За годину отишло 2% радне снаге

БиХ је у протеклих годину дана изгубила готово два одсто радне снаге, стоји у најновијем Економском извјештају Европске комисије за други квартал за земље западног Балкана и Турску.

Босна и Херцеговина 20.07.2018 | 07:44
За годину отишло 2% радне снаге
Како је истакнуто у подацима Европске комисије, у наведеном периоду дошло је до смањења незапослености, али је исто тако евидентиран и мањи број запослених.

"С обзиром на то да је смањење незапослености у апсолутним износима надмашило број новозапослености, може се закључити да је у првом кварталу радна снага смањена за један одсто, а у другом кварталу за 1,6 одсто у односу на исти период лани", закључено је у извјештају.

Према њиховим подацима, запосленост је у првом кварталу повећана за три одсто, док је у другом кварталу успорила на 2,1 одсто. Када се ради о незапосленима пријављеним на биро, Европска комисија истиче да је у првом кварталу њихов број мањи за 7,1 одсто у односу на исти период лани, а у другом за 7,2 одсто, што свједочи да је огроман број људи скинут с евиденције незапослених у бироу за запошљавање, било зато што су нашли посао или зато што су отишли из земље.

ЕУ такође биљежи да је у истом периоду дошло до номиналног раста плата за 2,1 одсто у првом кварталу и три одсто у другом, што говори у прилог чињеници да БиХ губи радну снагу, па су послодавци присиљени повећавати плате.

"Ако се узме у обзир инфлација, реалне плате су у првом кварталу 2018. године веће за два одсто у односу на годину раније", навели су у извјештају.

Горан Радивојац, професор економије на бањалучком Економском факултету, истиче да је евидентан одлазак огромног броја радно способног становништва у ЕУ, посебно у Њемачку.

Он каже да је то добро за људе који су нашли посао, али да је то катастрофа за БиХ.

"Пред амбасадама и конзулатима видимо младе и квалификоване људе. Визе не траже пензионери. Они остају овдје. Људи који иду порезе и доприносе плаћају у тим земљама, што је додатно оптерећење за пензиони и здравствени фонд овдје", истиче Радивојац за "Независне".

Као мјеру како би се то могло предуприједити, Радивојац види једино у повећању плата радницима у БиХ.

"Људи су свјесни да је одлазак у иностранство скуп јер морате платити стан и остале трошкове, поготово ако воде породице. Уколико би плате у БиХ довољно порасле, многи би били стимулисани да ипак остану овдје", истакао је он.

С њим се слаже и Саша Тривић, потпредсједник Уније удружења послодаваца РС, који истиче да је одлив радника највећи проблем за РС и БиХ и да ће многи послодавци морати повећавати плате изнад својих могућности, што, како истиче, може угрозити не само те фирме, већ и државу и преостала радна мјеста.

"Најважније је да држава буде спремна за такву ситуацију и да послодавце помогне кроз одређену врсту подстицаја. Рецимо, ако послодавац својим радницима дигне плате за 20 одсто, држава би се на неки краћи период одрекла повећања пореза и доприноса у апсолутном износу. Држава би свој бољитак остварила кроз повећање потрошње, односно повећање пореских прилива", каже Тривић за "Независне".

Стево Пашалић, демограф, истиче да се подаци ЕУ о смањењу активне радне снаге уклапају у његова истраживања.

Он упозорава да ће у наредних пет година 100.000 радника отићи у пензију, а да ће у исто вријеме на тржиште рада ући само 58.000.

"А онда томе додајте чињеницу да активно становништво одлази у земље ЕУ. Треба бити спреман да ћемо у наредном периоду имати убрзано старење становништва", истиче он.

Додаје да БиХ није једина земља која се суочава с одливом радне снаге. Подсјећа на податак хрватских демографа да је ту земљу од 2013. напустило 230.000 радника, а да је Румунија изгубила чак три милиона.

(Независне)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Реалитиц

20.07.2018 05:52

Исправка, спасено је 2% робова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОМЕНТАР

20.07.2018 09:25

То су Зељкини показатељи...људи отисли, евакуисали се, а она казе да су то добри показатељи и да запосленост у РС није никад била веца....само нека пљацка СНСД-а настави овако па це јос висе људи да се евакуисе из Додикленда и показатељи запослености бити јос бољи...

Name

Трр

20.07.2018 05:52

Није то ниста колико це тек отићи. Шта ћеш ти овдје радити за 400 марака у које спада и топли оброк а и то зна некад каснити. Док је на западу плата 1.500 марака и више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

20.07.2018 07:23

Остављамо све Милету и његових 100 хајдука...нека живе на продаји РС. Поздрав из Словеније од 4-члане породице...мучимо се, али за сад назад се не враћамо.

