Калинићев апел: Евролига по моделу НБА!

Да буде лига играча, не клубова, тренера, менаџера. . . ! Српски репрезентативац уверен да позитивни напредак може да се оствари.

Кошарка 16.07.2018 | 18:30
Калинићев апел: Евролига по моделу НБА!
Био је један од иницијатора идеје да се организује Синдикат професионалних играча с ове стране Атлантика, сада се Никола Калинић залаже за то да се оде корак даље и Евролига претвори у такмичење где су једино најважнији - играчи. Заправо, да елитно клупско такмичење постане оно што би у својој бити и требало да буде.

Српски репрезентативац дане одмора проводи на грчком острву Сирос где бројне звезде европске кошарке промовишу треће издање турнира ЛГ АегеанБалл Фестивал, где је за тамошње медије говорио о наредној сезони у Фенеру, новоформираној Унији играча, али и жељи да се неке ствари у континенталној кошарци промене.

Пре свега, открио је да се спрема да и сам организује кошаркашки камп, по угледу на своје репрезентативне саиграче Милоша Теодосића и Богдана Богдановића.

„Овакви турнири су увек добра ствар за све. Планирам да организујем нешто слично. Можда не баш турнир, али више камп варијанту. Једноставно, желим да дам свој допринос друштву. Многи су то урадили пре мене, од Теа до Богдана и то је врло лепа ствар коју желим и сам да испробам“.

Фенербахче је ових дана остао без двојице јако важних играча – Бред Ванамејкер је отишао у Бостон, док је Џејмс Нанали пред потписом у Хјустону. Такође је прекинута сарадња и са Џејсоном Томпсоном. Ипак, Калинић верује да ће се Фенербахче изборити с таквим губицима.

„Истина, изгубили смо неколико играча који су били годинама ту с нама. Они су пре свега одлични људи и играчи, али већ су неки нови људи почели да пристижу. Верујем да ће све бити у реду. Прошле сезоне нас је једна победа делила од одбране европског трона. Одиграли смо је лоше, Реал је био одличан и још једном честитам на успеху. Опет, верујем у јачи тим наредне сезоне. Управа и Жељко Обрадовић су већ кренули на посао“.

Велико појачање стигло је у свлачионицу турског шампиона у лику Жофрија Ловерња. Сада се траже плејмејкер и (бар један) квалитетан шутер.

„Ловерњ је већ ту, остали ће доћи, тако да ћемо бити јаки и наредне сезоне. Не бринем. Играћемо поново за све трофеје, желимо опет ту Евролигу“.

Калинић је изразио велико жаљење због смрти трагично настрадалог кошаркаша Химкија Тајлера Ханиката и упутио саучешће породици и пријатељима.

После случаја некадашњег играча Химкија, појавила се још јача тенденција да се организује одељење психолошке подршке играчима, на чему ће радити и Унија кошаркаша.

„Јако је важно што смо формирали Унију играча при Евролиги. Мој саиграч Ђиђи Датоме је потпредседник. Надамо се да ће европска кошарка отићи на следећи ниво. Као у НБА, да постане лига играча, не лига тимова, тренера или менаџера. Играчи су ти који се такмиче и они би требало да буду на првом месту“.

Извор: моззартспорт

Фото: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар