗЗАРТ Спорт и наставља:

„Ово је велики плус за мене и драго ми је што сам ту. Желим да се наметнем, да покажем колико вредим. Овде сам да уживам у кошарци и будем део репрезентације. Поносан сам. Репрезентација је за мене, поред клупске каријере, врхунац, као и за сваког кошаркаша. Нема боље од тога“.

Мада га тек чекају обавезе у црвено-белој опреми, Ристић је презадовољан избором који је направио за прво поглавље професионалне каријере. Посебно јер је у међувремену постао дипломац психологије и спортског менаџмента, што му је и била жеља када се одлучио за велики корак и одлазак у САД. „Пресрећан сам што сам се вратио у клуб и што ћу носити дрес Црвене звезде. То је мој матични клуб и ту сам направио неке од својих највећих успеха у досадашњој каријери и млађим категоријама. Ишао сам од пионира, преко кадета до јуниора, онда отишао у САД на усавршавање. Сада је дошло време да играм кошарку професионално“.

Зато Црвена звезда није имала алтернативу...

„Звезда је била приоритет. Желео сам да седнем прво са људима из Звезде и разговарамо о могућој сарадњи. Саслушао сам њихову визију, имали смо добру комуникацију. Није нам било потребно много времена да пронађемо договор. Желим да покажем свима шта знам, да помогнем тиму да победи у што више утакмица. Идемо без икаквих притисака и журбе у будућност“.

Током првог обраћања новинарима по преузимању функције тренера Црвене звезде, Милан Томић је нагласио да ће детаљном анализом тржишта одлучити о томе ко би могао да појача клуб и самим тим како ће изгледати ростер српског шампиона у наредној сезони. Душан Ристић је, јасно, прошао Томићеву филтрацију.

„Имао сам прилику да се састанем са тренером Томићем и имали смо супер конверзацију. Разменили смо размишљања о кошаркашкој филозофији, принципе напада и одбране... Сматрам да смо имали конструктивне разговоре. Тренер Томић много добро познаје кошарку и уверен сам да ће све бити добро. Кошарка је тимски спорт и да би тим играо добро потребно је да се све коцкице посложе. Баш због тога, после мог састанка с њим, верујем да је способан да направи добар тим и добру причу. После првог разговора схватио сам да је пред нама велики процес, од почетка припрема. Уз пристојан рад и праву посвећност кошарци верујем да ћемо имати озбиљан тим и да ћемо освојити трофеје“.

Милан Томић познат је као стратег који јако држи до дисциплине, што је принцип којег се чврсто држе у Олимпијакосу. Као што смо раније писали, он је у стручном штабу Јаниса Сферопулоса био „лош полицајац“, а његова филозофија заснива се на доброј одбрани, што ће од играча изискивати велику посвећеност на оба поља терена.

„Ја сам све то прошао са својим тренером Шоном Милером у Аризони. Знам како је то када имате захтевног тренера, јер је Шон Милер био један од најзахтевнијих на колеџу, поготово што се тиче одбрамбених и нападачких принципа. Сигуран сам да период прилагођавања неће бити тежак, јер сам већ играо у Звезди, прошао сам кроз целу причу. Ја волим да играм кошарку и максимално сам јој посвећен. Нема других ствари у животу које би могле да ме одврате од кошарке. Моја посвећеност се никада неће довести у питање“.

О будућности Црвене звезде и томе како Душан Ристић види екипу кроз сезону која долази рано је причати. Али, могли смо да отворимо дискусију о новој центарској линији, у којој ће се још наћи повратник Мајк Цирбес, дојучерашњи играч ФМП Железника Мајкл Оџо и Никола Јовановић. Матијас Лесор је готово извесно бивши играчи црвено-белих

„Све ће зависити од тога који ће играчи доћи и како ће се тим уклопити. Опет, не сумњам да ће тренер цео систем организовати на прави начин“, каже Ристић и додаје:

„Сви ћемо имати исти циљ - да Звезда игра добро, да побеђује и напредује, јер ће на крају свима то донети бенефиције. Верујем да ће бити добар рад центарске линије на тренинзима. Мене чекају врло искусан играч у Цирбесу и врло снажан момак у Оџу. Ту је и мој саиграч са припрема репрезентације Никола Јовановић. Имаћемо могућност да једни уз друге напредујемо. На крају заједнички циљ нам је Звезда“.

С једне стране искусни Мајк Цирбес, с друге врло снажни Мајкл Оџо, онда и Ристић са спојем велике кошаркашке интелигенције и играчке разноврсности, те Јовановић као момак који је такође прошао комплетан колеџ систем и целу сезону у црвено-белом. Црвена звезда ће на располагању практично имати три различита типа центара, што би требало да допринесе отварању ширег спектра решења у обе фазе игре.

„Тако је, то је врло добра ствар за Црвену звезду. Сезона ће бити дугачка и биће много тешко играти на високом нивоу с малим фондом играча. Играчи се много троше и умарају током сезоне, а не дај Боже неке повреде... Узимајући све у обзир, верујем да ћемо сви профитирати, јер сви можемо да играмо конкретно и квалитетно да помогнемо Звезди. Свако доноси нешто другачије, а то ће значити и за одбрану од тимова с другачијим принципима, до реализације наших тактичких замисли. Уз дугачку клупу и велики фонд играча имамо више могућности“.

Ристић је током периода размишљања о даљој каријери имао још неколико понуда поред оне Звездине. Неколико њих из Еврокупа и Евролиге...

„Не бежим од тога да је понуда било, али не бих да причам о детаљима јер је то прошлост и сада сам фокусиран искључиво на Звезду и сезону што долази. Било је неколико тимова заинтересованих за мене, као и тимова који су нудили нешто, али једноставно, дао сам предност Црвеној звезди“, каже нам Ристић и продужава:

„Желео сам да комплетирам целу причу, јер би ми то представљало личну сатисфакцију. Било би лепо да успехе из млађих категорија преточим у успех и на професионалном нивоу у Црвеној звезди. Ништа лепше од тога када можеш да се похвалих да си с успехом бранио боје Црвене звезде од пионира, до првог тима. Када си Звездино дете, онда је то бонус мотивација“.

Сам признаје - од почетка је хтео у Црвену звезду.

„Искрено, нисам много ни размишљао о другим понудама када сам добио ону, Звездину. Сматрао сам да је то доста добра опција за мене и мој даљи напредак. Ја сам и даље релативно млад играч, имам 22 године и биће доста простора за мој напредак. Зато нисам имао дилему“.

Црвена звезда ће, какав год тим буде био скројен, имати обавезу код навијача да крене у напад на све доступне титуле. А, првенствено, на јадрански трон и повратак у Евролигу.

„Још немамо склопљен тим, са тренером још нисмо причали о циљевима за сезону. Из ове перспективе ми је тешко да говорим о циљевима за наредну сезону, али о томе ћемо више моћи да причамо у септембру или октобру, када сезона почне. Ја сам сада у репрезентацији и циљ ми је да одиграм што боље припремне утакмице и тако пробам да се наметне селектору, како бих могао да почнем да градим и каријеру на репрезентативном нивоу. Што се Црвене звезде тиче, то ћемо када почну припреме“.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар