Други пишу: Добродошао назад Новаче, много си фалио!

Уредник "Wалл Стреет Јоурнал" Џејсон Геј одушевљено писао о Ђоковићу, који се вратио на велика врата освајањем пехара на Вимблдону. "Када си на свом најбољем нивоу, мислим да си - вампир. И, то мислим на најбољи могући начин".

Тенис 21.07.2018 | 22:45
Други пишу: Добродошао назад Новаче, много си фалио!
Новак Ђоковић се вратио на победнички пут после дуге борбе са повредом. Освојио је титулу на Вимблдону, четврти пут у каријери, укупно 13. гренд слем у каријери. Новаков тријумф обрадовао је праве љубитеље тениса, укључујући и уредника "Вол стрит Џурнала" (Wалл Стреет Јоурнал) Џејсона Геја, који је написао коментар у виду писма српском тенисеру.

"Добро дошао, Новаче Ђоковићу. Тенису си недостајао, баш много.

Немојте погрешно да ме схватите оживљавање Роџера Федерера и Рафаела Надала у твом одсуству је стварно било интерсантно, њихова забава је била сјајна, јер су у последњих годину и по дана они одлучивали о титулама.

Али, мушки тенис није био исти без тебе, Ноле.

Све што си створио нестало је у тренутку. Чинило се да те није било годинама. Чак и када си (у последње време) био ту, ниси баш био ту.

Проблеми са телом. Са главом. Просто, ниси био сав свој. Заиста је било запањујуће.

Нисам могао да верујем да треба да подсећам људе да си, не тако давно, био најбољи тенисер на планети.

Био си шеф, 'капо', газда. Људи су писали приче о томе како Федерер због тебе више неће освојити ниједно велику титулу. Био си препрека на том путу. Имао си учинак 82-6 у 2015. години, освојио три од четири гренд слем титуле. Имаш позитиван учинак у мечевима и са Федерером и са Надалом. А људи то заборављају. Невероватно.

А онда си отишао. И, у недељу си, на Вимблдону, играо прво велико финале у последње скоро две године.

Како си се осећао, Новаче, у дивљини? Играти повређен је страшно. Одсуствовати још горе. После пораза баш на истом овом турниру 2017. завршио си сезону.

И, сви су били стручњаци за твоје проблеме. Странци су хтели да те растргну. Да ти поставе дијагнозу. Да те анализирају. Да те сецирају.

После Аустралије, поверио си лекарима свој лакат. Али, чак и када си се вратио, за тебе су говорили 'О, да'. У смислу 'О, да, и Новак је такође на овом турниру'.

Као и на Вимблдону. Ставили су те за 12. носиоца. И, то је било фер, имајући у виду твоје скорашње игре, али и то да си троструки шампион... Нису те ставили на Централни терен све до среде у другој седмици такмичења. То мора да те је погодило, бар мало.

Вратио си се као 31-годишњак. У недељу си добио Кевина Андерсона без изгубљеног сета (6:2, 6:2, 7:6) и узео своју четврту вимблдонску титулу.

А опет, та титула је мало изненађење, вероватно чак и за тебе.

'Последње две године нису биле лаке', рекао си када је све било готово. 'Имао сам много тренутака када сам сумњао'.

Али, финале је било прилично безболно, али долазак до њега није. Издржао си чудовишно полуфинале са Надалом, оно које је трајало до поноћи, па се наставило и следећег дана, захваљујући маратону Андерсона и Џона Изнера.

Да не увредим Андерсона који игра најбољи тенис у каријери, али оно са Надалом је било финале пре финала, зар не? Трајало је пет сетова и више од пет сати, а Надал је притом имао не баш мали број прилика. Али, како се он 'дизао', и ти си, такође. То је оно што је подсетило људе на старе дане.

Када си на свом најбољем нивоу, мислим да си - вампир. И, то мислим на најбољи могући начин: ако хоћете да победите најбољег Новака Ђоковића онда морате да забијете у колац у њега. Јер, до тада ћеш ти, Новаче, да нападаш, нападаш, нападаш, непрестано. Користиш сва расположива оружја. Играш без страха.

Та немилосрдност се видела против Надала. А Надала је тешко победити. Никада не препушта лако поен. Зато је и било оних 10:8 за тебе у петом сету.

Био је ово чудан Вимблдон, по много чему. Нација домаћина је била ометана Мундијалом, на коме је Енглеска стигла до полуфинала. Председник САД Трамп је стигао у Лондон и продрмао град.

У међувремену је било много приче о мушком делу турнира, мечевима од пет сетова, о томе да ли Вимблдон треба да укине правило да се у петом сету  игра на два гема разлике и уведе тај-брејк.

Хммм, не знам за тебе, Ноле, али мислим да је ово питање стила. Радије бих купао своју мачку сваког дана, него да гледам минут меча Андерсон - Изнер. Али, волео сам сваки минут твог окршаја са Надалом. Могао бих да га гледам још два сата.

Ја сам за то да се систем сачува. Нека тенис остане - чудан.

И, поштовање за Анђелик Кербер која је освојила у суботу титулу у женској конкуренцији, прву у каријери на Вимблдону. Браво и за Серену Вилијамс, која је после првог порођаја и хитне операције стигла до финала. Мотивисана Серена је рекла после пораза ‘Тек почињем’. То су сјајне вести за тенис.

Али, и ти си сјајна вест, Новаче. Они залуђени Федерером а и они који не могу без Надала, знају да Ђоковић у пуној снази представља тежи пут за њихове идоле, али је то боље за опште здравље овог спорта. Анди Мареј вреба, такође. А и једног дана ће неко од ове нове деце успети да направи пробој.

Када си освојио титулу у недељу, узео си мало траве са Централног терена, као када си први пут ту подигао трофеј. И, уживао си у томе што су у ложу пустили твог трогодишњег сина Стефана, да види како тата подиже пехар.

Сада је све оно било вредно труда, зар не? Све оно време у дивљини?

Добро дошао назад, Новаче".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар