Трамп изнио ултиматум НАТО

Амерички предсједник Доналд Трамп изнио је савезницима у НАТО на састанку иза затворених врата да владе држава чланица Алијансе морају да повећају давања на одбрану на два одсто БДП до јануара наредне године или ће САД кренути својим путем, сазнаје Ројтерс из два извора за које наводи да су упознати са детаљима тих разговора.

Свијет 12.07.2018 | 14:59
Трамп изнио ултиматум НАТО

Наводи се да је ултиматум изнијет на сесији одржаној у оквиру самита НАТО.

"Он је казао да они морају да повећају давања до јануара 2019. или ће Сједињене Државе тим путем кренути саме", рекао је један од извора.

Оба извора су навела да Трамп "ипак није директно пријетио да ће се формално повући из НАТО".

Трамп је по окончању дводневног самита НАТО у Бриселу изјавио да је "веома стабилни геније" и прогласио сопствену побједу на самиту.

"Веома сам дослиједан, ја сам веома стабилни геније", поручио је Трамп.

Ројтерс наводи да је амерички предсједник проглашење побједе образложио тиме да су савезници у НАТО значајно повећали посвећеност давањима за одбрану након што је он тирадом над европским лидерима испровоцирао одржавање ванредне сесије у оквиру самита.

"Рекао сам људима да бих био веома незадовољан уколико се они не би држали обавеза. Ставио сам им до знања да сам веома незадовољан. Све се на крају склопило. Било је незгодно неко кратко вријеме", казао је Трамп.

(Агенције) 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Пато Накт

12.07.2018 14:16

Ако хоцес у Нато, плати бато.

ОДГОВОРИТЕ