СП: Белгија није ТА екипа, Француска игра за титулу!

Умтити херој "Триколора" – Француска први финалиста Мундијала! Фудбалери Француске први су финалисти Светског првенства у Русији, пошто су у полуфиналу савладали Белгију са 1:0.  Поново је један прекид одлучио! "Триколори" ће играти за другу титулу првака света пошто су у Санкт Петербургу били бољи од Белгије. . .  Као некад Тирам: Умтити небеским скоком лансирао Французе у финале.  Белгија положила оружје у Санкт Петербургу - 1:0.

Фудбал 11.07.2018 | 01:25
СП: Белгија није ТА екипа, Француска игра за титулу!
Трећи пут у последњих двадесет година Француска игра за најважнији трофеј!

"Триколори" су победили минималним резултатом до сада непоражену Белгију у Санкт Петербургу и покушаће да дођу до друге титуле првака света. Французи су били опрезнији на овом мечу, али и конкретнији и искористили сада већ чувену бољку са овог шампионата - прекид.

Био је то корнер Антоана Гризмана из левог угла у 51. минуту, побегао је Самуел Умтитисвојим чуварима Фелаинију и Алдерверелду, а то је било довољно за финале.

Тамо их чека бољи из дуела Енглеске и Хрватске, док ова одлична генерација Белгије остаје ипак "само" на томе да је поновила успех селекције из 1986. године, али не и да направи корак више и допише неку нову репрезентацију на списак финалиста.

На крају, у узбудљивом мечу на прелепом "Крестовски стадиону":

ФРАНЦУСКА - БЕЛГИЈА 1:0 (0:0)

Белгија је боље почела овај меч и одмах пробала да нападне Павара преко Азара, али када се Француска одбранила од његова два ударца - заиграла је бољи фудбал.

Успешно су неутралисали продоре "изнуђеног" десног бека Насера Шадлија због суспензије Томе Менијеа, али и то што одбрана - нарочито Фертонген и Компани - нису били спремни за "истрчавања" са Килијаном Мбапеом.

Француски тинејџер је вешто нападао простор иза њих који му је стварао Оливије Жиру, а лопту му "дотурали" Антоан Гризман и Пол Погба - но најбољу шансу имао је Павар.

После лепе акције са Гризманом, десни бек Леверкузена и откровење овог турнира, истрчао је пред Тиба Куртоу који је добро затворио угао. Ипак, и десни бек Француза ушао је у више шанси од Ромелуа Лукакуа данас који је био потпуно изолован...

Верна сенка Кевина де Брујнеа читав меч био је невероватни Н'Голо Канте. Можда и најбољи француски фудбалер на овом турниру пратио је КДБ-а и осујетио га да приђе ближе голу, а чак и када би се нашао у ситуацији да шутира, Канте би се некако створио око њега и ту прилику покварио.

Био је ретко на лопти, а то му је значајно пореметило концентрацију и у одређеним ситуацијама није успевао да реагује на време како би надмудрио Умтитија и Варана.

Штопери Француске су директно одговорни за пласман у полуфинале пошто је након гола Варана против Уругваја - сада погодио и дефанзивац Барсе. На првој стативи, као много пута на овом првенству, побегао је одбрани Белгије и поентирао у ближи угао Куртое.

Био је то знак за Мартинеза да се окрене нападу, па је тако редом убацивао Мертенса, Караска и Батшуаија, али ни они нису много променили.

Била је дефинитивно опаснија Белгија, али је у наредних 40 минута створила свега две озбиљне шансе - преко Фелаинија после центаршута с десног бока и Аксела Вицела који је шутирао са скоро 30 метара из одбитка.

Уго Лорис је био на правом месту у тим ситуацијама, а Француска је можда и раније могла да заврши посао да су Оливије Жиру и Корентан Толисо били прецизнији.

За нападача Француске, који је одрадио значајан посао у дефанзиви, поново је мрежа била "ребус" чак и када га је Килијан Мбапе фантастично нашао петом, док је Толисо у надокнади времена могао да донесе други гол у контри, но Куртоа је био довољно дугачак...

Француска је пре само две године играла финале Европског првенства, а видећемо да ли ће у новом финалу - за светску титулу - бити сналажљивија.

Једини погодак на мечу постигао је штопер Барселоне Самуел Умити. Гризман је у 51. минуту извео корнер, а Умити је главом савладао Тиба Куртоу.

Изабраници Дидијеа Дешана у финалу играће против бољег из сусрета Енглеске и Хрватске. Тај меч игра се у среду од 20 часова на стадиону Лужњики у Москви.

Утакмицу боље је отворила екипа Белгије која је преко Азара имала добре шансе. Француска се потом брзо пробудила и преузела иницијативу. 

