Ево га, коначно! Новак у полуфиналу Вимблдона!

Новак као некада – ’пао’ Нишикори за полуфинале Вимблдона! Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић савладао је Јапанца Кеија Нишикорија са 3:1 у сетовима у четвртфиналу Вимблдона, те се пласирао у полуфинале.  Браво, Ноле: Полуфинале! Најбољи српски тенисер надиграо је Кеија Нишикорија и после четири сета забележио пету победу на Вимблдону 2018. године.  Након скоро две године чекања српски тенисер међу четири најбоља на једном гренд слему, и то на највећем, након победе у четири сета над опасним Нишикоријем.

Тенис 11.07.2018 | 17:15
Ево га, коначно! Новак у полуфиналу Вимблдона!
Ђоковић је јапанског тенисера савладао после два часа и 38 минута борбе резултатом 6:3, 3:6, 6:2 6:2.

Новак је овим резултатом дошао на корак од великог финала Вимблдона, такмичења које је три пута освајао, а последњи пут 2015. године.

Најбољи српски тенисер је одлично почео меч, у првом сету му је већина замисли полазила за руком и то је осликало и резултат тог дела игре.

У другом, почело је слично. Ђоковић долази до брејк лопте у првом гему другог сета, коју не користи, као и три везане у трећем гему истог дела игре. Тада, долази до неочекиваног пада и великог попуштања концентрације за Србина, па Нишикори то користи и мање-више лако долази до другог сета и поравнања резултата.

С обзиром на Ђоковићеву игру у досадашњем делу турнира, овакав пад у игри нико није очекивао, али се веровало да победа није толико далеко, без обзира на све.

Ипак, старт трећег је подсећао на старт претходног сета. После неуспешног поена на брејк лопти у четвртом гему, Нишикори пропушта три прилике заредом да поведе 3:2.

Новак то кажњава, користи брејк шансу у наредном гему, а онда и трећу деоницу меча рутински решава у своју корист са 6:2.

Тренд лошег почетка сетова Србин је наставо и у четвртом сету, јер је свој сервис 'препустио' Јапанцу одмах на старту. Међутим, то као да је нешто пробудило у Ђоковићу, који свој ниво игре диже драстично, експресно враћа брејк, прави нови, а недуго затим и још један, па четврти сет узима истом предношћу са којом је био бољи у претходном.

Ђоковић је у овом мечу показао колико верује у свој форхенд, пре свега, али и да када не ради сервис онако како је радио преходних месеци, нема разлога за бригу. На тренутке је долазило до падова концентрације, поготово средином другог и почетком трећег сета.

Ништа од наведеног није спутало до недавно најбољег тенисера планете да не искомпликује себи ствари превише и пласира се у ново полуфинале, прво после УС опена 2016. године!

Новак се у полуфиналу састаје са бољим из дуела између првог тенисера АТП ранг листе Рафаела Надала и, увек незгодног и пожртвованог, Аргентинца Хуана Мартина дел Потра.

Новак Ђоковић осми пут у каријери је у полуфиналу Вимблдона!

Најбољи резултат у 2018. години, након повратка на терен после шест месеци паузе, остварио је победивши Кеија Нишикорија резултатом 3:1, по сетовима 6:3, 3:6, 6:2, 6:2!

У полуфиналу, заказаном за петак, састаће се са бољим из дуела Рафаел Надал (2. носилац) - Хуан Мартин Дел Потро (5).

Новак је до 14. тријумфа из 16 сусрета са Нишикоријем, а чак 12. заредом, стигао после два сата и 35 минута игре, уз само један кризни период, средином меча.

Јапанац је у другом сету направио одлучујући брејк за вођство од 3:1, а сличним путем могао је да крене и трећи део меча, у коме се Новак при 2:2 у гемовима нашао у "рупи" од 0:40! Тада је показао онај стари, шампионски карактер и са четири освојена поена заредом зауставио противника који је тада сигурно осећао да први пут може међу четири најбоља на лондонској трави.

Испоставило се да су пропуштене шансе у том гему за Нишикорија представљале почетак краја.

Ђоковић га је "брејкнуо" два пута заредом (6:2), повео са 2:1, а изгубљен гем на старту четвртог сета само га је опоменуо да не сме да дозволи падове концентрације.

