ЛЕ: Шта чека Партизан на жријебу?

Шест закуцаних, Јојић највећа претња, а од пожељних ту су опет Литванци.  У понедељак жреб трећег кола квалификација за Лигу Европе, црно-бели сигурно носиоци, прихватљиве дестинације Белорусија, Бугарска и скандинавске земље.

Фудбал 21.07.2018 | 22:30
ЛЕ: Шта чека Партизан на жријебу?
Прва рецка ударена, Рудар елиминисан, Партизан загледан у Тракаи. Уједно, баца око ка понедељку, кад ће у централи УЕФА бити одржан жреб за треће квалификационо коло за Лигу Европе (14 часова). На основу приказаног против црногорског представника, чињенице да слове за великог фаворита и против Литванаца, очекује се да црно-бели осигурају пласман у наредну рунду, па је занимљиво створити слику шта их чека.

С обзиром да је промењен формат квалификација (четири кола), једна од новости тиче се чињенице да је жреб за треће коло заказан пре одигравања прве утакмице другог. Што у конкретном случају освајачу Купа Србије већ може да отвори видике о повољном и неповољном исходу први извлачењу куглица.

За почетак, најважнија информација гласи да је Парни ваљак, као и у почетна два елиминациона кола, постављен у групу носилаца, што је привилегија изборена добрим резултатима на међународној сцени у последњих пет сезона. С друге стране жреба је 26 потенцијалних ривала. Шест фиксиних (прикључују се од трећег кола квалификација) и 20 „лутајућих“ (бољи из двомеча друге рунде).

Сигурни су: Зарја Луганск (Украјина), Истанбул Башакшехир (Турска), Луцерн (Швајцарска), Сигма Оломуц (Чешка), Брондби (Данска) и Универзитатеа Крајова (Румунија).

Није потребно бити превише мудар и закључити да нико од ових ривала није пожељна опција. Зарја је две узастопне сезоне играла групну фазу Лиге Европе (недавно је савладала Партизан на припремама, 1:0), Истанбул ББ је клуб у узлету, огромне финансијске моћи и утицаја у турском фудбалу, са звездама попут Арде Турана, Емануела Адебајора, од пре две седмице јачи и за нашег Милоша Јојића, Брондби је један од синонима данског лоптања, Универзитатеа освојила Куп Румуније, а Луцерн и Сигма – иако би црно-бели и против њих били благи фаворити – представљају „коске“ у овом делу сезоне и нико на Топчидерском брду не би волео да им западну Швајцарци или Чеси.

Следи група од 40 тимова, односно 20 парова другог кола, чији ће победници, без обзира на коефицијент, сигурно сигурно остати у делу неносиоца. То су:

Јагјелонија (Пољска) – Рио Аве (Португалија)
Хибернијан (Шкотска) – Астерас Триполис (Грчка)
Ђургарден (Шведска) – Мариупољ (Украјина)
Дунајска Стреда (Словачка) – Динамо Минск (Белорусија)
Хајдук Сплит (Хрватска) - Славија Софија (Бугарска)
Шахтјор Солигорск (Белорусија) – Лех Познањ (Пољска)
ЦСКА Софија (Бугарска) – Адмира Вакер (Аустрија)
ЛАСК (Аустрија) – Лилестрем (Норвешка)
Сент Гален (Швајцарска) – Сарпсборг (Норвешка)
Виторул (Румунија) – Витесе (Холандија)
Динамо Брест (Белорусија) – Атромитос (Грчка)
Хапоел Хаифа (Израел) – Хафнарфјордур (Исланд)
Дандалк (Република Ирска) – АЕК Ларнака (Кипар)
Жалгирис Виљнус (Литванија) – Вадуц (Лихтенштајн)
Осијек (Хрватска) – Глазгов Ренџерс (Шкотска)
Нордсјеланд (Данска) – АИК (Шведска)
Горњик (Пољска) – Тренчин (Словачка)
Балзан (Малта) – Слован Братислава (Словачка)
Тобол (Казахстан) – Пјуник (Јерменија)
Хонвед (Мађарска) – Нидеркорн (Луксембург)

Међу пожељним из помеуте групе су победници дуела Ђургарден – Мариупољ, Тобол – Пјуник, неки од представника Белорусије, традиционално добро је Партизан пролазио против Скандинаваца, чини се да не би имао проблема ни са Бугарима, а прави бинго био би да му западне бољи из пара Жалгирис Виљнус (Литванија) – Вадуц (Лихтенштајн). Или, на пример, ко изаће као победник из дуела ЛАСК из Линца - норвешки Лилестрем. Оно што му није потребно су дуели са неким од пољских представника или са португалским Рио Авеом.

УЕФА ћа најраније у недељу вече, најкасније у понедељак јутро, сузити имена потенцијалних ривала, тако што ће направити подгрупе са по пет могућих ривала (или парова). Судећи на основу ранијих искустава очекује се да раздвоји тимове са „ризичних подручја“, па се очекује да Партизан мимоиђу Хајдук и Осијек.

Утакмице другог кола квалификација Партизан - Тракаи на програму су 26. јула и 2. августа, а ко проће иде у трећу рунду која се игра 9. и 16. августа.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар спорт

Коментари / 0

Оставите коментар