Напади Белгије изгледали су опасније, али су "Триколори" били ти који су имали више шутева ван и у оквир гола. Прва велика шанса виђена је у 21. минуту када је Лорис сјајно одбранио шут Тобија Алдервирлда. 

Лорис је код ове ситуације спасао Француску, а исто то урадио је његов колега са друге стране у 40. минуту. Павар је одлично шутирао, али је његов покушај сјајно одбранио Тибо Куртоа. 

Играо се добар фудбал у првих 45 минута, међутим мреже су мировале и на семафору било је 0:0.

Као и прво полувреме и друго је боље кренула Белгија, међутим мали тренутак непажње их је ставио у положај да јуре гол заостатка. Шут Оливије Жируа блокиран је био у 51. минуту, након чега је лопта отишла у корнер.

Гризман је извео ударац из угла, лопта је ишла на прву стативу где се нашао Самуел Умитити. Штопер Барселоне одлично је антиципирао и главом савладао Тиба Куртоу. Голман Белгије није имао никакве шансе.

После примљеног поготка Белгијанцима је било потребно време да се опораве. Убрзо су то урадили и кренули са жестоким нападима. Уласком Дриса Мертенса додатно су освежили напад.

Покушавали су високим лоптама, међутим одбрана Француске на челу са Лорисом, Умтитијем и Вараном била је одлична. Фелаини је запретио у 65. минуту, а потом и Витсел у 81.

Промене на семафору није било, до краја меча Француска је могла и да удвостручи предност, али се испречио Куртоа. Француска заслужено иде даље, али је и Белгија показала одличну игру.

Дефанзивна стабилност - ту! Тактичка перфекција - ту! Златно дете - ту! Тимска хемија - ту! Убитачни одбрамбени играчи - ту! Финале на јави - ту! Оно што је виђено у добром делу турнира у Русији, потврђено је ове вечери у Санкт Петербургу. Ова Француска има све предуслове да се са Златним Глобусом у рукама прошета Јелисејским пољима. Као што су ту пре 20 година урадили Зинедин Зидан и дружина. Или боље речено Дидије Дешамп и дружина.

Тадашњи везиста Гала, сада у улози селектора, направио је праву такмичарску екипу која је одузела сан белгијским дечацима о писању историје. Као 1986.године Ђаволи су заустављени у финалу. Овог пута пресудио им је небески скок Умтитија који је исписао историју плавих: Француска - Белгија 1:0.

Наравно, писаће се сада о савршеној реакцији штопера Барселоне и прекиду као убитачном оружју Француске. Међутим, на делу смо видели све врлине једног тима који је спреман да оде до краја. Нису Французи поновили грешке Бразилаца и безглавим јуришима поклањали простор Лукакуу и Де Брујнеу. Нису желели да по сваку цену иду по гол, већ су чекали свој тренутак.

Белгија је полет и техничку савршеност демонстрирала само у првих 20 минута. Имали су покушаје Де Брујне , Азар и Фелаини... Али Французи као да су желели да измере расположење ривала и потом пребаце тежиште на половину Белгије.

Шут Гризмана у 30.минуту био је почетак много боље игре Француске. Тачније - конкретније. Раздрмали су се Петлови, почели да лете тереном у Санкт Петербургу. Колико је Дешампова чета разноврсна видели смо у 36.минуту. Тада је Павар школски прошао по десној страни, шутирао у даљи угао, али је Куртоа показао класу.

Опоменути су Белгијанци да Француска има врло потентне дефанзивце. Међутим, тај детаљ као да нису схватили довољно озбиљно. Да јесу - не би Умтити на првој стативи  полетео као својевремено Лилијан Тирам и закуцао лопту у мрежу. Испоставиће се, биће то детаљ који ће одлучити победник. Асистенцију је уписао Гризман, а разиграо се Мбапе... Белгијанци су били на конопцима.

Ипак, улазак Мертенса уместо Дембела раздрмао је Црвене Ђаволе. Озбиљну шансу пропустио је Фелаини, могао је и Де Брујне у једној ситуацији могао боље да реагује.

ФРАНЦУСКА – БЕЛГИЈА 1:0 (0:0)
/Умтити 51/

Стадион: Санкт Петербург

Судија: Андрес Куња (Уругвај)

Жути картони: Азар, Алдервајрелд (Белгија)

Француска (4-2-3-1): Лорис – Павар, Варан, Умтити, Ернандез – Канте, Погба – Мбапе, Гризман, Матуиди (од 85. Толисо) – Жиру.

Белгија (3-4-2-1): Куртоа – Алдервајрелд, Компани, Вертонген – Шадли (од 90+1 Бачуај), Фелаини (од 80. Караско), Витсел, Дембеле (од 60. Мертенс) - Де Брујне, Азар – Лукаку.

Извор: моззартспорт/Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар