Радимо заједно на добро народа

На црквеној свечаности поводом освештања обновљеног храма Преподобног Сисоја Великог у Горњем Мачковцу код Лопара Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије позвао је на духовно јединство српског народа и одговорних који воде државу.

Република Српска 19.07.2018 | 22:00
Радимо заједно на добро народа
"Да оно што радимо, радимо заједно и на добро нашег народа, да чувамо духовно јединство - то нам је никад потребније, на тај начин ћемо сачувати наш Космет и све наше републике и покрајине гдје живи православни српски народ", рекао је владика Фотије.

Он је позвао све оне који воде државу и имају одговорне функције да своју службу воде немањићким путем љубави према Богу и ближњима и у међусобној љубави, пожеливши да не буде свађе међу браћом.

"Љубав према светињама и црквама одржаће народ, зато је добро да су овдје данас и представници политичке власти у Републици Српској, на нивоу БиХ и локални начелници општина, чиме показујемо наше јединство и хоћемо да градимо немањићки завет, а то је симфонија између цркве и државе, односно државних представника", истакао је епископ Фотије.



Владика је рекао да окупљање Срба око својих храмова показује њихову љубав и немањићку преданост својим светињама и пожелио да храмови буду мјесто окупљања, духовног обнове и препорода.

Уз захвалност свима који помажу изградњу и обнову храмова епископ Фотије је цитирао народну пословицу да су велика дјела за велике људе.

Црквеном слављу присуствовао је и члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић који је рекао да је СПЦ институција која је очувала српски народ протеклих вијекова и да тако треба и да остане.

Одговарајући на питања новинара, Иванић је оцијенио да је позиција Срба у Федерацији БиХ "више него проблематична" и да је њихов број готово занемарљив.

"Ми смо народ који је највише /етнички/ очишћен, јер је учешће Срба у Федерацији БиХ најмање, готово занемарљиво, а и оно мало што их има живи изложено великим проблемима", рекао је Иванић.

Начелник општине Лопаре Радо Савић рекао је на црквеној свечаности да је најстарији храм на планини Мајевици обновљен у облику у којем је постојао вијековима и да његова обнова показује колико је српски народ привржен својој цркви и јединству.

Коментари / 0

Оставите коментар