Квоте ЕУ гасе радна мјеста?

Увођење квота од стране ЕУ на челик и алуминијум значајно ће уздрмати БиХ, а већ сада је извјесно да би, уколико те мјере остану на снази, хиљаде радника могле остати без посла.

Босна и Херцеговина 16.07.2018 | 07:21
Квоте ЕУ гасе радна мјеста?
Ових дана званичници БиХ покушаће у Европској унији да издејствују изузимање БиХ из тих квота, али добро упућени у цијели процес кажу да је то мало вјероватно, иако је европска одлука супротна Споразуму о стабилизацији и придруживању.

"Моје мишљење је да нећемо бити изузети. Суштина је у томе да у игри великих страдају мали и то је цијела прича. Сукоб Америке и Европе због челика и алуминијума прелио се на нас и ми ћемо испаштати", рекао је Немања Васић, предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ.

Иначе, највећи произвођач челика у БиХ је компанија "АрцелорМиттал", а своје производе тренутно највише извози у Румунију, Бугарску, Мађарску, Аустрију, Словенију и Хрватску. Из ове компаније већ су најавили, уколико квоте буду важиле и за БиХ, да ће изгубити преко 30 одсто продаје готових производа од челика.

"Ово је један од најгорих облика глобалне квоте, гдје се увоз у ЕУ из БиХ сматра једнаким као за било коју другу државу у свијету. С обзиром на то да смо ми мала јединица, глобална квота се врло брзо може попунити и то може озбиљно наштетити пословној одрживости 'АрцелорМиттала' Зеница и 'АрцелорМиттала' Приједор", рекли су у овој компанији.

Међутим, управо ова компанија могла би бити разлог због којег нам Европа врло вјероватно "неће прогледати кроз прсте" и то из разлога што се ради о мултинационалној компанији која челиком тргује у цијелом свијету.

Због увођења квота на челик и алуминијум, крајем прошле седмице одржан је и састанак у Министарству спољне трговине и економских односа БиХ, одакле је затражено да се што хитније реагује. Према одређеним процјенама, због увођења квота од ЕУ у овом сектору у БиХ могло би бити угрожено око 10.000 радних мјеста.

"Имајући у виду да су најављене мјере проблематичне и са становишта Споразума о стабилизацији и придруживању, а којим су се и ЕУ и БиХ обавезале да поштују правила слободног тржишта, о ставовима БиХ биће обавијештени Европска комисија и надлежни Директорат трговине ЕУ", рекао је недавно Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа.

Из овог министарства најављено је да ће Шаровић у наредним данима обавити консултације са надлежним институцијама земаља региона, које ће се, такође, наћи на удару најављених мјера, а све са циљем да се пронађе најбоље рјешење за привреду.    

Подсјећања ради, прошлог мјесеца Доналд Трамп, предсједник САД, објавио је да ће од 1. јуна увести царине од 25 одсто на увоз челика и 10 одсто на алуминијум из ЕУ како би заштитио домаће произвођаче. Након тога Брисел је узвратио реципрочним мјерама, а покренут је и спор пред Свјетском трговинском организацијом.

Извор: НН

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ВРС

16.07.2018 06:38

Знаци пада и зељезница стета

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

16.07.2018 08:58

Треба увести високе царине на сву робу произведену у ЕУ, неће то њих погодити, наравно, ал ће наши произвођачи мало прогледати на очи.

ОДГОВОРИТЕ