Здравство воде велике незналице

Тимски ћемо се трудити да побољшамо здравствени систем, кроз законску регулативу али и на друге начине, речено је, између осталог данас након састанка предсједника Струковних синдиката доктора медицине Републике Српске, Србије и Црне Горе, након чега је потписан и споразум о сарадњи.

Регион 18.07.2018 | 20:23
Здравство воде велике незналице
Проблематика у здравственом систему све три државе је врло слична, а наша је жеља да сачувамо струку, тј спријечимо одлазак љекара у друге државе, али и да побољшамо своје квалитете према пацијентима, један је од закључака округлог стола доктора медицине.

Потписници споразума о будућој сарадњи су се сложили да је највећи проблем то што не постоји синдикално преговарање, али он није и једини.

“Постоји велики мобинг према члановима и носиоцима Струковних синдиката љекара у све три државе. Велики проблеми је и неуплаћивање доприноса, рад на црно, непоштовање закона који већ постоје... Све у свему, једно флагрантно игнорисање свих наших заједничких идеја, у све три земље, за побољшање здравственог система”, навео је Миодраг Фемић, предсједник Струковног синдиката доктора медицине Републике Српске.

“Проблематика и у Црној Гори је врло слична. Оно што, са становишта грађанина може бити интересантно, то је недостатак љекара. Све су веће гужве у здравственим установама, све је веће незадовољство корисника услуга због тога, затим ту је одлагање правовремене здравствене услуге, мишљење о неквалитету пружене услуге, коју производи то одлагање и кашњење”, истакла је Милена Поповић-Самарџић, предсједник Синдиката доктора медицине Црне Горе.

“Основни проблем је што се струка ставила у страну, а нас покушавају да склоне. Велико је незнање које влада, мислим и у Министарствима здравља све три државе. На сцени је неолиберализам”, закључио је Раде Панић, предсједник Синдиката лекара и фармацеута Србије.

Сва три синдиката су чланови Међународне конфедерације независних синдиката Европе, гдје су обећали да ће се потрудити да помогну у рјешавању нагомиланих проблема.

(БН телевизија)

Коментари / 39

Оставите коментар
Name

Немој тако!

18.07.2018 18:33

Богданиц је постено након 15 година доласка на медицински факултет купио диплому, па цак и специјализацију касније. Једино му они, који су му продали кардиолоску специјализацију нису дали упуство за употребу, тј. нису му рекли да је претилост (дебљина) први и основни ризико-фактор за кардиоваскуларна обољења, па му се сада и пацијенти, а посебно љекари - исмијавају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.07.2018 19:06

Тако је то. Лоси дјаци су увијек свијетом владали.

Name

лош

18.07.2018 20:19

У његовом благо телећем изразу лица,подлом погледу и злим очима које још више кроз наочаре дочаравју људску злобу и завист,мислим на Богднаића, се види сва наша пропастм,најори када владају крј је близу.

Name

службеник

19.07.2018 06:20

Тако је у свим државним органима и ЈП, руководе незналице, али зналци за лоповију. Тако је у РУГИПП где влада земљишно-софтверсак мафија, а на челу су увијек мафијаши и незналице (Глигорић-2007-2013, Комљеновић-2013-2017, Боса-2017-...).

Name

Брчко

20.07.2018 17:25

У БЧ у Дому здравља, лекар Љ. Ђ, (има око 30г) толико је опседнута и занесена собом, са килом шминке на лицу, наодограђеним трепавицама од 3цм, лакираним ноктима од 5цм, док је пацијент на прегледу прича на мобилни, и уопште не констатује да је пацијент о ординацији, формално само попуњава упутницу и картон и нити је интересује пацијент, нити шта са њим разговара, нити жели да чује да јој било шта каже. Њу пацијент уопште на занима она је ту да добија плату, а током радног времена прича телефоном и сурфује по интернету, друштвене мреже, цхат итд.

Name

Ре

20.07.2018 17:28

А ево како раде наши лекари у тој Немачкој коју толики сви величају и нуде народу као шансу, чуј сведочанство из прве руке неког ко тамо ради годинама и завршио специјализацију: Ако им ниси по вољи у тих првих 6 месеци дају отказ И о томе одлуцују медицинске сестре, замисли оне казу сефу да ли могу да раде са тобом и сеф мора да их послуса А после 6 месеци ако им ниси по вољи једноставно те масакрирају, изолују, сиканирају да цес сам да идес негде другде Или си добар цутис и трпис у себи и радис ко коњ и онда те мало оставе на миру Ја јос само да перем пацијенте Е кад би могли и то би ме натоварили, мислим немацке сестре Морам да их молим да ураде несто А одговор који стално цујес Није то мој задатак Па цији је мајку му стару Тако да ја радим и као лекар и као сестра и као секретарица Ма не могу висе да их гледам Све у свему Отисла бих било где да не мирам висе с Немцима да радим Дјубрад су и као пацијенти и као колеге

Name

Ре: ре

21.07.2018 07:56

Заврсила медицину, а не зна ставити тацку на крају реценице? Искуства су разлицита. Није свакоме исто. Не моземо генерализовати људе - сви су њемци исти, кад ни сви срби, хрвати или босњаци нису исти. Истрпите поцетак, послије мозете и да мијењате посао.

Name

Ре

21.07.2018 08:10

То је послато са мобилног, и то је права истина о раду српских лекара у Немачкој. Тачније Западној Немачкој. А они који то нису доживели нека ништа не причају. Овде говоримо о конкетним искуствома. А они који маштају о Немачкој, обећаној земљи, нека се освесте.

Name

Ре

21.07.2018 09:38

Моје искуство је много боље. Ја сам отишла након 10 год рада у РС ( 3 у општој пракси, 4 год специјализације, 3 год специјалистичке праксе) Мени су у РС сви подметали ногу( чистачице, сестре, колеге) јер ја сам млађи специјалиста. На годишњи сам ишла кад се сви врате, слободне дане чак ни након дежурства нисам могла увијек узети( по закону мораш бити слободан)... У Њемачкој је протокол рада другачији и збиља јако пуно административног посла али услови рада и професионалност сарадника је на високом нивоу. Тешко ми је замислити да се вратим на старо.

Name

Ре

21.07.2018 11:02

Права истина је ово што је прво написано о Немачкој. Немци су навикли да им Срби раде послове који они неће, најтеже, а не да буду лекари. Српске лекаре не могу видети очима.

Name

Ре:ре

21.07.2018 11:26

Као сто ни овдје сви љекари немају исти статус и није сваком лијепо на послу и није свако задовољан, тако исто није задовољан ни у Њемацкој, Аустрији, Норвеској или било гдје на свијету. Једно лосе искуство не знаци да сви пролазе лосе. Зао ми је сто сте у таквој позицији, али понављам, барем у Њемацкој након одредјеног времена мозете потразити други посао.

Name

Ре

21.07.2018 12:16

Лупаш глупости, мржња Немаца према страницма а поговоро према Србима се у ваздуху осећа, па не воле дони да их Срби лече, они у Србима резервисали посао на бауштели, све што је најпрљавије. Тек однедавно почињу и Срби да их лече. Пацијенти се жале, једва чекају да нашто нађу да поднесу кричну пријаву, сви су нардогирани на лековима.

Name

Ре:ре

21.07.2018 13:56

Добро лупам. Све сте управу. Ако је мени лосе знаци да је свима лосе. Знам много висе људи медицинске струке који су задовољни него оних који нису. Уосталом коме је лосије у Њемацкој увијек се мозе вратити овдје у ове насе услове рада и зивота гдје србин србину подмеце ногу, а не њемац, хрват или скандинавац.

Name

Болница ФОЦА

18.07.2018 18:56

У Универзитезској болници Фоца Вељко Мариц није плацао допринисе радницима од јануара 2009 године а сада је то наставио и његов брат Радмил Мариц. То је кривицно дјело и кад тад це за то одговарати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

18.07.2018 19:05

То је истина. Ја отисао да снимим магнет у Фоцу а мени казу гдје цес тамо кад је то досло из подрума из Болнице Траписти ниста се на њему не види те ја брзе боље у Требиње. Ста урадисе Марици од онакве болнице.

Name

Раде И. Сарајево

18.07.2018 19:12

Такви директори су само за Фоцу.

Name

Јован

18.07.2018 19:18

Е мој Фемицу, ниста ти нецес урадити зато сто директори уцјењују докторе да се искљуце из синдиката. цист примјер Фоце гдје се комплетна породица Мариц исцланила из синдиката, па и зетови и пријатељице породице. Морас имати ауторитет и дици љекаре као у Тузланском кантону нека сви дају бјанко отказ па цес видјети ста це бити. Нека ти да 30% љекара отказ не мозе влада наци замјену за њих па да видис како се ријесава проблем. овако ниста нецес успјети а ако цекас изборе од оваквог народа цес поново добити исте на власти. Није проблем власт, не ваља народ а назалост не мозес га промијенити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

18.07.2018 19:42

Ста би са страјка Фемицу? Пуцањ у празно, као и обицно. Добар си само на ријецима па би могао лагано у политику па да замјенис Богданица

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

19.07.2018 00:42

СТУДЕНТИ МЕДИЦИНЕ КОНКРЕТНО ДЈЕЦА ЉЕКАРА УПИШУ МЕДИЦИНСКИ ФАКУЛТЕТ У БЕОГРАДУ , А ОНДА СЕ ПРЕПИШУ НА ФАКУЛТЕТ У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ ГДЈЕ ЈЕ ДЕКАН извесни др.МИТИЋ КОЈИ ЈЕ 1999.ДОСАО ДА РАДИ У БОЛНИЦУ ТРЕБИНЕ.РАДИО ЈЕ НЕКОЛИКО ГОДИНА И ОДЛАЗИ ЗА ДЕКАНА ПОМЕНУТОГ ФАКУЛТЕТЕ У СЈЕВЕРНУ МИТРОВИЦУ.ДЈЕЦА ЊЕГОВИХ ПРИЈАТЕЉ ПОЗАМАШАН БРОЈ СТУДИРА КОД ЊЕГА ГДЈЕ СУ ОЦЈЕНЕ УПИСАНЕ ЗА ЧИТАВУ ГОДИНУ НА ПОЦЕТКУ АКАДЕМСКЕ ГОДИНЕ.ЗАВРСНУ ГОДИНУ ФАКУЛТЕТА ПОНОВО УПИСУЈУ У БЕОГРАДУ ДА БИ ОПРАЛИ ДИПЛОМУ.ТИ МЛАДИ ЉЕКАРИ ДОБИЛИ СУ ПОСАО У ТРЕБИЊСЈКОЈ БОЛНИЦИ И ДОМУ ЗДРАВЉА. КАДА ДОЂЕ ПАЦИЈЕНТ ДА МУ СЕ ПРОПИШЕ РЕЦЕПТ РЕДОВНЕ ТЕРАПИЈЕ, ОДМАХ СЕ ЗОВЕ МАМА ИЛИ ТАТА ДА КАЖУ КАКО ЋЕ ТО УРАДИТИ , А СТОЈИ СВЕ У РАЧУНАРУ САМО ДА СЕ ОДШТАМПА. ТИ ЋЕ ЉЕКАРИ ДОБИТИ СПЕЦИЈАЛИЗАЦИЈУ И ЗАВРШИЋЕ ЈЕ, АЛИ КУЋА СЕ ПРАВИ ОД ТЕМЕЉА А НЕ ОД КРОВА. ПОВЈЕРЕЊЕ ЈЕ ИЗГУБЉЕНО У ЗДРАВСТВУ, А СВЕ ЈЕ ТО ДОНИЈЕЛО ОДЛАЗАК ЉЕКАРА У ПОЛИТИКУ И РАЗНЕ МАЛВЕРЗАЦИЈЕ СА ЈАВНИМ НАБАВКАМА.БИТНО ЈЕ СТАВИТИ ФАСАДУ НА БОЛНИЦУ, А КОЈА ЈЕ МУКА УНУТРА НЕКА ЈЕ НА ЧАСТ.УМИРЕМО У НАЈТЕЖИМ МУКАМА.

Name

Ре

20.07.2018 17:19

Те акробација са медицинским факултеитма су радили 90их и на релацији Крагујевац-Београд, онда завршну годину уписивали у БГ, оносно неке завршне испите, има таквих начелиника у РС који се представљају као лекари, купили су прво средњу школпу а купили су швајцарским францима купили испите на медицинском у Крагујевцу, а цијело вријеме се провдили по швајцарској, надлежни органи све то знају али се ништа не предузима.

Name

цз

19.07.2018 04:27

Није Фемиц крив сто је фини министар успио да подијели докторе...Обезбједио је систем у којем је дао добре услове и плате у пар кљуцних за њега болница ..па и пар људи у тим болницама.Ми у другим здравственим установа моземо и да се колективно спалимо брига неког за то....окупи се пар сестара и доктора у холу у Бања Луци сви услови се испуне...остали небитни

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

19.07.2018 06:30

Није тачно да се љекари и сестре у БЛ окупе и испуне им услови. Спец. љекар у УКЦБЛ има мању плату у односу на друге болнице у РС. О Федарцији нећу ни да спомињем. Мој наклон колегама у Кантону Тузла и Сарајево. Љекари се изборили за достојанствене плате!

Name

КУку мени

19.07.2018 07:23

Богданиц треба да лети , давно је требао да лети али кад је то сродна душа и пријатељ Карана онда се нема ту шта реци . Сад само могу да лете заједно ! Криминалци Уништавају све пред собом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељина

19.07.2018 07:37

Кад видите ко су директори болница све је и висе него јасно. Само им процесљајте имов.карте. Ста су све "урадили" за мандата. Ниста. Мозда купили неку куцу или ови скромнији стан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нела

19.07.2018 08:49

Зато нам је здравство на кољенима. Сваки директор који буде 4 године у здравству остане "добар" који милион а замислите Велику Марића који је био 25 година директор колико је остао "добар. " ( зграда дијализе - кредит болнице, енергетска ефикасност а радници болнице изводили радове). Све то има документовано, само процес да се отвори а биће брзо. Овакви су уништили здравство Републике Српске.

Name

Бањалука

20.07.2018 05:29

Овај код нас директор стизе станове и дзипове и пријатељицама да купи. Дијели им мобилне ко мтел.

Name

Зворник

20.07.2018 07:38

То ти је дарезљивост, и нас додусе бивси директор је од тендерских пара куповао бијесна кола..мазде,беемвеји,али само за себе посто му због велике љепоте зене не смију прици.а из дезертерства је у зворник досао у распалом југу.мало се увлацио у цмар локалним снсд-овцима и оде југо у старо гвоздје

Name

доктор

19.07.2018 09:24

Ма ко не зна,и те како знају али за свој цеп,а и доктори су зесци полтрони власти,на залост висе пута смо се увјерили у то,имате свјезих и старијих примјера колико зелите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

19.07.2018 15:17

Здравство воде само незналице, а такви су им и запосленици. Јуце сам возила моју маму специјалисти на васкуларно. На путу до тамо њој је изненада позлило због тлака који је у том моменту био 230/150 уз изузетно јаку аритмију срца. Вратим је породицном љекару који је упуцује хитно у болницу. Моја мама успут свраца на васкуларно да их обавијести о свом здравственом стању и да мора хитно у болницу на ургентни одјел. Васкуларни љекар је напада и пита засто се наруцила на два мјеста исти дан, али наводно це је примити , ако додје до 12.00 инаце мора се поново наруцити за 3 мјесеца. У болници паприковац у пријемној врата ординације сиром отворена, гдје пацијент нема никакве приватности, гдје сваки пролазник мозе цути засто је тај пацијент досао. Сестре и докторице се понасају као цобанице. Деру се како на пацијенте (који нису из досаде досли у ургентни центар), тако и на пратњу односно фамилију која је са пацијентима. Није овдје ствар само о мојој мами, која обицно никад не цека, вец одмах буде примљена. Ствар је и о другим пацијентима , а и особљу тог одјела. Гдје свако ко додје у бијелом мантилу уведе некога свога. Гдје је прозвана зена која је била на реду и напола се скинула , а онда је Амбулантна слузба довезла теско болесну бакицу. То се подразумијева да је она требала имати предност, а зена напола скинута изведена у ходник. Након сто је обављен преглед теско болесне бакице, не прозивају зену која онако раскопцана сједи у ходнику, вец уводе опет преко везе "БАКУ" једне запосленице болнице, која овај пут није у мантилу, али око врата има неку идентификацијску картицу. Узимајуци преко реда књизице, особље те ординације је направило такву збрку са књизицама и висе се нису ни оне саме могле снаци. ( ово је рекла једна од сестара). Ми вец цекамо неколико сати. Гузва се направила, али како су врата стално отворена тако се фино види како се 2 сестре забављају својим мобилним телефонима умјесто пацијентима. Да би на крају једна сестра изасла у ходник да нас обавијести да им је " ПАО СИСТЕМ НА РАЦУНАРУ" . Након тога сто нас је обавијестила, једино ријесење је тразити помоц у некој другој установи, моја мама је замолила сестру да јој врати књизицу и упутницу и казе сестри да це због њихове збрке закаснити и на васкуларно. Сестра јој узима упутницу за васкуларно и тјера моју маму да се потписе тамо гдје је дотицна сестра написала да пацијент самовољно одлази из ургентног центра. И дрзи мамину упутницу иза својих ледја. Уцјењује је " потписи , инаце нецес добити своју упутницу". Особно сам здравствени радник, али сам без коверте, кафе и цоколаде као сваки постен градјанин одвела своју мајку доктору. Сад нека се запитају ови сто воде здравство какво им је особље. Нека стану у цекаоницу и цују и виде, како им се особље понаса

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.07.2018 05:02

Не само здравство, сваки сегмент друштва у којем се запосленим плате обезбјеђују из буџета је у таквом стању. Помоћи нема, негативна селекција кадрова коју је на снагу увео снсд-е са својим коалиционим партнерима даје резултате... Прво и осносвно ста морамо урадити је изаци на изборе у октобру и казнити одговорне!

Name

Питање за размисљање

19.07.2018 16:08

Фемицу,оце ли прослављени директор болнице -мртвацнице зворник милокрад надрљевиц и тебе да позове да радис у клиници коју прави тик уз болницу и у коју је улозио паре покрадене из болнице?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма немогуце да су незналице

19.07.2018 18:18

Па битно је да проф. зељко КАРАН није члан доктора медицине РС И НЕ ПОСЈЕДУЈЕ ЛИЦЕНЦУ ЗА РАД а ради у државној институцији ТЕ ИСТЕ РС!!!!!! Па нису сви незналице ето ТАЈ РАДИ И БЕЗ ЛИЦЕНЦЕ И БЕЗ ЗНАЊА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ха ха

19.07.2018 23:13

Нисам богат али кад ми нешто фали у државном дому здравља одем код приватника да би било комплет...

ОДГОВОРИТЕ
Name

петар велики

20.07.2018 08:19

Није то само случај са медицином , свуда је тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Незнање

20.07.2018 15:36

Незнање је у моди. У складу опстим трендом кога прати Влада РС. Сто мање знас висе вриједис. Па погледајте Лукаца, Цвијановицку, Додика.. њихов ријецник говори све!

Name

БОБА

20.07.2018 09:15

ДОКТОРИ СУ БОЛЕСНИ.ПАЦИЈЕНТ ЈЕ ЗА ЊИХ ПРЕДМЕТ А НЕ ЖИВО БИЋЕ.НИТИ ИХ СЛУШАЈУ НИТИ ИХ ГЛЕДАЈУ,ШАЉУ ИХ КО СТОКУ ОД ЈЕДНОГ ДО ДРУГОГ, НЕМАЈУ МЕДИЦИНСКЕ ЕТИКЕ ,НЕ ЗНАЈУ СЕ ПОНАШАТИ МИ БИ ЊИХ ИЗГЛЕДА ТРЕБАЛИ ЛИЈЕЧИТИ.КАД ИХ ВИДИМ КАЖЕМ ДАЛЕКО ИМ КУЋА ОД МОЈЕ.НАРОДУ НЕКА ЈЕ СА СРЕЋОМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ре Ре

21.07.2018 16:58

Хвала свима на коментарима, и позитивним и негативним.Вјерујем да насим др- има није лако у Њемацкој и да Швабо не воли Србе.Ја то , некако, сто казете осјецам у ваздуху.Исла бих у ту Њемацку и не бих.Заиста, многи који су тамо радили казу да ми не знамо ко је Швабо.Ја сам Швабе гледала и у насим и у филмовима других земаља( о фашистима). А и ови наси су теска .....( има и добрих доста).

ОДГОВОРИТЕ
Name

том џонс

21.07.2018 18:57

Читајући ове текстове намеће ми се једна констатација. Већина овог народа није боље политичаре и докторе ни за служила. Оне добре су протјерали а они који су остали сви су им лоши. Ни једног доброг човјека нису описали нити препознали.

Name

цз

22.07.2018 17:50

Највеца ми је провала то сто прицају за директора Болнице Касиндо да нема диплому медиц.факултета.....казу провјерава се вец 3 године...као то је компликована провјера...сваста у Бозијој басти

ОДГОВОРИТЕ