Стара љубав заборава нема!

Остаћу на власти онолико колико то мој народ тражи, а овдје се рачуна на прекрајање изборног резултата са подршком странаца. Ми, Срби, морамо да кажемо Британцима да нам се скину већ једном са главе”, изјавио је Додик у интервјуу за лист Ало.

Република Српска 19.07.2018 | 12:30
Стара љубав заборава нема!
Шта под тим “скидањем са главе” Додик заправо мисли остаје нејасно, нарочито кад погледамо историју британског “стављања на главу” политичарима у Републици Српској.

Када је тадашњи високи представник Педи Ешдаун, иначе Британац, направио праву сјечу по Републици Српској, најгласнију подршку му је давао нико други до “дашак вјетра на Балкану” – Милорад Додик лично, уз гласно навијање Николе Шпирића.

2003. године Високи представник Педи Ешдаун је укинуо Врховни савјет одбране Републике Српске, јер није спријечио наводно кршење санкција УН и Дејтона у случају “Орао” и због оптужби за прислушкивање које је наводно спроводила Војска Републике Српске. Те двије афере су тада уздрмале сам врх институција Републике Српске и СДС-а.

Ешдаун је наредио и да се из Устава РС избришу ријечи “држава”, “независност” и “суверенитет“. На то је објавио и да је донио амандмане на законе о војсци, говоривши тада како:

Превише људи у Републици Српској мисли да је РС држава, а не ентитет. Да је РС истински прихватила своју улогу као дио БиХ, ништа се од овог не би десило”, изјавио је Ешдаун.

Под притисцима ОХР-а, а након оптужби међународних представника да је као бивши председник Републике Српске Мирко Шаровић  знао да је “Орао” кршио санкције УН, Мирко Шаровић поднио оставку као српски члан и истовремено предсједавајући Председништва БиХ.

Додик је тада поздравио оставку Шаровића и оцијенио да је његов поступак частан и исправан, а институције Републике Српске је оптужио да су погријешиле.

''Многи виде ту политичку одговорност и у господину Шаровићу. Ја заиста не знам на који начин ће бити то питање ријешено, али мислим да смо довољно дуго потрошили енергије и времена и да су органи Републике Српске погријешили'', рекао је том приликом Милорад Додик, тада још миљеник западних дипломата, Британских прије свега. Затим је са одобравањем коментарисао уплитање међународних фактора у унутрашње ствари Републике Српске, поздрављајући њихову контролу над радом органа Републике Српске.

''У моменту када су добили информације о томе да се ради о кршењу, што су формирали комисију која је јавно рекла да нема кршења, а онда је контрола међународних институција била заиста жестока и сад имамо то што имамо'', изјавио је тада Додик.

Шаровићева оставка услиједила је недуго потом, након оптужби британских обавјештајних кругова, а затим међународних представника да је као бивши председник РС знао да је бијељински ВЗ “Орао” кршио санкције УН, којима је био забрањен извоз наоружања у Ирак.

Осим тога, Обавјештајна служба Војске РС оптужена је од стране Педија Ешдауна, који се позивао на изворе у обавјештајним агенцијама у влади Велике Британије да је шпијунирала своје грађане, ФБиХ, као и представнике међународних организација у БиХ.

Прије него што је Педи Ешдаун спровео страховит удар на Републику Српску, њене институције, Устав и највише званичнике које је легитимно изабрао народ Републике Српске, био је отворено позиван од стране садашњих такозваних “заштитника” Републике Српске да интервенише и дјелује у складу са својим овлаштењима.

Тадашњи функционер Савеза независних социјалдемократа Никола Шпирић је тада рекао да се “афера ‘Орао” “не може фактурисати Додику”. Он је додао да је споран уговор “свакако потписан на крају Додиковог мандата као премијера Републике Српске” али да Додик “не сноси одговорност за оно што се дешавало у претходне 2 године”.

''Мислим да би због те афере Шаровић и Иванић требало да се часно повуку са функција, јер је немогуће да нису знали шта се дешавало у Ваздухопловном заводу'', истакао је званичник СНСД.

Шпирић је тада оцјенио да ће афера послужити њеним представницима да уцјенама траже испуњавање најављене реформе у БиХ, тражећи да се највиши функционери Републике Српске склоне, како би се најзад спровеле реформе које је међународна заједница захтјевала.

Представници међународне заједнице су, изгледа, закључили да не могу спровести реформе у БиХ без уцењених политичара, али се поставља питање како уцењено руководство може овај народ водити у будућност и бити равноправан саговорник међународној заједници, рекао је Шпирић.

У данашњем интевјуу за Ало предсједник Републике Српске је указао да Енглези никада нису имали поштен однос према српским националним интересима, те да је “сваки притисак на Српску притисак на Србију и обратно”, што је заправо и истина. Оно што је заборавио поменути је да је задњи пут, 2003. године, он био заговорник притисака које су ти “Енглези” вршили на Републику Српску.

(БН)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Е Миле

19.07.2018 10:35

Е Миле попушио си овај пут у Бањалуци са Шпирићем , ниједан рођени Бањалучанин па ни члан Снсд неће дати глас шпирицу, а 70 посто чланова Снсд неће дати глас ни Жељки Цвијановиц , тако да си дебело попушио на изборима у Бањалуци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре е Миле

19.07.2018 11:01

До сада сам гласао за Снсд али више не , па зар да ја као Бањалучанин гласам за Шпирића , сад и Стевандића којег органски смислити не могу и на крају шлаг Жељка , жао ми је али овај коментар од е Миле је тачан, ским год причам у Бањалуци кажу гора варијанта није могла од Шпирића и Цвијановићке и нико неће гласати за њих чак поједини који су до сада подржавали Снсд из револта неће изићи на изборе ....

Name

xxx

19.07.2018 11:11

шТО ...кад оде бар ће се моћи посветит свом средњошколском образовању...месарија је будућност бураз....

Name

Скептик

19.07.2018 11:21

Ре Миле, слажем се. први Игор Радојичић неће дати глас Жељки Цвијановић а ни Шпирићу. П ајуче је Додик изјавио да у предсједништву БиХ нису сједили најквалитетнији српски политичари (!?) Самом том изјавом је ТОТАЛНО ПОНИЗИО Небојшу Радмановића. А зна се да су Радојичић и Радмановић изопштени из главне приче СНСДа, Сигуран сам да њих двојица и читава њихова струја неће гласати за Жељку и Шпирића.

Name

ре Е Миле

19.07.2018 11:24

Бањалучани! Мало нас је ал смо говна тако да ти констатација није најтачнија. Вјеруј ми, знам шта говорим!

Name

Да

19.07.2018 11:44

Заиста циме су га задузили Цвијановицка и Спириц да да их кандидује а убједљво два најодвратнија лика у РС ,окрузењу и сире,иритирајуце фаце,одратна полтронска прица.Нециста крв!

Name

075

19.07.2018 12:00

@Ре е Миле Штета за Шпирића што се не може мимо ентитета гласати јер би његова родбина из Тузле гласала за њега уз пјесму " Не клепећи нанулама " а и цијели Дрвар!

Name

Мирослав

19.07.2018 10:37

Незнасе ко хе веце зло за Српски народ Спириц или Стевандиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

19.07.2018 11:05

Хвала сто сте нас посјетили на ова прошла тешка времена. На честитост и поштење Иванића и Саровица када су их ударали са свих страна Опраштам Предсједнику грешке али не заборављам. Да вас посјетим са којом снагом је подржавао Тадића а мрзио Вучица и Николића, пишите и о томе. Све карте на што нека се види ко је човјек а ко нецовјек

Name

МИРКО

19.07.2018 14:20

СМЕЋАРИ И ЂЖУКЦИ А ПРВО ПЉУВАЛИ ДОДИКА ПА ИХ ОН КУПИО КАО КРПЕ ПОЊАВЕ(што и јесу) И САД ЛАЈУ ЗА ЊЕГА,ТО СУ ОНИ!

Name

П.П. ЊЕГОШ

19.07.2018 10:52

Пропалом кмечавцу и малом мишу кобасичару милету се ближи крај.Биће пометен на изборима ко празан шпајз и чека га затвор.Сваки дан јадничак кмечи,стење и јауче јер зна јако добро шта га чека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

19.07.2018 11:19

Зивио Додик само он

Name

ре П.П.

19.07.2018 11:29

Па, тај се мис опасно удебљао и у медјувремену постао велики стакор. Да те подсјетим да је недавно Ацо Прелиц гостујиуци на БН-у рекао како се у Добоју лицно обратио Додику и рекао му - Није проблем сто си Ти украо 2,5 милијарди, вец је проблем сто их има јос хиљаду таквих као сто си Ти. Да додам само да је тај Прелиц у емисији Изазови рекао да це борцима једино бити добро када у НСРС буде било најмање 43 борца, наста му се извјесни Лалиц церио у лице рекавси како нема ниста од тога. Ето, какав сљам је на целу бораца, као тај Лалиц, Савциц, Цургуз, а да не помињемо бандитске параветеране лопова Дуска Вукотица.

Name

Езекиљ

19.07.2018 11:00

По цијем је налогу укинут платни промет измедју Републике Српске и Србије?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кхал дрого

19.07.2018 11:39

Народ има памцење златне рибице и ово це поново заборавити док сједне за сто И поједе 200 гр узеглог пецења и послуса пјеваљку. Срамота како нас снсд днс сп братија униставају 20 година а ми као народ трпимо и нестајемо са оивх простора

Name

Робин Худ

19.07.2018 11:06

ВРЕМЕ; ЕШДАУНОВЕ ОДЛУКЕ И РЕАКЦИЈЕ: Ешдаунове одлуке због "Орла" и "Прислушкивања" довеле су до потпуног реструктурирања оружаних снага у БиХ, док се у Закону о одбрани РС укидају дијелови који су РС давали обиљежја државности. Своје одлуке Ешдаун је донио како би "спријечио да БиХ поновно дође под ризик санкција УН-а", те да би ојачао цивилну и државну контролу. И то све како би "људи у РС коначно схватили да је Република Српска ентитет, а не држава", образложио је Ешдаун. Ешдаун је најприје укинуо Врховни савјет одбране РС, јер "није успио спријечити кршење санкција Вијећа сигурности УН-а", али је "замаглио врло јасне политичке одговорности и дужности". За Драгана Ћавића укидање Врховног савјета јесте "хендикеп, али не превише озбиљан". Ћавић је у разговору са осталим политичарима у РС најприје предложио да се жртвује Врховни савјет одбране. Међутим, том жртвом није био задовољан Ешдаун. СНСД, као највећа опозициона партија у РС, неће подржати новог кандидата СДС-а јер се, кажу, "РС константно санкционише због људи Српске демократске странке", а сам "Шаровић је подношењем оставке признао да је одговоран за аферу ‘Орао’". Премијер Републике Српске Драган Микеревић оцјењује да Шаровићева оставка иде у правцу политичке стабилизације РС, тражећи да се покрене истрага против људи који угрожавају опстанак појединих институција РС због свог неодговорног или неозбиљног рада, јер ће се "поједине институције дизати на ниво БиХ или ће бити укидане". Опозиција користи афере да би најавила пријевремене изборе.... ДАКЛЕ СВЕ ЈЕ ИСТО САМО ЈЕ ПИТАЊЕ КО И С КИМ СЕ ИГРА И КОГА СЛУША....

ОДГОВОРИТЕ
Name

777

19.07.2018 11:10

Дашак се предомислио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрварцанин

19.07.2018 11:29

Где су избори у Дрвару или Бања луци е моји Бањалуцани какви сте ви левати тако вам и треба

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

19.07.2018 18:48

Па дајте нам Бањалучане.

Name

децко

19.07.2018 11:35

Искрено, сдс се требала поставити према бих као њен дио и то прихватити и готово... бих је и српска и хрватска и босњацка земља и овдје мора бити мјеста за све! сдс је гријесио и "навлацио за врат" себи санкције, истина! али НИКАД нису зарадили милијарде прљавог новца криминалом од јадних напацених градјана РС!! јос при том и убијали своју дјецу и будуцност овог ентитета и земље... додик их је "пресао" у сваком смислу те ријеци! показао се као веци хохстаплер од свих.... хвала предсједнице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Објективно

19.07.2018 11:53

СНСД ће опет побиједити на изборима. Наравно, неће имати више од 30% али ће бити странка са највише освојених мјеста у НСРС. Тако да ћемо имати поново СНСД на власти у наредне четири године, тј имаће предсједника владе и пар министара. Милорад Додик тзв Баја ће бити члан предсједништва БиХ. Једноставно Баја има више симпатизера од Иванића и тренутно причу која код српског гласачког тијела пролази за разлику од Иванића који нема никакве визије и који ове године не може рачунати на бошњачке гласове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б.лука

19.07.2018 11:54

Само погледајте Шпирића колико су му се уста искривила од лажи и превара. У стопу га слиједи Стевандиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бозји праведник

19.07.2018 12:59

Ма ста вели "бице власт док га његов народ зели....народ треба да казе Енглезима да се не мијесају....." Ма,мрс тамо дјубре крадљиво,лоповско.Нек додје и црни дјаво само да поцисти тебе с твојим лоповима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цоми

19.07.2018 16:12

Прије мјесец и несто Есдаун је дао интервију.Тврди да је најбоље сарадивао са Цавицем и Иваницем.

ОДГОВОРИТЕ