Циљ мобилност студената у РС

Министар просвјете и културе Републике Српске др Дане Малешевић рекао је да је један од стратешких циљева Министарства просвјете и културе повећање мобилности студената и академског особља, за шта је ове године обезбијеђено 55 хиљада марака.

Република Српска 20.07.2018 | 14:30
Циљ мобилност студената у РС
Он је данас разговарао са студентицама Драганом Мирошљевић, Теодором Прерад, Милицом Микић, Јованом Лукач и Татјаном Грабовац са Универзитета у Бањој Луци, које су потписале уговоре о додијељеним средствима за суфинансирање међународне размјене студената ради обављања стручне праксе у иностранству.

„Уз подршку Министарства, студенти из Републике Српске боравиће на студијској пракси на акредитованим установама у Пољској, Италији, Бразилу, Њемачкој, Русији, Чешкој, Словенији, Аустрији, Швајцарској, Грчкој, Палестини и Турској“, рекао је министар Малешевић.

Била је ово прилика да студентице упознају министра Малешевића са условима студирања на матичним факултетима.

Драгана Мирошљевић, апсолвент хемије на Природно-математичком факултету Универзитета у Бањој Луци боравила је на међународној размјени на сродном факултету у Кракову у Пољској.

„Мој ментор је био изненађен теоријским знањем које сам показала у Кракову, а ја сам се одушевила практичном наставом и опремљеношћу лабораторија у Кракову“, истакла је Мирошљевићева.

Милица Микић, студент четврте године физике на Природно-математичком факултету Универзитета у Бањој Луци, студентску праксу обављаће у Љубљани у Словенији.

Три студентице Медицинског факултета Универзитета у Бањој Луци спремају се на стручну праксу у различитим земљама – студентица шесте године Теодора Прерад иде у Монастир у Тунису, студентица четврте године Јована Лукач у Палермо у Италији, док њена колегиница са исте године Татјана Грабовац иде у Грац у Аустрији.

Министар Малешевић пожелио је студентицама успјешно обављање праксе на универзитетима у иностранству, као и да стечена знања примијене у Републици Српској.

Министарство просвјете и културе суфинансира ове године 35 размјена студената и академског особља. Подржан је одлазак 27 студената првог, другог и трећег циклуса студија са јавних високошколских установа из Републике Српске ради студирања или обављања стручне студентске праксе у иностранству, одлазак шест професора са јавних високошколских установа из Републике Српске у иностранство ради образовног или научно-истраживачког рада, те долазак два професора са акредитованих високошколских установа из иностранства ради образовног или научно-истраживачког рада на високошколским установама у Републици Српској.

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Ето Слуцајно

20.07.2018 12:25

Знам да нема везе,али како Лукац у Италију.Усаврсавање мафијаских метода

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

20.07.2018 13:56

Какав комплексаш .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарио

20.07.2018 14:12

Какви безобразници који мисле да смо сви глупи а нисмо бас сви,мука нам је од сликања и презентације свих својих нуспјеха,најобицнији лопови су ови на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФРАЈЕР

20.07.2018 17:28

ДОБРА ОВА ВИСОКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жалосно

20.07.2018 20:19

Жалосно

ОДГОВОРИТЕ