WБ: ''Пуче'' Федерер! Избаци га Андерсон!

Федерер водио 2-0, имао меч лопту, али изгубио од Андерсона! Кевин Андерсон, тенисер из Јужне африке, направио је сензацију победивши актуелног шампиона Вимблдона Роџера Федерера са 3-2, после преокрета.  Федерер изгубио борбу нерава! Вимблдон ће у недељу добити новог шампиона! Јужноафриканац Кевин Андерсон од 0:2 у сетовима је стигао до тријумфа над освајачем 20 гренд слем титула.  Федерер испао! Андерсон преживео 0:2, меч лопту и срушио Краља Вимблдона! Јужноафрички тенисер након више од четири сата велике борбе и јуначког преокрета савладао Швајцарца.

Тенис 11.07.2018 | 18:45
WБ: ''Пуче'' Федерер! Избаци га Андерсон!
Андерсон је славио победом резултатом 2:6, 6:7(5), 7:5, 6:4, 13:11 после више од четири сата игре.

Велике муке претрпео је Федерер, а није тако изгледало после два одиграна сета, јер је до почетка трећег дела игре изгледало као да ће ово бити још један рутински дан за Роџера.

Први сет је ишао по очекивањима, рутински за Роџера и веома убдљиво. Потпуно је читао сервисе Андерсона, а приликом својих почетних удараца био веома сигуран.

У другом сету било је мало драме. Кевин је некако успео да дође до тај-брејка, а затим и да спаси неколико везаних сет лопти Швајцарца, али да не капитализује његову лошу игру, претрпи укупно чевтрти мини-брејк, који је Роџер 'отишао' на огромних 2:0.

Мало ко је очекивао да Јужноафриканац уопште припрети до краја дуела, а камоли нешто више.

Андерсон спасава меч лопту у десетом гему трећег сета, онда у наредном прави свој први брејк у том делу игре и долази у ситуацију да сервира за сет. Федерер у том тренутку поново диже ниво игре, долази до три везане прилике за брејк, али Андерсон и ту предност противника анулира и смањује на 2:1.

Кевин је наставио да држи јако висок ритам игре и направио ново изненађење, а за то је против Роџера Федерера на Вимблдону довољно узети само сет. Није много размишљао осми тенисер света, играо је са пуно самопоуздања, гађао линије, без резерве, опет спасао брејк лопту у гему у којем је сервирао за сет и четврти део игре такође решио у своју корист.

Меч је отишао у пети, одлучујући сет, што је представљао сензацију само по себи, с обзиром да је Федерер имао рутинских 2:0.

Играчи су у последњој деоници меча били изједначени, мада је бољу игру на почетку показивао Андерсон. Федерер се ипак некако консолидовао и кренуо да прети и све више и више напада сервис јужноафричког тенисера, али безуспешно.

Било је изузетно напето, играло се гем за гем, малтене без брејк лопти, изузев једне Швајцарца у осмом гему сета, а при резултату 11:11 Јужноафриканац долази до брејк прилике, коју користи после несвакидашње неизнуђене грешке Роџера и долази на домак од комплетирања нестварног преокрета.

Добар гем је одиграо Кевин, није имао превише мука и направио сензацију – Роџер Федерер испада са Вимблдона, Кевин Андерсон иде даље!

Високи јужноафрички тенисер се у полуфиналу састаје са бољим из дуела између Милоша Раонића из Канаде и Џона Изнера из САД.

Роџер Федерер није издржао, а Вимблдон добија новог шампиона! Синоним за спортски успех, богатство и победу, који већ скоро две деценије суверено влада белим спортом у готово сваком његовом аспекту приредио је велики шок за армију навијача. Осмоструки и актуелни освајач највећег и најпрестижнијег тениског турнира на свету изгубио је у четвртфиналу Вимблдона од Кевина Андерсона након велике борбе која је трајала више од четири часа. Двометраш из Јиужна Африке је славио након преокрета и једне одбрањенен меч лопте противника са 3:2, по сетовима 2:6, 6:7 (5), 7:5, 6:4 и 13:11.

Федерер је релативно лако узео први сет давши противнику само два гема. Деловало је као да ће ово бити још један спринт којим ће велики ас прегазити опозицију са друге стране мреже, али је Јужноафриканац урадио оно што смо и очекивали. Успео је рано да направи брејк над Федерером у другом сету, што је Швајцарцу био први на овом издању Вимблдона, али га није дуго задржао. Други део сусрета је решен у веома узбудљивом тај-бреку који је припао Федексу.

Кад је успео да поведе са 2:0, Швајцарац је мислио да је обавио велики део посла тако да је некако ноншалантно испустио противника који је, боксерски речено већ био "на конопцима". Није се упорни и смирени Андерсон тако лако дао, стигао је до брејка на крају сета, спасао чак и меч лопту пре тога, а одмах потом одбранио и три везане брејк лопте мештера из Базела за прекид серије од рекордна 34 везана освојена сета Швајцараца на лондонском гренд слему.

Е од тог момента се видело то је да Федексова форма није врхунска. Губитак сета, након 34 везана освојена на Вимблдону га је пољулао што га је држало скоро до краја меча. У том периоду није га слушала рука, посебно при форхенду, што је Андерсон искористио за изједначење.

Али егала у тенису нема те је дошао ред и на одлучујући део меча у Лондону који је био изузетно напоран и неизвестан, пошто по правилима у Вимблдону нема тај-брејка у петом сету. Оба тенисера су у некоико наврата били близу брејку, али снаге за рани преокрет није било. Морали су да се терају све до 24. гема у ком је коначно посустао Швајцарац за велико изненађење. Вимблдон ће, сада је јасно дочекати новог шампиона.

Јужноафриканац ће се у полуфиналу, које је заказано за петак борити против бољег из меча између Милоша Раонића и Џона Изнера.

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар