Искривљена шума, природни феномен

Дубоко у шуми западне Помераније у Пољској, цијели један дио шуме сачињава дрвеће које је искривљено под оштрим угловима близу земље, формирајући чудан феномен познат као - Искривљена шума.

Занимљивости 14.07.2018 | 11:11
Искривљена шума, природни феномен
Зашто се ово дрвеће овако савија нико са сигурношћу не може да тврди.

Поједини су поставили теорију да су оштри временски услови проузроковали овакво савијање дрвећа, док други тврде да је разлог људска индустрија.

Фотограф Килијан Шунбергер је подијелио неколико својих фотографија шуме, као и њеног окружења.

Према његовим сазнањима и неким старим записима, дрвеће је посађено 1930. године. Током тог времена, и кроз Други свјетски рат, Нијемци су контролисали то подручје. До данашњег дана постоје гласине да је нека врста људске методе или технике кориштена како би проузроковала чудан облик дрвећа иако није јасно којој би сврси то служило.

Још нема финалног објашњења, рекао је Шунбергер. Једна теорија јесте и да је дрвеће могло бити посађено баш да би то искривљено дрво помогло у конструкцији бродова, столица за љуљање и санки. Али, други су спекулисали да је рат имао велики утицај на пејзаж.

"Неки спомињу и трагове рата који су оставили свој печат, јер је било толико много борбе на овом подручју", рекао је Шунбергер.

Чудније теорије говоре о вјештичарењу и пољима енергије, али финални одговор за овај феномен не постоји.

Шунбергер је посјетио Искривљену шуму први пут прије неколико година. Када се вратио ове године како би је фотографисао, посрећило му се с временским условима, односно шума је била препуна магле. Како би направио сјајне фотографије, прешао је 450 миља од свог дома у Њемачкој до Пољске.

Шунбергеров посао је да путује Европом и документује разне пејзаже. Током прошлих 12 мјесеци, прешао је више од 40.000 миља само у Њемачкој.

"Видио сам много чудних шума по Европи", рекао је Шунбергер, "али ова забит Пољске је јединствена".

(Агенције) 

Коментари / 0

Оставите коментар