Вучић: Тражимо компромис

Предсједник Србије Александар Вучић оцијенио је да су данашњи разговори у Бриселу били веома сложени и да је договорено да се они наставе како би се тражио заједнички именитељ компромисног рјешења, као и да се сачува мир и стабилност у односима Београда и Приштине.

Србија 18.07.2018 | 12:31
Вучић: Тражимо  компромис
Он је у краткој изјави новинарима послије састанка рекао да данашњи разговори свакако нису били лаки и да постоје двије ствари око којих су се договорили.

– Једна је да разговоре наставимо, да покушавамо да тражимо заједнички именитељ компромисог рјешења и друга ствар је да чувамо мир и стабилност у односима између Београда и Приштине – рекао је Вучић новинарима.

Навео је да не би имао више ништа да дода, а ако у једној реченици може да каже, то је да Албанци и Хашим Тачи би жељели да добију све и траже све за Албанце са Косова, док се Београд труди да пронађе компромисно рјешење у коме ниједна страна не би била унижена.

– Ја се, наравно, борим за Србију и српску страну у којој интереси друге стране не би били сасвим занемарени – рекао је Вучић да позиција и разговори нису лаки за било кога.

Важно је да се разговара, да се сачува мир и рјешавају проблеми “за будућност, збо будућности и да не би било сукоба каквих је било раније”

На питање новинара да ли ће прихватити независност Косова, предсједник Србије Александар Вучић рекао је:

– Управо такав тип разговора имам на свакодневној бази – да ли ћемо постићи компромис, какво би било компромисно рјешење…Једино компромисно рјешење које нам нуде све косовске политичке стране, поготову Хашим Тачи и сви остали, јесте увијек само признавање независне државе Косова. То тако не функционише – рекао је Вучић.

Морамо, додао је, да сједнемо и да покушамо да и једни и други кажемо својим грађанима да морамо да постигнемо компромис о многим важним питањима.

– Ви не можете бити апсолутно задовољни, а ни ми не можемо бити апсолутно задовољни. Ако су обје стране једнако незадовољне, то би значило да можемо да постигнемо право компромисно рјешење – поручио је.



На констатацију новинара да је прошли пут договорено да се проблеми рјешавају на миран начин, али да је и поред тога дошло до пар инцидената, Вучић је рекао да се разговарало о томе и да су данас предузете неке врсте “техничких корака” како да се то спречава у будућности.

Он је нагласио да је његов посао да брине о безбједности Срба и да се успјевало да се сачува њихова сигурност и безбједност.

На питање које даље кораке очекује што се дијалога тиче Вучић је рекао да је питање тешко, а одговор још компликованији из простог разлога што је ситуација таква, и што је ријеч о проблему који постоји 150 година и више на различите начине…

– Али имате ли право да прекинете разговоре и све оставите емоцијама и страстима да рјешавају и све све узму под своје – мислим да на то немате право. Зато је Србија одлучна да разговоре настави и када буду заказани ми ћемо те разговоре да наставимо у доброј вјери и најбољој намјери да до рјешења дођемо – рекао је предсједник Србије и додао: – А да ли ћемо до рјешења доћи…до тога да можемо да понудимо нашим друштвима некакво рјешење то ћемо да видимо – нисмо близу тако нечему.

Тачи: Најтежи састанак

Предсједник привремених косовских институција Хашим Тачи је данашњи састанак са предсједником Србије Александром Вучићем у Бриселу, уз посредовање шефице европске дипломатије Федерике Могерини, оцијенио “најтежим у посљедњих шест година”.

Тачи је у присуству Могеринијеве новинарима након састанка рекао да је то био “тежак састанак”.

– Ово је најгори састанак који је одржан са Србијом у посљедњих шест година – рекао је Тачи.



Он је објаснио да су Вучић и он најприје разговарали са Могеринијевом о “европској будућности Косова, нормализацији односа и постизању коначног споразума са Србијом”.

– Коначни споразум треба да буде за добре сусједске односе, мир и стабилно на Балкану и интеграцију у НАТО и ЕУ. Након тога одржали смо састанак на нивоу предсједника, био је кратак, не лак, најкраћи и најгори састанак од свих састанака које смо одржали у посљедњих шест година – навео је Тачи.

Ипак, казао је да и “даље види свјетло на крају тунела”, мада ће, додаје, то “бити изузетно тешко”.

– Србија и даље види Косово као дио своје територије. Предсједник Вучић и Србија морају схватити да је Косово суверена држава. Ми ћемо радити на постизању коначног споразума који ће бити добар обје земље, али ће ту бити још већих потешкоћа у наредним данима и мјесецима – закључио је.

Извор: Тањуг

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Рале

18.07.2018 10:36

Једина ствар је договорена да се ништа не договоре јер онда немају шта народу “продават”

ОДГОВОРИТЕ
Name

на путу си издаје Вучићу .

18.07.2018 12:12

Није ми јасно ко му даје за право да уопште разговара о давању иједне травке на КИМ , ја сам за њега гласао у нади да ће за коју годину покренути офанзиву и да шипце очистимо са КИМ . Нема никаквог давања Вучићу , већ мало слушај шта народ каже , а не круг двојке у БГ . .

Name

ккк

18.07.2018 12:44

Косово је срце Србије!

Name

ЗА ккк

18.07.2018 13:00

Миле савјетује Ацу, зато су сваки дан заједно.

Name

ББ

18.07.2018 10:39

Трла баба лан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајина Лука

18.07.2018 11:19

Пошаљи Вучицу још неког Србина на Косово па нек га Србин упуца а све то пребаци на Албанцима !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ста би без ове вијести

18.07.2018 11:42

Јако битно

ОДГОВОРИТЕ
Name

децко

18.07.2018 11:46

Ста це преговарати, Срба на Косову нема ни 10%,... сто прије људи схвате да је то изгубљено то боље. Идемо даље, друга тема

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немања

18.07.2018 13:00

Децко, немас ни ти образа, али прво да имас несто у глави , и знао каква је вриједност у културној бастини за нас народ знацајна, имао бих постовања барем мало када вец говорис о Косову и Метохији

Name

Тања

18.07.2018 13:06

Таман и да остане један једини Србин на Косову и Метохији, то је наса земља!! И тацка!

Name

Ре:Немања

18.07.2018 13:09

Па и рисмка бастина је свугдје гдје су владали, као и турска итд, али те земље не могу сада потразивати те територије. Цињеница је, као сто је рекао Децко, да ако немас свог становниства на том дијелу да немас ни територију. А брате драги ваљда је свима јасно да ако предсједник Србије не мозе отици на Косово када и како хоце, да је то онда друга дрзава.

Name

Теле

18.07.2018 13:23

Културна баштина? Па уништити Србију за оно мало културне бастине. Србија пропада због оног сто је већ давно изгубљено . Погледај биједу на југу Србије. Због кога и чега ? Због прошлости . Па Трст је био нас па се Тито на вријеме “одрекао” да други не би испаштали због њега или читава држава !!

Name

ре Тања

18.07.2018 13:59

Била Тања,увек нам мозак касно реагује,да је мозак тада исправно реаговао кад смо стварно Косово имали у поседу,не би сада сами себе лагали да је несто насе у тудјем загрљају.

Name

Тања

18.07.2018 16:21

Да иста знате о стању на Космету, знали би да Сиптарима наталитет јако опада! Осавремениле се и њихове зене, неце висе да радјају! А ви се одриците своје земље и поклањајте своје коме хоцете, а Космет ако Вас не занима немојте ни да коментарисете!

Name

За 'ре Тања'

18.07.2018 16:24

Косово је насилно отето, ста се правите луди?! Деценијама уназад! А отето је проклето!! Ја не могу да вјерујем да ово горе Срби пису. Срамите се оне дјецице по енклавама.Храбрији су они од вас, интернет јурисника.

Name

Ре

18.07.2018 16:58

Ако је наша земља Тањице зашто тапкамо тастатурама са пристојне удаљености.Каква културна баштина и оно што имамо у Србији већином смо запуштили . У глобалу само причамо ситне лажи и петпарачке приче, Ал ето ваљда си доживила своју неку катарзу када си храбро написала коментар користећи псеудоним , а онда се завукла у мишију рупу на Дедињу и причаш петпарачке приче

Name

куку нама са нама

18.07.2018 12:18

Јаке двије ствари сте се договорили...који си ти мамлаз од цовјека.РИЈЕСЕЊЕ ЦЕ БИТИ ТО,ДА ЦЕ СРБИЈА ПРИЗНАТИ КОСОВО.,А ЗАУЗВРАТ ЦЕ ТАЦИ ОБЕЦАТИ ДА ЋЕ АЛБАНЦИ У ПИСАЊУ КОРИСТИТИ ЦИРИЛИЦУ,ПОСТО ЈЕ ТО ВЈЕКОВИМА СРПСКА ЗЕМЉА,ХАХА

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ

18.07.2018 12:32

Хајмо и ми да тразимо дрзаву гдје год нас има.Хало Вуцицу и остали да сте имало разумни признали би Косово одмах али не ви слусате попове како да вам соле памет.Да сте као нормални људи признали Хрватску,БиХ и Црну Гору као и Косово сви би народи зивјели сада срецно и у благостању.Али не,ви се не мозете одреци фотеље и власти па оплели по народу.Угрозени тамо угрозени овамо.Па висе нас Срба има у Њемацкој него на Косову па сто ту не забијете нос.Додјите једном памети да будуце генерације зиве како треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

18.07.2018 13:27

Врло добар савјет си дао Вучићу да призна Косово,још ако успијеш насавјетоват Бошњачке лидере да признају Р.С као,независну и самосталну државу ти си геније

Name

КОМПРОМИС

18.07.2018 13:54

СРБИЈА ИМА МОЋ ЗА КОМПРОМИС ДОДИКА КОЈИ ЋЕ ВАМ СВИМА НАБАВИТИ БЕТОНСКЕ ЧИЗМЕ

Name

Јуик

19.07.2018 15:56

Ма из супљег у празно.. ником од њих није у интересу да се надје рјесење. Овако како јест пасе политицарима.

ОДГОВОРИТЕ