Шта ће бити са овим човјеком?

"Хет-трик" као ноћна мора до краја живота или трећи човек у историји као дупли првак света? Дидије Дешан у недељу игра (води) 10. велико финале у каријери. . .

Фудбал 11.07.2018 | 15:45
Шта ће бити са овим човјеком?
Дидије Дешан сигурно спада у групу потцењенијих стручњака данашњице, а вечерас је успео да се избори за ново финале! Није лако избројати сва његова финала, зато ћемо рачунати само она са највећих такмичења. У борби за трофеј у Лиги шампиона нашао се чак пет пута као играч. Два пута је славио (Марсељ и Јувентус) и три пута изгубио (у два наврата са Јувентусом и једном са Валенсијом). Као тренер додао је још једно финале (оно 2004. са Монаком) и још један пораз. Као играч у националном дресу два финала и два велика тријумфа - шампион света 1998. и првак Европе 2000. Као селектор, међутим, за сада онај пораз од пре две године у Паризу од Португалаца. 

Ако рачунамо сва финала која је доживео до сада оно у недељу биће му јубиларно десето. Да је играч, вероватно би далеко мање бринуо. Овако... Дешану прети један опасно негативан хет-трик, јер би евентуалним поразом комплетирао тренерске неуспехе са три финала у највећим такмичењима - Лига шампиона (Монако), ЕУРО (Француска) и Светски куп (Француска).

Али да не баксузирамо човеку. Исто тако, уколико победи, ући ће у историју као мало који стручњак на свету. Постаће наиме тек трећи човек у историји коме је пошло за руком да прво постане првак света као фудбалер, а онда и као селектор. Да подсетимо, до сада су у томе успели само Бразилац Марио Лобо Загало (шампион као играч 1958. и шампион као селектор 1970), односно Немац Франц Бекенбауер (првак као играч 1974, па затим и као тренер 1990).

А сећате ко је последњи имао ту шансу? Руди Фелер 2002. Управо под вођством Бекенбауера постао је играчки шампион, а онда је као селектор изгубио финале Мундијала од Бразила. Додуше доста глатко...

У анале своје Француске Дешан је већ ушао, јер ниједан Француз никада није играо два финала у два најважнија репрезентативна такмичења. 
"Морамо да добијемо! Ово финале мора да се добије... Само тако ћемо преболети пораз од пре две године код куће", изјавио је непосредно након последњег звиждука вечерас Дешан. 

На нама је да му пожелимо срећу. Па ако којим случајем дође до те толико жељене титуле, друге за Французе, онда би у Катару могао да појури још један рекорд. Јер само је један човек успео да као тренер два пута постане првак света. То је чувени Виторио Поцо (1934. и 1938. са Италијом). А колико је овај француски тим млад... ко зна, не бисмо се много изненадили. 

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар