Јајце: Прекид хемодијализе?

С подручја општине Јајце осам пацијената три пута у седмици, у двије смјене путују у Травник како би обавили хемодијализу. Огорчени на надлежне институције, од којих су очекивали помоћ у савладавању свакодневних здравствених проблема, сами, како кажу, воде битку и помажу се међусобно.

Босна и Херцеговина 19.07.2018 | 08:24
Јајце: Прекид хемодијализе?
Међу њима је и Мустафа Жужић с адресом боравка у Језеру, који се већ шесту годину дијализира у Кантоналној болници Травник.

-Поред уобичајених проблема суочени смо с потешкоћама од стране Дома здравља Јајце и његовог руководства. Осим што возила нису климатизирана, доста су стара, сад смо приморани да путујемо и преко 5 сати у оба правца јер иницијативом директора др. Нисвета Хрњића укинуто је једно возило које је преко 10 година развлачило све пацијенте након дијализе. Према његовим ријечима, немају довољан број возача јер су неки на боловању који би могли као и раније развозити пацијенте до њихових домова, а то траје и трајаће мјесецима ако се нешто не предузме – казује Жужић.



Њихова уобичајена путовања сад су постала огроман терет јер поред хемодијализе пацијенти су лошег здравља, боре се и с другим болестима.

-Због таквих околности свакодневно морамо путовати до Бешпеља, Барева па тек онда до Језера или обрнуто у нека друга мјеста у околини Јајца. Наша путовања су пуно дужа и напорнија, а послије примања дијализе човјек није способан да издржи све те напоре, али очигледно нико неће да нас разумије или да нам ублажи на неки начин наше тегобе – казује нам он.

У знак протеста бојкотовали су недавно путовање у Травник.

-И онако нам је остало ништа од живота. Сви живимо на некој маргини, без било какве подршке, па тако нам неће представљати проблем да се скинемо и са дијализе. Можда ћемо олакшати тако нашим здравственим институцијама, напунићемо им буџет јер наш живот и борба су небитни. Ваљда се неки људи буду посрамили за наше животе, али њима је очигледно добро у животу, а успут немају осјећај за слабијег од себе – говори Жужић.

Неке лијекове морају потражити и ван наше земље.

-. Наше терапије су доста скупе мимо дијализе, а примања су скроз мизерна. Без обзира на то спремни смо дати новац и за то фамозно гориво само да не пролазимо кроз додатне муке, јер и оно путовање 70 километара представља нам проблем – истиче огорчени пацијент Жужић.

Спремни су предузети радикалне мјере по цијену живота.

-Моје колеге, могу их назвати и фамилијом јер пролазимо кроз исто сагласни смо да ћемо се борити свим силама како би изишло на видјело неке ствари. Велики је јавашлук у држави, у мањим срединама још већи. Можда ћемо бити оспоравани што смо подигли свој глас, али нама од живота и онако ништа није остало, срамите се господо. Идући наш корак је да се скидамо с дијализе скроз, а оно гориво што је нама намијењено нека се употријеби за битније ствари, они их имају свакако – категоричан је био Мустафа Жужић.

Извор: јајце.онлине

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Дадо

19.07.2018 09:34

Јели могуце да је толики јеваслук и неодговорност код надлезних. Како болан нема возаца, засто гос. Нисвет нестави свог возаца у кола хитне помоци? Ако је то истина нека га је срам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боба

19.07.2018 10:39

Ово ме је потресло, толико су наси људи, љекари неосјетљиви, а управо је то највазније за болеснике, саосјецање. Ово је толико неморално и нељудски према овим људима,да сам ја згрозена. Дијализа је теска, вадити крв није лако, теско је тим људима то поднијети

ОДГОВОРИТЕ