Бх.матемаричари окићени медаљама

На 59. Међународној математичкој олимпијади (ИМО), која је одржана у Румунији, четворо младих такмичара из БиХ кући носе бронзане медаље, док су два бх. такмичара освојила похвале.

Босна и Херцеговина 14.07.2018 | 09:24
Бх.матемаричари окићени медаљама
На такмичењу које се одржавало од 3. јула објављени су резултати и од шест врсних математичара Тијана Бабић, Амар Курић, Дејан Станковић и Борис Велашевић освојили су бронзану медаљу, док су  Аднан Шабановић и Дамјан Станковић добили похвале.

Живомир Бабић, отац Тијане Бабић, младе математичарке и шахисткиње из Бањалуке, која на такмичења иде од седмог разреда основне школе, потврдио је за "Независне" да  иако није завршена церемонија додјела награда, Тијана и још тројица такмичара из БиХ освојили су бронзу, док су двојица младића из тима БиХ освојили похвале.

"Ово је Тијанино треће такмичење на Међународној математичкој олимпијади. Раније је освојила бронзану медаљу и једну похвалу. БиХ је ове године имала шест такмичара и добили су четири бронзе, иако то званично није завршено јер је остала та церемонија додјеле признања, али то ће вјероватно бити за викенд", каже Бабић.

Истиче да се његова кћерка Тијана, која је иначе врстан математичар и годинама се такмичи у рјешавању најтежих математичких изазова, овај пут није толико спремала.

"Будући да је завршила четврту годину и ово љето уписала Математички факултет у Београду, није имала времена да се много спрема, а и већ се мало и заситила такмичења. Ипак, врло сам задовољан како се показала", испричао је отац.

Дејан и Дамјан Станковић похађају Средњошколски центар Фоча, а Веселин Радовић, директор ове образовне установе, рекао је за "Независне" да је Дејан освојио бронзу, док је ученик трећег разреда Дамјан Станковић освојио свечану похвалу.

"Они су радили самостално и са нашим наставницима који их спремају, али дјечаци се  самостално такмиче. То су иначе наши дивни и вриједни дјечаци и поносни смо на њих", каже Веселиновић.

Бх. такмичари интензивно су се припремали  у Сарајеву и Бањалуци, а њихови предавачи су  бивши такмичари - олимпијци из БиХ који су сада асистенти и доценти на факултетима.

Подсјећамо, у Сарајеву је 21. и 22. априла на Природно-математичком факултету одржано 19. државно такмичење из математике ученика средњих школа у БиХ и изабрана је екипа од шест ученика који су постигли најбољи успјех.

На прошлогодишњој 58. ИМО 2017. године у Бразилу БиХ је такође освојила четири бронзане медаље (Златко Салко Лагумџија, Адиса Болић, Амар Курић, Емир Мркоња) и двије похвале (Тијана Бабић и Азур Ђонлагић).

У периоду 1993 - 2017. године БиХ је освојила укупно 47 медаља, и то шест сребрених, 41 бронзану и 50 похвала на интернационалним математичким олимпијадама.

(Независне новине) 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ја

14.07.2018 13:56

Свака част дјецо!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

18.07.2018 19:50

За овакву вијест нејма коментара,за оне вијести које нам упрпаставају зивот има стотињак

ОДГОВОРИТЕ