"Душебрижници шаптали, Новаку није пало на памет..."

. . . да остави тенис!" Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић окончао је мукотрпни повратак у врх на најбољи могући начин – титулом на Вимблдону.

Тенис 23.07.2018 | 22:45
"Душебрижници шаптали, Новаку није пало на памет..."
Ђоковић је током викенда освојио титулу на најпрестижнијем турниру на свету победом над Кевином Андерсоном у финалу, док је дан раније у драматичном полуфиналу елиминисао највећег ривала Рафаела Надала.

Новак је прошао дуг и тежак пут, од паузе због повреде лакта, преко операције и тешких пораза, али се вратио јачи неко икада. 

Небојша Мандрапа, члан ПР тима нашег најбољег спортисте у тексту за "Недељник"под називом "Ко је нови Новак Ђоковић?", покушао је да читаоцима приближи тај пут. Писао је и о потешкоћама се сусретао Новак, како је одлучио да раскине сарадњу са Андреом Агасијем и Радеком Шћепанеком, колико се променио његов стил игре и колико се он сам променио, колико је заправо сазрео као играч и као човек... 

"Ђоковић је сада другачији него пре. Ђоковић је нови Новак. Зрелији је. Мудрији. Сталоженији. Не дозвољава да на њега утичу отровне стрелице које се испаљују на тему његове исхране, начина живота, ствари које му помажу да пронађе баланс, толико потребан у индивидуалном спорту. Ноле није савршен. Нити то жели да буде. Нити ће то икада бити. Та несавршенства треба разумети, да бисмо лакше прихватали његове резултате и другачије околности на АТП туру у односу на раније дане. А шта је то све другачије? Од главе до пете – много тога. Другачија му је мотивација која га покреће. Променио је технику сервиса, рекет, патике, разне ситне детаље у игри који могу да чине огромну разлику у врхунском спорту. Различита су му и интересовања ван тениса. Очекивања су нова, баш као и приступ у животу, спорту као нечем што је дивно, али не и једино", почиње у тексту.

Новак је данас прво брижан отац и супруг, па тек онда тениски шампион. 

"Није то исти Новак ког сви ми памтимо из 2010. године. Пре седам година, прво што би угладао када ујутру отвори очи је тениски рекет спакован поред кревета. Тај рекет и даље стоји поред кревета. Али уз њега је и играчка зеленог диносаура, плишани вук, књига са дечијим причама и лутка удобно смештена у минијатурним колицима. Све оно што је остало непоспремљено после синоћње игре са Стефаном и Таром, пред спавање". 

Период после операције лакта био је веома тежак за Новака. 

"Лакат га је болео после сваког тренинга, рука је често отицала, али није желео о томе да прича. Ужелео се тениса толико да је по сваку цену желео што пре да истрчи на терен и надокнади пропуштено. Међутим, тај јуриш га је само успорио. Пораз од 109. на свету Таро Данијела у Индијан Велсу, па изгубљен меч од 47. на листи Беноа Пера у Мајамију показали су да није спреман. Више од лакта болела је та немоћ, која је била толико необична за њега". 

Новак је одлучио да оде на одмор и добро размисли о свему. 

"Док је седео у хотелској соби на Доминикани, изолован од окружења, направио је стратешки план шта и како даље. Није му падало на памет да остави рекет, што су му неки душебрижници саветовали и шаптали на уво. Новакова реакција је била снажна – захвалио се на сарадњи Агасију и Шћепанеку, позвао је назад Маријана Вајду и Гебхарда Фила Грича, рекао да је спреман за нови поход, без било каквог притиска. И даље се будио са погледом на зеленог диносаура и плишаног вука. И даље је прво што је радио ујутро било да оде до дечје собе и поигра се са Стефаном и Таром, па да заједно доручкују. Па тек онда да иде на тренинг… Стотину дана касније, када се иначе подвлачи црта у свакој новој влади, резултати су стигли. И то какви резултати", закључује се у тексту.

Откривене све измене на рекету

Једну од највећих промена, осим патика, учинио је и на рекету, а сада смо сазнали које све корекције су учињене.

"Када је реч о појединостима, много је тога другачије, при чему рекет заузима важно место. Новак игра са ‘ХЕАД Грапхене Тоуцх Спеед Про’, али је његово главно оружје измењено и прилагођено како би одговарало новом стилу игре условљеном повредом лакта. Остао је ‘про стоцк ПТ 131Б’ калуп (Радикал), међутим, сада рекет има мању тежину него пре, повећана је величина главе ии ма другачије шпановање – 18x19, какво је својевремено имао Андре Агаси – са циљем да делимично повећа спин и да већу снагу у ударцима. Дужина рекета је 27 инча (685мм), што му промаже приликом сервиса и замаха. Рекет има ‘Грапхене Тоуцх’ технологију која осигурава осећај и пригушивање вибрација, задржавајући при томе завидан ниво снаге. Када се врше оваква подешавања, то се чини на микронивоу, који просечни љубитељи тениса не би никада ни приметили, али који доноси огромну разлику у игри, посебно на врхунском нивоу. Тек, овакве финессе помогле су Новаку да буде агресивнији, да удара лоптицу снажније и са већим спином".

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар