Напад на Вучића: Нема одговорних

Три године од напада и покушаја атентата на тадашњег премијера, а сада предсједника Србије Александра Вучића у Поточарима код Сребренице, још нико није одговарао.

Босна и Херцеговина 16.07.2018 | 12:48
Напад на Вучића: Нема одговорних
Као и многи случајеви у БиХ, и предмет “Вучић” завршио је нерасвијетљен у некој “фиоци” код истражних и правосудних органа БиХ.

У заједничким институцијама, али и безбједносним и правосудним органима БиХ више нико не помиње то питање, а камоли да се саопшти јавности ко је и према чијем налогу покушао да изврши атентат на премијера сусједне земље који је дошао на комеморацију у Поточаре са искреном намјером да ода почаст невино страдалим жртвама.

Још нико није оптужен, нико није процесуиран, нико од оних који су били задужени за безбједност скупа и личности није смијењен нити поднио оставку.

Иницијатива за смјену директора Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ Мирсада Вилића је одбачена.

Вилић је 1. јула те 2015. године посјетио Сребреницу и разговарао са тадашњим начелником општине и предсједником Организационог одбора за одржавање комеморације 11. јула у Поточарима Ћамилом Дураковићем о организовању и безбједносним процјенама везаним за тај скуп.

Дураковић је након тог састанка изјавио новинарима да га је као предсједника Организационог одбора директор Вилић обавијестио да се стање безбједности стално прати и да је добро, да нема ништа што би могло изазвати пометњу и да га то чини срећним и задовољним.

Вилић, поштујући правила службе, тада није дао изјаву новинарима, али је потврдио да је Дураковић рекао све што је важно и да се слаже са његовом изјавом.

Вилић је и даље на мјесту директора Дирекције за координацију полицијских тијела од које се очекивало да прикупи доказе и идентификује нападаче на Вучића.

Међутим, намеће се још једно питање у вези са припремом и организовањем комеморације у Поточарима те 2015. године.

Наиме, непосредно пред одржавање комеморације изнад гробних мјеста у горњем дијелу Меморијалног центра изграђена је бетонска трибина и многи су се чудили, а чланови неких бошњачких удружења су изражавали протесте, питајући што ће трибине у гробљу и констатујући да то није игралиште.

Објашњење је дато да је трибина изграђена за смјештај страних државника и дипломата из неисламског свијета који долазе на комеморације, а не учествују у вјерском обреду у објекту “мусала”.

Након полагања цвијећа на централно спомен-обиљежје на комеморацији те 2015. године неколико делегација из западних земља кренуло је према тој трибини, а када се према њој упутио Вучић дошло је до напада каменицама, бусењем и груменовима земље са ископаних рака, упаљачима, флашама и другим предметима уз псовке, општу галаму и повике “убиј четника”.

Предмети су летјели са свих страна из окупљене масе.

Након те године немуслиманске делегације послије полагања цвијећа напуштају Меморијални центар и нико са трибине не посматра вјерски обред и укоп посмртних остатака.

Да ли је 2015. године та трибина изграђена случајно и са искреном намјером или је у питању било нешто друго? Можда ће једног дана правосуђе БиХ дати одговор!

Извор: СрпскаИнфо

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

НН

16.07.2018 10:52

Неко добија отказе и добија пријаве у Србији, засто ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фик

16.07.2018 10:53

Сарајево треба питат за то они знају које напао које организово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.07.2018 14:21

Срби су за све криви, муслимани за вријеме рата убијали своје цивиле па то приписали Србима, наравно уз одобрење "демократског запада". По њиховим писањима покојни Гадафи је сам себе силовао!

Name

За ре

16.07.2018 15:45

Образ треба имат образ

Name

Нострадамус

17.07.2018 04:47

Треба питати и онога сто је Вуцица назвао политицки абортус. Све се ради по договору.

Name

јефтина прица

16.07.2018 10:55

...а ста је с оним суспендираним припадницима Србијанске СДБ који су "пропјевали" о том слуцају и суспендовани са посла....цак се оптузнице подигле против њих због "велеиздаје"....???? Све је то у БГ намјестено...сад продају маглу како је АВ херојски презивио атентат..... Биједно....да биједније не мозе бити

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.07.2018 11:20

Стока немозе бити него Стока све они планирају унапред а онда се праве паметни....

Name

ДА

16.07.2018 14:58

Да, то је "Дрзавна тајна" Србије.

Name

Роки

16.07.2018 11:01

Па јуче је био са бабом , како то Баја није средио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре роки

16.07.2018 13:34

Зна мектиц глупане сто он не ријеси

Name

СРБИН

16.07.2018 11:02

Напад на Вуцица је организовала србијанска тајна слузба јер су снимљени приликом тзв напада.То и птице на грани знају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре србин

16.07.2018 13:35

Којиси ти глупан

Name

Фик

16.07.2018 11:15

Досао цовјек одат поцаст зртвама на дзаназу извинит се покорит.Тако га доцекат цовјек муслиман то дозивљава ка несто страсно јел то на дзенази урадит је несто нај горе.Ко разумје то је доказ слика мрзње која долази из Сарајева.

ОДГОВОРИТЕ
Name

децко

16.07.2018 11:17

Балкан це изјести сам себе својом мрзњом! Да је остала барем конфедерална Југославија као сто је данас заједница еуропских дрзава, мозда би некоме несто и знацили, овако нас разнесосе по путу свијетски вукови!

ОДГОВОРИТЕ
Name

еxит

16.07.2018 11:17

Бивши припадници Одјељења за опсервацију и документовање (ООД) МУП-а Србије Милан Думановић и Младен Трбовић поднијели су кривичну пријаву против врха полиције због злоупотребе службеног положаја и трговине утјецајем. Као непосредан повод навели су нелегални боравак припадника тог одјељења на комеморацији жртвама сребреничког геноцида 2015. године у Поточарима. Извор Србијански медији. Свемогуци Вуциц је у стању све да уради како би био нови Карадјордје.Нек се мани интрига и завјера и уз медјусобно постовање рјесавати проблеме.Запетљао се ко пиле у куцину.Данас у вријеме кад се ниста не мозе сакрити он би да прода ову прицу.Незаконским и нелегалним радњама терети агенте БИА-е.Ослободити те људе сваке одговорности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

16.07.2018 11:24

Никада се овај догађај неће наћи пред правосудним институцијама, јер се од самог догађаја на свим странама заузео прећутан политички став да се ''не таласа'', јер би се на тај начин нарушила већина на нивоу беиха. Ево још једном по козна који пут, поменућу, да је све почело дан уочи комеморације, када је високи официр из Дирекције за координацију полицијских тијела, чина самостални инспектор, бошњак, члан штаба обезбјеђења скупа, задужен за дио гдје је била свечана ложа, без нарочитог повода и необјашњиво, пуцао из службеног пиштоља у правцу ВИП ложе, како би испробао пробојност заштите, како је сам изјавио. Овај догађај је окарактерисан као изазивање опште опасности, и истрагу је наложило Тужилаштво Републике Српске. Након напада на господина Вучића и завршетком вашара на којем се продавало печење, ћевапи, кинески текстил, алкохолна и безалкохолна пића, у ДКТП је дошла екипа инспектора из МУП-а РС, како би по налогу тужилаштва испитала ''пуцача'', али то нису обавили јер нису добили одобрење од директора дирекције. Након више сатне изложености бламажи и понижењу, инспектори су напустили дирекцију без обављеног посла. По логици и како је то Законом о полицијским службеницима БиХ регулисано, ''пуцач'' је требао бити предмет истраге одјењења за професионалне стандарде, али ни то није урађено. Свима је и до тада било јасно да ''пуцач'' ужива политичку заштиту његових ментора из СДА. Да неко не дозвољава да се цијели случај око Поточара ријеши, јасно је било и послије, првобитне еуфорије министара безбједности, да се директор дирекције смијени, која је нагло спласнула и директор дирекције је престао бити тема министрових иступа у медијима. Тзв. ''српска компонента'' у дирекцији је све вријеме ћутала, гледајући своја посла, и пазећи да, ако би не дао Бог нешто погрешно изјавили, да не изгубе личне и материјалне привилегије које су уживали( неограничено кориштење сл. возила у приватне сврхе, одласци у радно вријеме на рад по факултетима итд). Има овога још, али нема довољно мјеста........

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сенад

16.07.2018 12:21

Никад та истрага неће бити одрађена јер би истина била болна за АВ. Ето баш њега су напали а толико је политичара из Србије долазило из Србије. И баш су га "напали" баш на мјесту гдје је могао проћи кроз масу и доћи до свог аута које је једино било паркирано горе на брду или је можда чекало да га "нападну" па да херој "једва извуче живу главу". Не могу да вјерујем да неко може било шта вјерује Вучићу. Он далеко највећи лажов и диктатор на Балкану. Милошевић и Додик нису му ни до чланака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре сенад

16.07.2018 13:07

Шта очекивати од некога ко има само своју истину и та његова истина је само истина и ништа више. Ако ти је лакше сенаде, ево ја ћу те подржати у твојој ''истини'' јер сам на снимку догађаја видио како Александар Вучић узима камен и сам себе покушава ударити у главу, а у томе га спречавају два храбра полицајца из ДКПТ. Највјероватније је ''истина'' и само твоја истина да су те године а и ове, из Србије убачене групе које су, ради скрнављења мјеста и догађаја, пекли јагњетину, продавали на тезгама алкохолна и безалохолна пића, кинески текстил, гаће и чарапа, кувани кукуруз и све остало што доноси новац.То нису могли радити муслимани, јер су у дубокој жалости. Јадно да јадније не може бити....

Name

Кики

16.07.2018 14:35

Ја сам за то да се све набројано и даље продаје и то без обзира ко то продаје да ли србин ил босњак. Био сам ја на покопима људи гдје се касније једе и пије ракија а онда се мало и запјева..па ста онда??? Сто се тице овог глумца ..Вуцица, захваљујуци његовој прослости и свим изјавама које је давао ..колико је какао требао би мало висе добити а не празну пет фласу у главу. За неког је он господин а за неког смрад.

Name

ре кики

16.07.2018 15:54

Очито ти је познавање обичаја слаба страна па овако безочно лажеш. Ако си био на, на неким ''покопима'' гдје се пјевало, можда је то обичај у селу гдје си рођен или гдје живиш. А то што се након укопа покојника, код православаца, за покој душе умрлог, попије часица ракије и узме нешто од спремљене хране, је православни обичај и није за напијање и наједање, како ти мислиш том главом пуном мржње и очаја у којем се налазиш.

Name

Кики

16.07.2018 17:52

Није то мрзња него истина...по која цасица ракије и онда јос по која..сви смо сигурно то дозивјели. Не знам ста је теби ту спорно??

Name

ре кики

17.07.2018 08:19

Наведи тачно гдје се то десило или престани лагати.

Name

БЛ Антифа

16.07.2018 13:05

Напад! На кога? Смијешно! Фолирант џиберски!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарио

16.07.2018 14:08

Напад је исценирао сам Вуциц са оним центрима који га дрзе на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

у..дарио Се У Главу

16.07.2018 14:39

Хипер паметан је тај ударени дарио

Name

Дарио

17.07.2018 07:33

Јави се да ти показем ста памет знаци,знас да си глуп а онда би тек сватио да си глуп ко ноц.

Name

Рус

16.07.2018 14:16

Катастрофа

ОДГОВОРИТЕ
Name

јука

16.07.2018 16:16

Питајете специјалце србије коју су досли крисом у цивиликама

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈОВАН

16.07.2018 16:26

ОДГОВОРНИ СУ ОНИ СТО СЕ ЗАТАСКАВА СУДзЕЊЕ У СРБИЈИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

16.07.2018 18:47

Посто АВ глуми супермена у многим сценама па и овдје је то монтирано..Инаце да му је стало до свог рејтинга никад неби проговорио ни са ким из БиХ док се то не ријеши..Провидан АВ као његове наоцале

ОДГОВОРИТЕ
Name

логично

16.07.2018 21:46

Нема одговорних јер су послати из Србије.... инцидент је изпланиран од обавјештајаца из Србије... тачка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон

17.07.2018 05:52

Знао је Вучко да му се ту ништа неће догодити, све је било унапријед договорено. Организатори су и прије тог догађаја били познати фашистичкој "црној руци".

ОДГОВОРИТЕ