СП, 1/2-финале - најава: Ко на Французе? Хрвати или Енглези?

Ко ће у борбу за пехар? На стадиону Лужњики у Москви вечерас биће одлучено ко ће се са Француском борити у финалу Светског првенства.  Хрвати: Јуриш у финале! Енглези: Стоп, доста је било патње! Кејн или Манџукић? Модрић или Хендерсон? Ракитић или Деле Али? Перишић или Стерлинг? Хрватска или Енглеска?

Фудбал 11.07.2018 | 15:30
СП, 1/2-финале - најава: Ко на Французе? Хрвати или Енглези?
Вечерас од 20 часова биће одиграна друга полуфинална утакмица Мундијала у Русији.

Енглеска и Хрватска одмериће снаге у престоници Русије и одлучити која од те две екипе ће се у финалу борити са Француском за титулу првака света.

Хрватима никада раније то то није пошло за ногом и победом на Лужникију стигли би до највећег успеха у историји, након што су 1998. у Француској освојили треће место.

Енглези, са сруге стране, покушавају да понове најбољи резултат када су 1966. освојили најважнији светски трофеј.

Златко Далић, селектор Хрватске, има бригу око састава тима, будући да Шиме Врсаљко има повреду колена, али је због значаја утакмице играч најавио да ће бити спреман да помогне својој екипи "макар и на једној нози".

И Герет Саутгејт, његов колега на клупи Енглеске, није миран пред полуфинале, јер су се претходних дана на повреду пожалили Џејми Варди и Џордан Хендерсон.

Иако традиција и бројке неће играти посебну улогу на вечерашњем мечу, статистика каже да су се Хрвати и Енглези до сада састајали шест пута, од чега једном у пријатељском, а пет пута у такмичарским мечевима и "Горди албион" имао је више успеха - четири победе, а "коцкасти" две.

Меч на стадиону Лужњики од 20 сати судиће познати турски арбитар Џунејт Чакир.

Његови помоћници у Москви биће такође земљаци Бахатин Дуран и Тарик Онгун, за четвртог арбитра именован је Бјорн Кујперс из Холандије, а резервни судија биће његов земљак Сандер ван Рукел. 

Највећи успех у историји хрватског фудбала, или Енглеска у финалу после више од пола века? Одговор на ово питање добићемо вечерас нешто пре поноћи, када се спусти завеса на други полуфинални меч Мундијала у Русији.

Горди албион са Гаретом Гаутгејтом на клупи делује као да је прележао све “дечије болести” и да је спреман да коначно оправда епитет велике репрезентације. Енглези су успешно прошли ону фазу такмичења где су најчешће у историји били застављани (четвртфинале играли осам пута, само два пута славили до утакмице са Швеђанима) и тиме пробили психолошку баријеру. На турнир су можда и по први пут стигли без традиционалне острвске помпе, а то им очигледно одговара. Медијска машинерија полако се пали, али Саутгејт је и до сада успевао да сачува главе својих изабраника, па ће успети и овога пута.

Хрвати су талентованији; Енглези бољи тркачи. Хрватска има неупоредиво јачу везу; Енгелска са Кејноммоћнија је у нападу. Али то су само утисци који и те како умеју да заварају. Терен је нешто сасвим друго. Енглези неће ништа мењати. Тактика са тројицом у задњој линији, односно са Трипијеом и Јангом на боковима за сада доноси резултате. Вокер, Стоунс и Мегвајер незамењиви су испред Пикфорда. Срце, плућа и мозак су Деле Али, Лингард и Хендерсон. Ударне игее Стерлинг и Кејн. И то је закуцано. С друге странеЗлатко Далић ће поново вратити Крамарића на клупу. Против Руса он је играо уместо Марцела Брозовића. Како јављају комшијски медији ту је још неколико дилема, али пре свега због повреда. Ако Врсаљко буде неспреман Вида ће ускочити на његово место. То би могло да значи да у стартних 11, на Видино место упада Ведран Ћорлука.  

И једни и други играли су пенал-рулет и били успешни. Коцкасти чак два пута. И тај податак говори о њиховој психолошкој снази. А тај сегмент у овако важним дуелима никада не треба занемарити. Међутим, оно чиме се Енглези највише баве јесу неки статистички подаци везани за ова два тима. Рецимо, Албион је постигао гол више од Хрватске (11:10), но треба узети у обзир да су од те бројке чак шест "меткова" истрошили на Панаму. Хари Кејн дао је три пута више голова од сваког хрватског фудбалера, а опет не сме се пренебрегнути чињеница да је добар део дошао из пенала (три). Такође, први шпиц Енглеске јако ретко улази у шансе, али готово да користи 100 одсто истих. Оно што мора да брине Хрвате јесу прекиди. Од својих 11 комада Енглези су на тај начин постигли чак осам, што је далеко највише на првенству. Е ту би од великог значаја могла да буде игра главом Марија Манџукића у свом шеснаестерцу...

А кога би Енглези требало највише да се плаше? 

Па можда до сада највише критикованог у хрватском тиму - Ивана Перишића. Погодио је само једном на овом турниру, али је забележио највише удараца ка голу ривала од свих играча на шампионату - 13. Можда му баш вечерас крене?

Креативност је јача страна Хрвата, већ смо то констатовали... Лука Модрић предњачи у употребљивим лоптама. Послао их је 14 и тако искреирао највише шанси. Од енглеслох везиста нико није ни близу те бројке. Занимљиво да је највише шанси креирао Трипије и то довољно говори колико ће и вечерас за Албион бити важна та игра по боку, односно улога Јанга и поменутог Трипијеа.  

Ако негде Енглези имају предност (не рачунајући супершпица Кејна) онда је то задња линија. Хари Мегвајер је апсолутно доминантан у скоку, освојио је чак 33 ваздушна дуела. Иза штопера Лестера тренутно је Дејан Ловрен са осам мање добијених дуела, а онда следи Манџукић. Још једна потврда горе наведеног, односно колико ће важно бити његово враћање пред свој гол за прекиде. 

Коцкасти су бољи у већини параметара од Енглеза и то је доста занимљиво. Чак су успели и да надтрче данашњег ривала. У пет утакмица имају укупно пет километара више у ногама. Чак и без поседа лопте Хрвати више трче - три километра више од Саутгејтових момака. 

Колико ће се све ово одразити на данашњу борбу и какву ће улогу имати - видећемо. 

Када је самопоуздање у питању ни једнима ни другима им не мањка вере. Хрвати подсећају да је за њих данас велики дан, 11. јула пре 20 година тукли су Холандију у мечу за треће место на СП у Француској и сећање на тај моменат велике радости даје им додатну енергију.

"Нема алибија, идемо у финале", поручио је Далић.   

Енглези снагу и сигурност црпе из прилично храбрих изјава неких својих легенди које су уверне у пролаз у финале. Ширер је тако на пример јуче казао како не види како Хрватска може да се супротстави његовим земљацима, јер "Енглеска је бољи тим и има боље играче". Саутгејт је остао приземан и умерен:

"Наша нација је много патила претходних година због фудбала и тога треба да будемо свесни. Време је да ови момци донесу радост".

Хендерсон је био на истој таласној дужини са селектором... 

"Мотивише нас осмех наших навијача. Желимо да буду поносни и даље на нас".  

ХРВАТСКА - ЕНГЛЕСКА (20.00) 

Москва.
Стадион: Лужњики.
Судија: Џунејт Чакир (Турска). 

Хрватска (4-1-4-1): Субашић - Вида (Врсаљко), Ловрен, Ћорлука (Вида), Стринић - Брозовић (Бадељ) - Перишић, Ракитић, Модрић, Ребић - Манџукић.

Енглеска (3-5-2): Пикфорд - Вокер, Стоунс, Мегвајер - Трипије, Лингард, Хендерсон, Деле Али, Јанг - Стерлинг, Кејн.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар