Вајда: Сумњао сам у Новака сваки дан!

"Нисам очекивао да ће освојити Вимблдон, а нисам веровао ни да може против Надала! Ово је највеће изненађење за све ове године колико сам са њим!", искрен је Словак.

Кошарка 18.07.2018 | 11:30
Вајда: Сумњао сам у Новака сваки дан!
Вајда се недавно поново прикључио Новаковом тиму, после неколико година паузе, и српски тенисер је одмах заиграо "као некада".

Неодстајали су Марјан и кондициони тренер Гебхарт Фил-Грич Новаку, и на приватном, а итекако на професионалном плану, и он је свестан да је са њима двојицом у тиму све много боље.

"Веома сам захвалан Марјану и Гричу што су ми се вратили. После годину дана паузе у раду са њима, они су оставили све што су радили у међувремену да би ми се вратили и помогли ми да будем где сам тренутно, што је веома лепо од њих. Много волим те момке", гласила је изјава Новака Ђоковића после освајања Вимблдона, када је и потврдио да ће са Аустријанцем и Словаком радити барем до краја године. 

Није се знало шта очекивати од Новака Ђоковића. Ствари су изгледале бледо после Индијан Велса и Мајамија, на шљаци је каква-таква добра игра дошла тек у Риму, а после испадања од Марка Чекината у четвртфиналу Ролан Гароса јавност је остала подељена.

"Откад смо почели поново да радимо заједно, сваки дан сам сумњао у њега. Нисам могао да се вратим у прошлост и довучем тог Новака у садашњост, већ да 'направим' новог. Био сам критичан, негативан, а ја нисам таква особа. За мене је ово што се десило стварно непојмљиво", изјавио је Марјан Вајда.

Марјан Вајда је, сада је сасвим јасно, човек који од Новака Ђоковића уме да направи победника. Видело се то најбоље у периоду када га није било, када је Србин променио тренерски тим. Без симпатичног Словака поред себе, наш ас је, чини се просечан.

Мирноћа, али пре свега позитива којом исијава Марјан Вајда помажу Нолету да се мане црних или предубоких мисли. Он најбоље зна како да опусти и насмеје Београђанина, али и како да му побољша тренинге.

"Па, добро, има ту истине. Ја му доносим рутини и мир, позитиву и самопоуздање. То му видим у очима. Када смо се растали, није ми било уопште тешко, Баш обрнуто јер ја волим да је све лагано, да нема буке, гужве. Уживао сам у кући и породици, добро сам се одморио. То је био његов избор и ја сам време искористио најбоље што умем. Очекивао сам да ће са Агасијем и целим новим тимом успети да се врати. Можда је донео неке лоше одлуке, али није имао лоше намере.", рекао је Словак за спорт360.

Иако је један од оних који Новака знају до детаља, јер је са њим већ више од деценије у којој су прошли све што једног тенисера може да задеси, од успеха, до повреда и назад, мало је рећи да је био изненађен титулом на Вимблдону.

"Нисам очекивао да ће освојити Вимблдон! Ово је највеће изненађење за све ове године колико сам са њим. Све ове године тренирања очекивао сам да буде број 1, да осваја грен слемове, али ово је било потпуно неочекивано. Сумњао сам у његов повратак сваки дан од како поново тренирамо. Знао сам да заправо нема повратка, него да морамо да изродимо новог Новака. Много сам размишљао, био сам критичан, негативан, што ја никако нисам. Али оно што нам се догодило на Вимблдону, још не могу појмити!", покушао је да објаснио своје емоције Вајда којег је Новак посебно одушевио ставом и размишљањем у полуфиналу против Рафела Надала, "Нисам веровао током полуфинала да може да победи Надала, јер је Рафа много бољи био ментално, а и освојио је Ролан Гарос. Али се баш на менталном плану нешто невероватно догодило у петом сету. Невероватно је, невероватно како се нашао када је био под великим притиском. Дуго није имао искуство играња против ривала какав је Надал  и ни сам не знам како је нашао игру. Ишао је на сваку лопту, имао је више храбрости и онда је све било једноставније."

Вајда наравно зна где је то "стари Новак" учинио искорак ка "новом Новаку" и шта је то сада боље у његовој игри:

"Доста му је помогло то што је дошао до финала Квинса, добио је мало на самопоуздању, али је ипак све време сумњао какав ће бити на Вимблдону. Мислим да је највећи напредак у Лондону показао у сервису и ретерну. Путање приликом сервиса су му биле фантастичне, али је још више напредовао у реакцији на сервис противника, с чиме је имао највише проблема на Ролан Гаросу и осталим турнирима, али га је нашао."

Ђоковић је морао да мало измени сервис због, већ свима познатог, проблема са лактом. Променио је чак и неке спецификације на свом рекету, а сервис му се на крају показао као најјаче оружје у кризним тренуцима током Вимблдона. Када се све завршило, статистика каже да је освајао чак 80 одсто поена на први сервис, а брејк претрпео само 11 пута у 115 сервис гемова.

"Фантастично је како се носио са притиском, стварно фантастично. Дуго није имао сусрет са противницима реномеа Надала. Не знам како је успех, али једноствано је нашао начин да верује у себе и да све то изгледа једноставно. Контролисао је своју игру и једноставно, догодило се то што се догодило", изјавио је изненађени Вајда.

Вајда остаје скроман, не желећи да преузме све заслуге за Новаков повратак у сам тениски 'крем'. Ипак, чињеница је да Ђоковић није онај тенисер који може да буде када словачки стручњак није крај њега.

"Уф, не знам све то. Са мном има неку рутину, доносим му смиреност, позитивност и веру у то што ради. То видим у његовим очима", додао је бивши тенисер.

Вајда је ту, Грич је ту, од старе екипе фали само Миљан Амановић.

"Српско-словачка кооперација" се наставља најмање до краја ове сезоне, како је најавио Новак, те треба очекивати берићетан крај године. Да подсетимо, Новак не брани у 2018. више нити један АТП поен, а тренутно је 10. на светској листи. Све се чини да ћемо коначно, након две године имати занимљиво тениско лето и јесен.

Извор: моззартспорт/Б92

Фото: Ацтион ИМАГЕС

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Дјунта бл

18.07.2018 09:45

Па све горе речено + чавоглаве и ето шампиона...

ОДГОВОРИТЕ