Одмах је узвратио, па четвртим узастопним брејком за 3:1 практично "исписао" коначан исход, јер Нишикори до краја није успео да му запрети иоле озбиљно.

Новак је овом победом на неки начин "затворио круг", с обзиром на то да је најтежи део његове сениорске каријере почео баш на Вимблдону пре годину дана, када је предао четвртфинални меч Томашу Бердиху због проблема са лактом.

Испоставило се да се тиме и опростио од тениса на дуже време, а повратак је, као што знамо, био мукотрпан и "прошаран" поразима због којих су многи сумњали да ће се некада најбољи тенисер света икада вратити на ниво од пре повреде.

Новак Ђоковић се вратио! Њабољи српски спортситса свих времена стигао је до полуфинала 132. издања Вимблдона и тако показао свима, а понајвише себи да је на путу повратка на врх и да је само питање времена када ће поново засести на АТП трон. Српски тенисер је у четвртфиналу у веома занимљивом мечу савладао старог такмаца, Кеија Нишикорија са 3:1, по сетовима 76:3, 3:6, 6:2 и 6:2. То му је прво гренд слем полуфинале након УС Опена 2016. године, што добро говори колико је и важно.

Прве брејк прилике су дошле већ у четвртом гему меча, које су након неколико лепих размена на терену валоризоване за 3:1, да би Јапанац одмах узвратио. Новак је добро отворио меч, али је након неколио грешака, узрокованих често јаким сунцем које га је силно ометало, Кеи успео да се извуче из проблема и да му чак припрети. Наш ас је полако подизао ниво игре те је егал трајао све до седмог гема када је узео нови брејк што је било довољно за завршетак првог сета.

У другом сету је настављена велика борба два изузетна аса, али је наш у почетку делобвао сигурније, мада је пропустио више брејк прилика. Те је први до брејка предности дошао Нишикори, такође у четвртом гему што је било довољно да узме тек пети сет нашем асу у последњих 13 одмеравања. Прекретница у том сету је била опомена коју је главни судија дао Новаку због ударања рекетом о подлогу, што је овог изузетно изнервирало. А када је у наставку меча арбитар то исто опростио Нишикорију, наш тенисер се наљутио и до краја меча није "опростио" Рамосу, Чак му је у четвртом сету у једном тренутку припретио гађањем лоптицом уз салву увреда (на срећу, на српском).

Кеи је у том делу меча држао висок ниво игре, док је Ђоковић имао проблема. Управо у тим мометима се види да још "то није то" и да је потребно још неко време да буде онај стари. Посебно се то видело на брејк-приликама које је Ноле слабо играо, што га је и коштало. Али и овако је убиствен и невероватан. На половини трећег сета успео је да опет припрети противнику, поново није искористио указане прилике и поново је, као и у другом сету нагло пао. То је Нишикори успео да искористи и да дође до брејка. Заслужено, јер су Новаку мисли често видно лутале, тако да је правио нетипичне грешке, а и деловао је чак на моменте и незаинтересовано. Све се променило некако у тренутку када је успео да се спаси три везане брејк лопте противника, након чега је одмах узео гем Нишикорију са велико славље и вођство од 4:2 након чега је потпубо преузео контролу и повео са 2:1 у сетовима.

Мора се признати да је Нишикори имао и проблема са повредом десне руке, због чега је и на овом као и на неким претходним мечевима морао да тражи помоћ лекара. Делује да то није много утицало на његову веома солидну игру, што се видело на почетку наредног сета који је отворио брејком, али му је наш ас одмах узвратио., а потом и "подебљао" за 6:2.

У четврти део сусрета на легендарном Централном терену Јапанац је ушао, чини се доста истрошен. Натрчао се у првих два сата меча, нашамарао лоптице и као да то било то од њега. Новак је притом опустио руку, и нарочито из форхенда кренуо да терорише противника који је већ био "гроги".Мало је било напето када је требало да заврши меч, али је наш ас дошао до другог брејка и победе.

Мушка сингл полуфинала на програму су у петак, аспобедник овог игра са бољим из сусрета измеђуРафаела Надала и Хуана Мартина дел Потра..

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јоцика

11.07.2018 15:44

Напријед Ноле сви те воле! Трон је ускоро опет твој, а они што те нападају нека једу г..на.

ОДГОВОРИТЕ