Хрватска јавност: Ви сте наши шампиони!

Бројни хрватски медији и навијачи широм те земље жале због пораза у финалу Светског првенства од Француске, али су своје репрезентативце прогласили херојима.

Фудбал 16.07.2018 | 17:15
Хрватска јавност: Ви сте наши шампиони!
Хрватска је у финалу Светског првенства у Москви изгубила од Француске са 2:4, а то је и поред пораза највећи успех у историји хрватског фудбала.

Портал Индекс навео је да је репрезентација направила јединствен подвиг у фудбалској историји.

"Невероватно. Нестварно. Чудесно. Хрватска је против Француске играла за титулу првака света. У фудбалу! Нисмо успели. Погба, Гризман и нови Пеле, чудесни Килијан Мбапе нису имали милости. Пробудили су нас. Упалили су светло и натерали нас да прекинемо да живимо у бајци", наводи се у извештају тог портала.

Индекс подсећа да је државни тим једва изборио пласман на Светско првенство, да су се њени поједини играчи у последњих неколико месеци "вуцарали по судовима оптерећени озбиљним судским процесима", али да је екипа играла финале Светског првенства. 

"Нико никад на светским првенствима није три утакмице у низу играо продужетке. Од тога два пута и пенале. Ова екипа Хрватске постала је инспирација многима. Људи воле бајке, а овакве не може исписати ништа осим спорта. Људи воле овакве приче јер воле када мали побеђују велике. Много је лакше идентификовати се са Давидом него идеализовати Голијата. Француска је првак света. Свака им част. Заслужили су. Лука Модрић је најбољи играч на свету. Свака му част. Заслужио је", навео је Индекс.

Хрватска телевизија емитовала је прилоге из бројних градова, Загреба, Осијека, Ријеке, Задра и Пуле, где се са великим узбуђењем гледало финале. 

Хина је пренела да "никада у Ријеци ниједна изгубљена утакмица није прихваћена на овај начин, са поносом и песмом". 

"По истеку последњег минута финала, део навијача разочаран се упутио кућама, али је већина остала у граду. Дуготрајним аплаузом поздравили су доделу Златне лопте хрватском капитену Луки Модрићу и сребрних медаља репрезентативцима Хрватске, па је уследио наставак славља", наводи Хрватска информативна агенција.

"Краткотрајну тугу након пораза Хрватске у финалу од Француске, у сплитској фан зони Ђардин, заменили су аплауз и песме којима су окупљени поздравили сребрни успех хрватске репрезентације, док су локални медији поручили - 'ватрени' су за нас прваци света", навео је извештач Хине из Сплита. 

Локални електронски медији су у првим вестима истицали да су "мало тужни" због пораза, али и срећни због фантастичног успеха, пласмана у финале Светског првенства. 

"Бајка 'ватрених' на овом такмичењу је завршена, поносни смо на њих и они су за нас прваци", истицали су презентери локалних медија у Сплиту.

У центру Загреба током славља није било ниједног инцидента. На Тргу бана Јелачића и околним улицама финалну утакмицу између Хрватске и Француске, пратило је према процени полиције, више од 35.000 навијача, у Пули их је било око 10.000. 

Велико славље очекује се и данас, када се репрезентација врати у Загреб, где ће јој бити приређен дочек

Извор: Б92

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Сребрени

16.07.2018 20:01

Сампион

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јесу

18.07.2018 05:52

Другог мјеста на СП у Русији !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сампион

18.07.2018 05:58

је златни као Француска ! Јел постоји сребрени САМПИОН ???

ОДГОВОРИТЕ