Name

1500 Марака?

20.07.2018 08:09

Каквих 1500 Марака? Продавачице у Алдију и Лидлу раде за 1000-1100 Еура. Сигурно си мислио рећи 1500 Еура. То је нека просјечна плата.

Name

Молим

20.07.2018 08:27

Имам 1500км плату у Сарајеву. Вјеруј да планирам ако Бог да ово напустити. Није висе ни до пара, него је овдје факат завладао ко дјилкош. 1500 је ниста у Сарајеву. Једино ако и зена има исто, па је то несто. Ма све у свему плитак поток.

Name

Радник

20.07.2018 09:07

У Бања Луци само цистацице раде за 400км. Наци радника за било који други посао је немогуце без минимум 600 км а и то је скоро немогуца мисија. Одлазак људи из БиХ је тренд запоцет титовом колонијализацијом Војводине и слањем људи на гостујуци рад у Њемацку. Тај тренд ни једна власт није промјенила нити покусала да промјени. Застој у исељавању се десио само од 2000 до 2010 године док су Нијемци своје потребе за радном снагом попуњавали из Пољске, Цеске и других земаља бивсег комунистицког свијета. Сада је и тај извор пресусио па цак и те земље увозе радну снагу са балкана. Најбољи пример је Словацка која је прије 30 година била биједа за нас а сада немају радника јер су отисли у Њемацку па сада масовно зову балканце да им раде. То исто це бити и овде, када због одласка незапослених останемо без доступне радне снаге послодавци це морати дизати плате да надју нове раднике и задрзе старе. Посто се 99% насих људи никада неце вратити и ми цемо да увозимо раднике из других земаља. Све лаксе це бити отици одавде а све мање људи има новца, стрпљења и љубави да одгаја висе од једног дјетета. То је модерно доба. То се десило у Њемацкој прије 50 година и теско да це се то промјенити. Да би ситуација са радном снагом исла на бпље потребно је да се сваке године висе људи роди него сто умре, да висе људи додје из сколе на трзисте рада него сто оде у пензију и да сви они буду запослених са примањима која их мотивису да се не исељавају. То се неце десити барем јос 30 година, тако да не треба превисе вјеровати у успјех било које странке која обецава да це ово да ријеси за један мандат. Вец сада је немогуце направити фабрику средње велицине (око 500 радника) у мањим опстинама (до 20000 становника) јер једноставно нема радне снаге.

Name

Одлази

20.07.2018 15:54

Се из Републике Српске масовно ,ста це људи ?Морају ,торнадо СНСД је опустосио све .

Name

цаци

20.07.2018 06:14

Никад приватници неце дици плате па макар затворили фирму. Ко то не капира и не бјези због себе и своје породице њему нема спаса. Остаје да слуса бајке у Дневнику како це се несто промијенити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јах

20.07.2018 07:06

Ваљда 20%

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муха

20.07.2018 07:55

одлази народ у боље. ја који сам давно отисао из ове дрзаве размисљам дали уопсте и на годисњи да додјем, јер кад год направим корак из куце озјецам зе превареним, јер у овој дрзави висе ни лубеница немирисе ко прије јер је на бундевину лозу калеме да би била веца.( само један од милион примјера) све најбоље онима који су отисли и овима који су остали у насој ?лијепој? дрзави. поздрав из свице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Француз

20.07.2018 08:33

Ја сам отисао 1974 и врацам се увјек а вецина тако градимо и донисимо и никад не пазимо ко је на власти јер су сви исти .. Некад се исло и радило по цијелој еx Југи а сад се оде мало даље .. Неце нико да ради за 400 марака (а тако је било а и остаце у насим крајевима ) за вецину мали људи ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

20.07.2018 08:58

То нам је изгледа судбина одвајкада. 70 % моје породице је отисло 70-тих и 80-тих година такодје због немастине. Сад опет, ниста цудно за насе поднебље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

луд

20.07.2018 09:21

Да одох прије 25 година не имадох памети надах се неком напретку ,гдје цовјек зивот протраци и унисти сам себи ... јој јој

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре луд

20.07.2018 09:53

Ниси луд, само си глуп. Као уосталом и ја.

Name

РАЈКО

20.07.2018 09:49

Мало је отисло колико Мр.Додицк арлауце нејма Босне , РС се уједињује са Србијом итд , итд пласи народ, и народ одзали а он и његова СНСД профитирају на томе , Залосно али истинитно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

20.07.2018 11:00

Ма пусти Додика мој Рајко цојк пуко ко пармак Босне це вазда бити или без њега или са њим зна он то и сам само се прави хајван.