Хрватска је у финалу Свјетског првенства!

Фудбалери Хрватске направили су незамислив успех и пласирали се у финале Светског првенства у Русији, победом над Енглеском са 2:1 после продужетака.  Хрватска бајка траје - финале! Енглези су почели боље, али су Перишић и Манџукић још једном доказали да се њихов тим не предаје. Хрватска у недељу игра против Француске за титулу шампиона света.  Неуништива Хрватска је у финалу Мундијала!!! Манџукић не прашта, Енгелска се распала. . . ! Опет преокрет, опет продужеци, само што овога пута нису били потребни пенали.

Фудбал 11.07.2018 | 22:50
Хрватска је у финалу Свјетског првенства!
Репрезентација Хрватске исписала је историју у Москви.

На стадиону "Лужњики" она је и трећи пут на Мундијалу одиграла меч од 120 минута, надиграла ривала и први пут ушла у меч за титулу шампиона Светског првенства.

ХРВАТСКА - ЕНГЛЕСКА 2:1!

Хрвати су направили највећи успех у историји и први пут дошли у борбу за највећи трофеј у свету фудбала, а то су учинили после преокрета јер су губили од ране фазе утакмице. 

Стрелац победоносног гола био је Марио Манџукић у 109. минуту и на тај начин је спречио да трећи узастопни сусрет одлучују пеналима. 

’Ватрени’ су тако надмашили резултат генерације из 1998. и у недељу од 17 часова по средњеевропском времену ће се на истом месту, на стадиону ’Лужњики’, са Француском борити за "Богињу". 

Дан раније, од 16 часова, у утешном дуелу за треће место играће Белгија и Енглеска које су већ одмериле снаге у групној фази.

Дуел у Москви имао је префикс "историјски" из више разлога, а почео је онако како се сваки навијач Енглеске могао да замисли – феномелним поготком Кирана Трипијеа у петом минуту. 

Минут раније Де Али се сјајно заградио на неких 17-18 метара од гола Хрватске, Лука Модрић га је неопрезно оборио, а крилни играч Тотенхема савршено извео слободан ударац и донео рано вођство ’Гордом Албиону’. 

Примљени погодак доста је утицао на ’Ватрене’ који нису могли да се повежу на старту (прво додавање Модрића ка Ивану Ракитићу било у 9. минуту), па је мало фалило да Енглези дуплирају предност, поново из прекида. 

Хари Мегвајер је два пута био највиши у скоку након корнера, није имао среће, после чега су се играчи Златка Далића некако ослободили притиска. Тек после пола сата игре створили су добре шансе – прво је Џордан Пикфорд зауставио ударац Анта Ребића, да би Ешли Јанг клизећим стартом испред истог играча спасао свој тим примљеног гола.

До краја полувремена је и Џеси Лингард пропустио да затресе мрежу Данијела Субашића из добре ситуације, док се Домагој Вида суочавао са звиждуцима сваки пут када прими лопту. Последњу добру прилику пред голом ривала имао је Ракитић, па су на одмор задовољнији отишли играчи Гарета Саутгејта. 

Други део игре почео је у лаганом ритму и, осим оштрих фаулова на обе стране, добрих 15 минута нисмо видели ништа од фудбала. Енглези су покушавали центаршутевима са бокова, Дејан Ловрен је добро интервенисао, а када се чинило да ће момци у белој опреми да додатну умртве игру, Хрвати су се подигли. 

После мирног периода Хрватска је успела да дође до изједначења готово ни из чега, а све после њиховог убацивања са десне стране. Шиме Врсаљко је послао висок центаршут на другу стативу, Кајл Вокер није био довољно експлозиван, па је Иван Перишић испред њега акробатски захватио лопту и послао је у мрежу за 1:1. 

Само неколико минута касније исти играч могао је да донесе потпуни преокрет, није имао среће јер је погодио стативу, а од тог тренутка је кренула офанзива ’Коцкастих’. 

Њу је прекинуо Лингард новим промашајем из добре ситуације, да би Перишић и Ракитић пропустили да донесу велико славље Хрватској, па се отишло у продужетке.

Ближи голу на старту били су Енглези, када је Врсаљко са линије скинуо шут Џона Стоунса, да би Пикфорд ко зна којом одличном интервенцијом онемогућио Манџукића да првих 15 минута затвори поготком. 

У другом продужетку тренери су покушали изменама, али је нападач Јувентуса успео да учини у 109. минуту оно што није неколико тренутака раније. 

И опет није слутило да ће се затрести мрежа Енглеске, али је лоше реаговала одбрана. Нису добро избацили лопту, Перишић је уз доста среће проследио до Манџукића иза одбране, а он са неких шест-седам метара матирао Пикфорда – 2:1! 

Тада су Енглези морали да крену у напад, али до краја продужетка нису били ни близу да угрозе Субашића. Чак су Хрвати били ближи да дођу до још једног гола, нису успели, али су сачували вођство и после последњег звиждука судије Чакира, почело је велико славље наших западних суседа. 

Са друге стране, фудбал се још не враћа кући, како су многи Енглези маштали, али ће покушати да се против Белгије опросте победом од Русије.

Головима Ивана Перишића и Марија Манџукића, изабраници Златка Далића изборили су пласман у недељно финале, у којем ће на истом месту играти против Француске.

Према виђеном ове среде, то је и заслужила.

Енглеска је почела конкретније, боље, јер је и поред гола Кирана Трипијеа у 5. минуту деловала чвршће и спремније. А, онда је једноставно нестала после полувремена, док су Хрвати схватили да им нема куда него да нападају.

Иако ти напади нису били превише конкретни и иако је деловало да их Енглези мирно контролишу, једна лопта Шиме Врсаљка прошла је у казнени простор, Перишић је дочекао ногом изнад главе Кајла Вокера и послао је у мрежу. Било је 1:1 и у току је био 68. минут.

Низали су се хрватски напади и после тог тренутка и Перишић је могао да одлучи утакмицу већ у 72. минуту, али је погодио стативу. То је у наставку уместо њега урадио Марио Манџукић, казнивши велику грешку Џона Стоунса, који је непомично гледао како нападач Јувентуса одводи Хрватску у финале.

Енглеска је покушала да узврати, Герет Саутгејт је увео у игру и Џејмија Вардија, али је шанса острвљана да се врате у своје прво финале од 1966. године нестала као што је током утакмице нестајала и њихова игра. Све док није постала потпуно разбијена на комаде.

Хрватска је тако изборила пласман у финале, у које улази непоражена на овом Мундијалу. Наспрам ње стајаће Француска, која ће сигурно бити фаворит, али је хрватски тим и на овој утакмици и на читавом турниру показао да га никад не би требало отписивати.

Дан раније, Енглеска и Белгија ће у суботу у 16 часова поново играти такмичарски не превише важан меч, којим ће одлучити ко ће бити трећи на свету.

Хрватска је сензација, Хрватска у финалу Мундијала! Највећи успех у историји хрватског фудбала је исписан на московком храму фудбала Лужњикију заслуженом победом после продужетака над непрепознатљиво лошом Енглеском – 2:1. Најавили смо вам Хрвате као нагазну мину Мундијала, али да ће овако далеко догурати, нико није могао да претпостави. Ни највећи оптимисти у Хрватској. А све ово што су остварили је заслужено. Вечерас чак и више него против Русије или Данске. Енглеска је парирала Хрватској само прво полувреме када је водила. И помислила да је завршила посао... 

Манџукић, Модрић, Ракитић, Субашић и саиграчи су вечерас фудбалски наџивели генерацију Бобана, Шукера, Просинечког и осталих који су пре 20 година дошли до бронзе у Француској и пали на полуфиналној препреци против Француске. Сада ова нова генерација има шансу да освети ону од пре 20 година у финалу баш против Француза.

Иван Перишић је имао гол и асистенцију, али Марио Манџукић је вечерсас био истински јунак Хрвата. Његов гол у 109. минуту је бацио Енгелску на колена и увео Хрватску у финале. Вратило му се за све што је пружио на овом првенству. Једва је остао на ногама у оном дуелу против Русије, али је и вечерас играо до последњег атома снаге и изникао у јунака највеће утакмице у историји хрватског фудбала. Није клонуо, дао је све од себе, нису га пореметиле ни две сјајне одбране Пикфрода у зицер шансама... 

Ова Хрватска једноставно има неуништив дух који је испливао откако ју је преузео до тада мало познати стручњак Златко Далић. Против Данске су преокренули на пенале, исто су урадили и против Русије, а вечерас им је било довољно и 120 минута. Пенали нису били потребни против бледе Енгелске која је одиграла најгори меч на трурниру и пропустила шансу која ће јој се у скорије време тешко опет указати. 

Сјајно су Енглези отворили меч и голчином Трипијера из слободног ударца у шестом минуту окренули ток утакмице на своју воденицу. Бек Тотенхема је постигао превнац у дресу репрезентације. Био је и у претходним утакмицама близу гола из слободних удараца, али је увек мало фалило... Вечерас је наместио нишанске справе и феноменалним ударцем преко живог зида није дао никакву шансу Субашићу.

Трећи пут заредом на Мундијалу су Хрвати морали да јуре минус од једног гола, али за разлику од дуела са Данском и Русијом, овога пута нису експресно изједначили. Штавише, Енглеска је диктирала темпо и била бољи ривал. Фантастичну шансу је имао Хари Кејн за 2:0 када га је проиграо Али. Али га је прво зауставио Субашић, а онда и статива. Једину озбиљну шансу за Хрвате је пропустио Ребић када га ја зауставио Пикфорд.

Хрватска је у првом делу меча деловала баш онаква каква се могла и очекивати – уморна и пасивна. Енглеска је изгледала дисциплиновано као у већем делу првенства и када су задржали вођство на полувремену, изгледало је да све иде по плану.

А онда потпуно друга утакмица у другом полувремену!

Хрватски фудбалери као да су променили батерије на великом одмору и са неком суперснагом су изашли на терен у наставку. Загосподарили су тереном Лужњикија! Растурили су Енглеску, сакрили јој лопту и не само да су заслужили изједначење, него је требало и да победе у регуларних 90 минута. Прво је Ракитић изблокиран, али је зато Перишић у 68. минуту коначно прорадио на овом првенству. Сјајно је убацио Врсаљко са десног бока, а Перишић је побегао Трипијеру, надскочио Вокера који га није очекивао и послао главом лопту у мрежу.

Изједначење је додатно напунило Хрватску самопоуздањем и потпуно деозријентисало Енглезе. На терену је постојао само један тим – Хрватска. Севало је са свих страна око гола Острвљана, статива је спречила Перишића да постигне и други гол, Пикфорд је зауставио покушаје Ребића и Манџукића, потом је Перишић још једном тукао преко гола... Енглеска је нестала са терена у другом полувремену и само је пуком срећом избегла пораз. Једино што су Енглези урадили у других 45 минута је био безопасан покушај Кејна главом у надокнади времена. Хрватска је самлела Енгелску у другом полувремену, а једини трачак наде за Саутгејта је био што се одбрана није потпуно распала као игра његовог тима.

Као што је полувреме пријало Хрватима, тако је пауза пре продужетака пријала Енглезима. Успели су да се консолидују и да смире Хрвате. Успоставили су баланс на терену и дошли до најбоље шансе на мечу. Наравно, после прекида. Ударац из угла је погодио главу Џона Стонса који је фантастичним трзајем гађао супротан угао, али је Врсаљко избио лопту са гол-линије! Енглези су се тада осетили живима и подсетили се каква шанса им се пружа...

У трећим продужецима заредом, умор је полако почео да се осећа на Хрватима, нису више држали Енглезе у шаху, али су ипак стигли до фантастичне шансе. Пикфорд је одбранио зицер Манџукићу са пет метара на крају првог продужетка! Али у трећем окршају са попшуалрним манџом није имао шансе... 

Перишић је главом вратио на петерца, Манџукић се сјајно ушуњао између енгелских штопера и трећи пут није дозволио Пикфорду да га заустави. Лукаво је нашао пут до мреже, победе и највећех успеха у историји хрватског фудбала. 

Светско првенство – полуфинале:

Хрватска – Енглеска 2:1 (0:1)
(Перишић 68, Манџукић 109 – Трипије 5)

Москва
стадион: Лужњики
број гледалаца: 78.000
судије: Џунејт Чакир (Турска), Бахатин Дуран (Турска), Тарик Онгун (Турска), Бјерн Кујперс (Холандија)

Хрватска (4-1-4-1): Субашић – Врсаљко, Ловрен, Вида, Стринић (Пиварић 95) – Брозовић – Перишић, Ракитић, Модрић, Ребић (Крамарић 101) – Манџукић

Енглеска (3-5-2): Пикфорд – Вокер (Вокер 112), Стоунс, Мегвајер – Трипије, Лингард, Хендерсон (Дајер 97), Деле Али, Јанг (Роуз 91) – Стерлинг (Рашфорд 74), Кејн

Извор: моззартспорт/Б92/мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Маки

12.07.2018 12:46

Цеститке Хрватима играју фантастицан фудбал.

ОДГОВОРИТЕ